Львівські та харківські медики виконали надскладну операцію на хребті 16-річній дівчині (відео)

Львівські та харківські медики виконали надскладну операцію на хребті 16-річній дівчині (відео)

Викривлення хребта, тобто сколіоз і досі залишається одним з найпоширеніших захворювань у дітей. В основному такі деформації називають ідіоматичними, тобто причину виникнення повністю не встановлено. Така ситуація спіткала доньку Галини, яка ще з самого малечку страждала від проблеми з хребтом.
 

Почалось напевно з того, що я почала помічати, що в неї опускається одне плече. Ну і ми почали ходити до лікаря, робити знімки й нам сказали, що треба носити корсет і ми його носили 8 років здається, чи 7, - розповідає мати пацієнтки Галина.
 

На жаль, в цьому випадку корсет не зміг виправити ситуацію і у дівчинки розвинулась виражена деформація 4-ступеня.
 

Вона могла ходити без нього тільки годину часу на день. Коли там миється там чи ще щось, а так весь час спати в ньому, їсти в ньому, в школу ходити, а він пластмасовий і це важко. Не стало гірше, але вона не може в ньому ходити все своє життя. Вирішили що краще зробити операцію, бо вона вже дівчинка доросла і щоб вона могла нормально, адекватно жити то вирішили, що треба зробити операцію, - зазначає мати.

Щоб виконати хірургічне втручання такої складності мамі з донькою прийшлось би їхати до Харкова. Проте, враховуючи сьогоднішню ситуацію спеціалісти погодились приїхати сюди.
 

І вони погодилися враховуючи нашу співпрацю давню, враховуючи що ми можемо забезпечити проведення такого великого втручання, серйозного втручання в нас у лікарні і вони погодилися. Вони приїхали сюди і ми разом спільно з ними провели цю складну операцію успішно, - зауважує завідувачка відділення дитячої ортопедії Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» Злата Кузьо.
 

Відтак, дівчинка назавжди забуде про корсет, який вона носила декілька років підряд та зможе реалізувати свою давню мрію стати моделлю.
 

Тепер її чекає тиждень потихенько реабілітація. Покроково, по трошки, по трошки. Вона вже сьогодні першу добу, тобто операція проведена вчора. Вона вже сьогодні вранці першу добу ставала на ніжки, тупцювала біля ліжка і ми з нею такі тренування будемо проводити декілька разів у день. Тобто нам треба, щоб хоча б 3 рази вдень вона так потупцювала, - запевняє Злата Кузьо.
 

Медики ж нагадують, що сьогоднішній малорухомий спосіб життя, постійне перебування за комп’ютерами, в телефонах, а скоро і за партами може призводити до деформації хребта. А тому хоча б раз у рік дитину потрібно показувати вузькому спеціалісту – ортопеду.
 

Нечасто воно потребує оперативного втручання, але це дуже часте захворювання, дуже часта патологія. Дуже часто буває що пропускають і звертаються занадто пізно, - зазначає завідувачка відділення дитячої ортопедії Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ».
 

Якщо бути уважними перші ознаки можуть помітити навіть самі батьки.
 

Дівчинка чи хлопчик вони відчувають, що в них несиметричне тіло. Так, це відчувається. Це вище надпліччя, різниця по талії, перегин, нахил тазу. В тяжких випадках може бути і асиметрія тулуба і може бути навіть і кульгання. Ранні ознаки це як правило різна висота надпліччя та різниця по талії, - каже Злата Кузьо.
 

Сколіоз розвивається поступово. І це ні в якому разі не можна ігнорувати, адже це в майбутньому впливає не тільки на фізичне здоров’я організму в цілому, але і на соціальний та психічний стан.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео) Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео)
Тренінги з надання першої домедичної допомоги фахівці медколеджу післядипломної освіти проводять щодня. Вишкіл триває 2 години .
Loading...
Load next