Мавп‘яча віспа: що це за хвороба та які симптоми? (відео)

Мавп‘яча віспа: що це за хвороба та які симптоми? (відео)

Гнійна висипка по всьому тілу та рубці на все життя: щойно світ почав оговтуватися від пандемії коронавірусної інфекції, як людей почала атакувати нова-стара – мавпяча віспа. Вірус, поширення якого притаманне африканським країнам, нещодавно почали фіксувати у США та Європі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, з початку травня медики виявили понад 200 випадків заражень людей мавпячою віспою у 19-ти країнах світу. Бельгія – перша у світі країна, що ввела обов’язковий карантин для інфікованих цією недугою.

Ми ретельно стежимо за ситуацією щодо поширення мавпячої віспи і залишаємося у тісному контакті з країнами-членами комітету ЄС з безпеки здоров’я, - зазначає речник Єврокомісії з питань охорони здоров’я Стефан де Кеерсмакер.

Рідкісний вірус мавпячої віспи походить від диких тварин, як-от гризуни чи примати. Перше зараження у піддослідних мавп підтвердили наприкінці 50-х років, у людини ж – у 1970-му у Конго.  

Випадки зараження людини можливі при вживанні недосмаженого м’яса, наприклад, при дотику до слизової слизових оболонок тварин або до їхніх секретів, екскрементів. І, на жаль, підтвердилося, що хвора людина теж може стати джерелом інфікування для інших людей, - пояснює керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

Серед симптомів – лихоманка, біль у тілі, озноб і втома. Упродовж перших 5 днів у хворого може з’явитися висип. Спершу як плями на обличчі, потім – як гнійні пухирці на тілі. Один із десяти випадків зараження мавпячою віспою може бути смертельним. Водночас, за словами керівниці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталії Іванченко, ймовірність зараження цією інфекцією не така висока, як, приміром, при коронавірусі.

Коли ти сів у маршрутку і можеш заразитися від того пасажира, який є поряд. Для того, щоб заразитися на мавпячу віспу треба контактувати тривалий час з людиною в одному приміщенні, тому це або сімейне поширення, або в межах закладів охорони здоров’я, коли пацієнти можуть перебувати в одній палаті.

Тим часом британські вчені припускють, що останні випадки інфікування були переважно серед чоловіків, які займалися сексом з іншими чоловіками. Втім, медики запевняють: пандемія віспи мавп світу навряд чи загрожує. За даними МОЗу, в Україні наразі не зареєстровано жодного випадку хвороби.

Хоча, знову ж таки, при появі певних таких симптомів, гарячок, висипань специфічних для вірусного захворювання вірусу мавп, все ж таки наполешливо рекомендуємо звертатися до закладів охорони здоров’я, - додає директор департаменту охорони здоров’я Львівської обласної військової адміністрації Орест Чемерис.

Натомість для Львівщини наразі є інших виклик – ймовірність спалахів інфекційних захворювань серед внутрішньо переміщених осіб, зокрема у місцях їхнього скупчення. Йдеться про кишкові, ротавірусні інфекції, гепатити та туберкульоз. Тож медики проводять профілактичні роботи та масові виїзди до таких прихистків, – запевнив головний лікар області.

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  https://pravdatutnews.com/lviv/2022/02/19/13052-u-lvovi-prooperuvaly-divchynku-yaka-narodylasya-z-6-palchykamy-na

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео) Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео)
Тренінги з надання першої домедичної допомоги фахівці медколеджу післядипломної освіти проводять щодня. Вишкіл триває 2 години .
Loading...
Load next