Другий бустер та щеплення дітей від 5 років: в Україні оновили правила вакцинації від ковіду

Другий бустер та щеплення дітей від 5 років: в Україні оновили правила вакцинації від ковіду

В Україні дозволили другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 для всіх охочих, оновили схеми вакцинації, дозволили робити перший бустер раніше, ніж було до цього, а також вакцинацію дітей від 5 років. Повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Щоб якомога більше людей могли захистити себе від госпіталізації та смерті внаслідок COVID-19, ми дозволяємо другу дозу всім охочим, проте особливо радимо її робити людям із хронічними захворюванням та людям віком 60+, – зазначив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Друга бустерна доза, як зазначається, дозволяється всім повнолітнім з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Окрім того, затверджено нові схеми вакцинації відповідно до рекомендації WHO, EMA та ECDC, Національної технічної групи експертів з питань імунізації.

Основне: інактивовану вакцину CoronoVac можна використовувати для бустерного щеплення після застосування інших вакцин, - повідомили у МОЗ.

Також зменшено мінімальні терміни між первинним курсом вакцинації та бустерною дозою. Тепер бустер можна зробити через 5 місяців після завершення базового курсу. Раніше цей термін становив щонайменше 6 місяців.

Остання важлива зміна, як зазначили у МОЗ, – дозвіл вакцинації дітей віком 5-11 років проти COVID-19. Щеплення здійснюватимуть вакциною Comirnaty (Pfizer). Для дітей віком 5-11 років обов’язковою є інформована згода батьків або опікунів. Йдеться про форму N063-2/о. Раніше в Україні була дозволена вакцинація дітей віком від 12 років.

Важливо, Україна наразі очікує на відповідну вакцину, адже щеплення дітей віком 5-11 років передбачає інше дозування, ніж для дітей, які старше 12 років, та дорослих. Найближчим часом ця вакцина буде доступна в Україні, - додали у МОЗ.

У МОЗ зазначили, що за минулий тиждень виявлено майже 37 нових підтверджених випадків COVID-19. Померло 90 інфікованих, до медзакладів госпіталізовано 6273 пацієнти.

Ситуація із коронавірусною хворобою наразі контрольована, проте маємо бути готові до подальшого зростання кількості випадків захворювання, наголосив головний санлікар України.

Нагадаємо, що ВООЗ більше не рекомендує використовувати два препарати для лікування COVID-19.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
В Україні знову зросла кількість хворих на COVID-19 В Україні знову зросла кількість хворих на COVID-19
За минулу добу зараження COVID-19 підтвердили у 11 627 українців. Зокрема, захворіли 518 дітей та 259 медпрацівників.
В Україні за останню добу підтвердили 9 590 випадків зараження на коронавірус В Україні за останню добу підтвердили 9 590 випадків зараження на коронавірус
За останню добу в Україні виявили 9 590 випадків зараження коронавірусною інфекцією. Зокрема найбільше інфікованих зареєстрували в Києві - 1070 підтверджених випадків.
Коронавірус: Україна пережила пік смертності через захворюваність на COVID Коронавірус: Україна пережила пік смертності через захворюваність на COVID
За даними Національної академії наук, Україна пройшла пік смертей від коронавірусу й наразі протягом останнього тижня спостерігається стабільне зменшення динаміки поширення Covid-19.
Loading...
Load next