Голова ВООЗ закликає до негайних дій щодо боротьби з "руйнівним" затяжним COVID

Голова ВООЗ закликає до негайних дій щодо боротьби з "руйнівним" затяжним COVID

Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебрейєсус попередив, що затяжний COVID "руйнує" життя, впливає на засоби для існування десятків мільйонів людей і завдає шкоди системам охорони здоров'я та економікам, закликаючи країни розпочати "негайні" та "постійні" зусилля щодо подолання "дуже серйозної" кризи. Пише The Guardian.

Світ ніколи не був у кращій ситуації, щоб покласти край пандемії COVID-19, але також "цілком ясно", що багато хто з тих, хто заразився вірусом, що вперше з'явився в Китаї наприкінці 2019 року, усе ще відчувають "тривалі страждання", - заявив голова ВООЗ. 

COVID забрав життя майже 6,5 мільйона людей, а загалом ним захворіли понад 600 мільйонів. За оцінками ВООЗ, від 10% до 20% тих, хто вижив, залишаються із середньостроковими та довгостроковими симптомами, такими як втома, задишка та когнітивна дисфункція. Жінки найчастіше страждають від цього стану.

З'являється все більше свідчень того, що затяжний COVID заважає величезній кількості людей "жити повним життям", сказав голова ВООЗ. А це, своєю чергою, створює нову проблему для країн, які все ще відновлюються після пандемії, а в деяких випадках досі змушені долати високі рівні захворюваності.

За словами голови ВООЗ, через відсутність доказів того, як найкраще його лікувати, затяжний COVID перевертає життя людей з ніг на голову, і багато хто стикається з "часто тривалим" та "розчаровуючим" очікуванням підтримки чи керівництва.

Хоча пандемія різко змінилася через впровадження безлічі рятувальних засобів, і світло в кінці тунелю вже видно, наслідки COVID, що затягнулися, для всіх країн дуже серйозні і вимагають негайних і послідовних дій, еквівалентних його масштабам, - зазначив голова ВООЗ у статті для Guardian.

Тепер країни мають "серйозно активізувати" як дослідження стану, так і доступ до медичної допомоги для постраждалих, якщо вони хочуть "звести до мінімуму страждання" свого населення та захистити свої системи охорони здоров'я та робочої сили.

На початку пандемії для перевантажених систем охорони здоров'я було важливо зосередити всі свої зусилля на порятунку життів пацієнтів з COVID-19 з гострим перебігом інфекції, - сказав він. - Однак для урядів вкрай важливо інвестувати у свою систему охорони здоров'я та працівників у довгостроковій перспективі і вже зараз скласти план боротьби з затяжним COVID.

Також у своїй промові він сказав:

Цей план має включати: забезпечення негайного доступу до противірусних препаратів для пацієнтів з високим ризиком серйозного захворювання, інвестиції в дослідження та обмін новими інструментами та знаннями в міру їх виявлення для більш ефективної профілактики, виявлення та лікування пацієнтів. Це також означає підтримку фізичного та психічного здоров'я пацієнтів, а також фінансової підтримки тим, хто не може працювати, - зазначив він.

Нагадаємо, що "Понад 400 км² Херсонщини звільнено останнім часом" - Гуменюк.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні прогнозують новий спалах на COVID вже через три тижні після свят В Україні прогнозують новий спалах на COVID вже через три тижні після свят
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов прогнозує нове зростання захворюваності на коронавірус COVID-19 приблизно через три або чотири тижні після Великодніх свят.
Коронавірус в Україні: за минулу добу від ускладнень COVID-19 померло 163 пацієнти Коронавірус в Україні: за минулу добу від ускладнень COVID-19 померло 163 пацієнти
Станом на 1 червня в Україні зафіксовано більш ніж 2,2 мільйона інфікованих COVID-19. Зокрема 2 137 нових випадків виявили за минулу добу.
Понад 10 тисяч інфікованих: коронавірус в Україні продовжує набирати оберти Понад 10 тисяч інфікованих: коронавірус в Україні продовжує набирати оберти
За минулу добу в Україні захворіли на коронавірус 10 072 людини. Від ускладнень Covid-хвороби померло 307 українців.
Loading...
Load next