Рецептурні ліки без рецепта придбати можна буде до кінця воєнного стану

Рецептурні ліки без рецепта придбати можна буде до кінця воєнного стану

Продавати рецептурні препарати без рецепта аптеки зможуть до завершення воєнного стану. Про це йдеться у постанові Кабміну №542 «Деякі питання провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) у період дії воєнного стану», яка була ухвалена 7 травня 2022 року і діє до дня припинення чи скасування воєнного стану.

Так, документом внесено зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Зокрема встановлено, що на період дії воєнного стану:

відпуск рецептурних лікарських засобів (крім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою №3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією.

Як написав у Facebook міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, з 1 квітня перелік рецептурних препаратів не змінюється, запроваджується лише можливість отримати їх за електронним рецептом.

З 1 квітня рецептурні препарати в аптеці можна буде отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом. Хочу підкреслити: за електронним рецептом будуть продаватися ті ліки, які і раніше відносилися до категорії рецептурних, – наголосив Ляшко.

По факту єдина зміна полягає у тому, що раніше відпуск цих ліків відбувався за паперовим рецептом, а тепер буде використовуватись і електронний, що значно зручніше для всіх – і лікаря, і пацієнта, і фармацевта, – пояснив голова МОЗ.

Він додав, що на час перехідного періоду, який діятиме щонайменше до кінця воєнного стану, можливе використання обох варіантів рецепту. Водночас він наголосив, що контроль обігу рецептурних ліків є дуже важливим.

Контроль обігу рецептурних ліків є дуже важливим. Їх прийом має супроводжуватися пильним наглядом лікаря, оскільки передбачає підвищений ризик виникнення серйозних побічних ефектів, складний спосіб застосування (наприклад, ін'єкції), або може викликати залежність чи нести ризик зловживання. Впевнений, що лікарі підтвердять, наскільки катастрофічними є наслідки самолікування і скільки звернень фіксується саме з цієї причини.

Ліки – це не цукерки, а серйозні активні речовини, які без належного лікарського контролю можуть завдати шкоди життю та здоровʼю людини.

Лікуймося свідомо!, – наголосив міністр.

Як відомо, напередодні в аптеках виник ажіотаж через побоювання, що можливості придбати препарати без рецепта не буде.

Нагадаємо, З 1 квітня на Львівщині заборонять виловлювати рибу

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У лікарнях України почали вести облік антибіотиків У лікарнях України почали вести облік антибіотиків
У 2020 році загальний обсяг усіх продажів і закупівель препаратів перевищив 6,4 млрд грн.
Інноваційні ліки проти COVID-19 тепер є доступними для українців, - МОЗ Інноваційні ліки проти COVID-19 тепер є доступними для українців, - МОЗ
Пацієнти із COVID-19 й надалі будуть користуватись сучасними та дієвими методами лікування.
Loading...
Load next