На Вінниччині зафіксували випадок дирофіляріозу в людини

На Вінниччині зафіксували випадок дирофіляріозу в людини

На Вінниччині зафіксували випадок дирофіляріозу в людини. Останніми роками в Україні спостерігають стійку тенденцію до росту захворюваності на цю інфекцію.

Про це повідомляє Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Дирофіляріоз – це паразитарне захворювання, яке викликається гельмінтами роду Dirofilaria. Дирофіляріоз найчастіше фіксують у домашніх тварин (собаки, кішки) і хижаків. Але буває він і в людини.

Останніми роками в Україні спостерігають стійку тенденцію до росту захворюваності на дирофіляріоз. Висока сприйнятливість і відсутність специфічної профілактики спричиняють небезпечну тенденцію до швидкого розповсюдження цього гельмінтозу, - йдеться у повідомленні.

Людина безпосередньо від собак і кішок не заражається. Інвазія відбувається лише при укусі інфікованою комахою, частіше комаром, який насмоктався крові зараженої тварини.

Інкубаційний період інфекції може тривати від 1 місяця до 2-х років. Клініка захворювання визначається локалізацією гельмінта.

Гельмінт D. Repens, який реєструється на території України, локалізується частіше в підшкірній клітковині, сполучній тканині різних ділянок тіла, кон’юнктиві та інших тканинах ока, статевих органах (калитка, яєчко), молочних залозах, рідше - в оболонках тканин та органів черевної порожнини людини, - заявили фахівці.

Лікування дирофіляріозу здебільшого оперативне. Гельмінт видаляють із пухлини при планових оперативних втручаннях або випадково, при видаленні атером, пухлин. Видалення гельмінта із тканин ока потребує спеціальної апаратури й втручання окуліста.

У сучасних умовах профілактика дирофіляріозу включає:

  • спостереження за станом здоров’я домашніх тварин, їх захист від комах;
  • своєчасне виявлення та лікування хворих на дирофіляріоз тварин як джерела хвороби;
  • лікування та диспансерний нагляд (до 3 міс);
  • застосування населенням засобів індивідуального захисту від комах;
  • зменшення потрапляння комарів у приміщення (ставити сітки на вікна та двері) та боротьба з комарами в підвалах житлових будинків, звідки вони можуть потрапляти через вентиляційну систему до квартир.

Зазначається, що у Вінницькій області у 2020 і 2021 роках було зареєстровано по одному випадку дирофіляріозу, у 2022 і 2023 роках – по два випадки. Цьогоріч зареєстровано один випадок: нематоду було видалено у пацієнта з-під шкіри над лівою бровою.

Нагадаємо, У Нідерландах зафіксовано новий штам коронавірусу FLiRT

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
За добу в Україні знову понад 10 тисяч хворих на Сovid-19 За добу в Україні знову понад 10 тисяч хворих на Сovid-19
Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.
Loading...
Load next