«Це божевільна, несправедлива атака»: Pink Floyd переформували, щоб підтримати Україну

«Це божевільна, несправедлива атака»: Pink Floyd переформували, щоб підтримати Україну
Девід Гілмор, якому огидне російське вторгненням, розповідає про першу за 28 років абсолютно нову пісню гурту, в якій бере участь український музикант, який зараз на передовій – і висловлює «розчарування» Роджером Уотерсом.

Кілька тижнів тому гітариста і співака Pink Floyd Девіда Гілмора запитали, чи бачив він стрічку в Instagram Андрія Хливнюка, фронтмена українського рок-гурту "Бумбокс". Гілмор виступав наживо з BoomBox у 2015 році на лондонському благодійному концерті для Білоруського вільного театру – вони зіграли короткий, приємно сирий набір пісень Pink Floyd та сольних треків Гілмора – але з того часу події різко змінилися: наприкінці лютого Хливнюк відмовився від туру "Бумбокс" по США, щоб боротися з російським вторгненням. Повідомляє The Guardian.

Фото: The Guardian

У своєму Instagram Гілмор знайшов відео, на якому співак у військовому одязі з рушницею через плече стоїть біля київського собору Святої Софії, оголюючи без супроводу версію «О, червона калина на лузі», пісні протесту 1914 року. честь Січових Стрільців, які воювали як у Першій світовій, так і в українській війні за незалежність.

Я подумав: це досить чарівно, і, можливо, я зможу щось зробити з цим, — каже Гілмор.

Також додав:

У мене є велика платформа, над якою працювали всі ці роки. Це справді важка і неприємна річ — бачити цей надзвичайно божевільний, несправедливий напад великої держави на незалежну, мирну, демократичну націю. Розчарування, бачачи це і думаючи: «Що я, в біса, можу зробити?» – це щось нестерпне.

Результатом є Hey Hey, Rise Up!, новий сингл гурту Pink Floyd, який містить семпли виступу Хливнюка, який буде випущено опівночі в п’ятницю, а виручені кошти підуть на українську гуманітарну допомогу.

Більшість спостерігачів припускали, що Pink Floyd давно не існує. 

Вторгнення в Україну змінило думку Гілмора.

Я ненавиджу, коли люди говорять такі речі, як «Як батько, я…», але практичність мати велику українську родину є частиною цього. Мої онуки напівукраїнки, невістка Яніна українка – її бабуся три тижні тому була в Харкові. Вона дуже стара, інвалід, у інвалідному візку, у неї є доглядаль, і Яніні та її родині вдалося перевезти її через всю Україну до польського кордону, а тепер буквально минулого тижня їм вдалося довезти її до Швеції.

Після того, як «знайшов акорди для того, що співав Андрій, і написав іншу частину, якою я міг би бути» – Гілмор закочує очі – «гітарист рок-бога», він поспішно скликав сесію запису минулого тижня з Мейсоном, давнім басистом Pink Floyd Гаєм Пратт, музикант, продюсер і композитор Нітін Соні на клавішних, поєднуючи свою музику із семпованим голосом Хливнюка; Присутня також була дочка Ріка Райта Гала. На пісню також зняли кліп, де Мейсон грав на барабані, прикрашеному картиною української художниці Марії Примаченко (доля її картин залишається невідомою після вибуху музею в Іванкові).

Я подзвонив Ніку і сказав: «Слухай, я хочу зробити це для України». Я був би дуже щасливий, якби ви зіграли на ньому, і я був би дуже щасливий, якби ви погодилися, щоб ми випустили його як Pink Floyd.

І він був абсолютно за це.

Коли я розмовляв з Андрієм, він розповідав мені про те, що він бачив, і я йому сказав: «Ти знаєш, що це було на BBC тут, в Англії, і на телебаченні по всьому світу?» Усі бачать ці жахливі речі, які відбуваються». І він сказав: «Ой справді? Я не знав». Я не думаю, що більшість людей там мають таке чудове спілкування, і вони насправді не розуміють, що насправді те, що вони переживають, показують світові.

До несподіваного відновлення гурту, твори Pink Floyd після 1987 року – і сольна робота їхнього покійного засновника Сіда Барретта – були вилучені з потокових сервісів у Росії та Білорусі в рамках культурного бойкоту. Їхня найвідоміша робота 1960-х і 70-х років не була видалена, що призвело до чуток про те, що кроки до цього були заблоковані колишнім учасником Pink Floyd Роджером Уотерсом, чиї стосунки з його колишніми товаришами по групі легендарно напружені. За тиждень до того, як Росія вторглася в Україну, Уотерс сказав інтерв'юеру на Russia Today, що розмови про російське вторгнення — це «дурниця... будь-хто, у кого IQ вище кімнатної температури, знає, що [вторгнення] — це нісенітниця»; згодом він засудив вторгнення, назвавши його «актом гангстера», водночас засудивши «пропаганду з метою демонізації Росії». Це тема, на яку Гілмор не буде залучатися.

Скажімо, я був розчарований, і давайте рухатися далі. Читайте про це, що хочете.

Востаннє Гілмор спілкувався з Хливнюком у вівторок.

Він сказав, що у нього був найпекельніший день, який ви тільки можете собі уявити, він виходив і збирав тіла українців, українських дітей, допомагаючи прибиратися. Знаєте, наші маленькі проблеми стають такими жалюгідними і крихітними в контексті того, що ви бачите, що він робить.

Тим не менш, Гілмор надіслав йому пісню і був «задоволений і полегшений, що вона йому сподобалася. 

Нагадаємо, що "Може, ще перед ними навколішки стати?" Влада Седан – про спроби достукатися до росіян та їхню мову. Телеведуча емоційно висловилася про намагання спілкуватися з росіянами й "доносити їм правду".

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Модель Prada і Lacoste на передовій: що відомо про 21-річного хлопця з Броварів (фото) Модель Prada і Lacoste на передовій: що відомо про 21-річного хлопця з Броварів (фото)
Зараз Лев Улесов захищає Україну від російських окупантів.
"Ви неймовірні", - Дженніфер Еністон звернулася до українок "Ви неймовірні", - Дженніфер Еністон звернулася до українок
Актриса закликала світ допомагати українським жінкам.
Loading...
Load next