На Львівщині облаштували новий парк на території Чолгинського орнітологічного заказника (відео)

На Львівщині облаштували новий парк на території Чолгинського орнітологічного заказника (відео)
На території Чолгинського орнітологічного заказника Яворівського району Львівської області екоактивісти вирішили облаштувати новий парк. У межах цього проекту люди висадили 300 ялинок у формі мандали.

Фігуру, якою висаджували дерева, вже можна побачити з висоти пташиного польоту. Долучилися до висадки дерев не лише активісти, але й мешканці прилеглих сіл, підприємці та просто небайдужі.

- Дуже важливо для наших дітей та онуків. Будуть мати куди вийти, буде чисте свіже повітря та ялинки. Все для нашого села, для нашої молоді, - каже мешканка с. Чолгині Анна Лищишин.

- Така добра акція. Думаю, що вона не буде одноразовою. Її потрібно проводити у всіх кутках нашої країни. Це розвиток і життя - як буде дерево рости, значить і наша держава буде рости, - додає староста с. Прилбичі Роман Карп.

Тому місцеві мешканці, влада та підприємці вирішили взяти ситуацію у свої руки.

- Завжди чуємо про проблеми з вирубкою лісу в наших Карпатах, але нових насаджень завжди бракує, ми цього не бачимо і не чуємо. Тому це є важливо для нас та наступного покоління, - каже підприємець Андрій Надвидний.

Долучилися до цієї акції ще й військовослужбовці зі США, які прибули на чергову ротацію в Міжнародний центр миротворчості та  безпеки. Кажуть: традиція спільно висаджувати дерева дуже популярна за кордоном.

- В нас є схожа акція на День землі. Тому ми були раді зі своєї сторони допомогти й тут покращити екологію та висадити ці дерева, - розповідає військовослужбовець Збройних сил США Метью Болдвін.

Ця висадка є лише частиною широкомасштабного проекту, мета якого - створення сучасних рекреаційних зон. Зокрема тут планують облаштувати прогулянкові маршрути, майданчики спостерігання за птахами та територію для пікніків. А назвали цей парк ВІРА -  Всеукраїнська Ініціатива Реновації після Антропогенного впливу. Усі дерева забезпечили та організували висадку представники ГО "Добро.Дій" в рамках проекту "Озеленення планети", які вже неодноразово проводили такі акції.

- Ці землі були свого часу спустошені через видобування сірки. Вирубали дерева і доволі сильно постраждали грунти. Територіальна громада відвела ці землі як зону парку, тому ми вирішили відновити цей заповідник. Його передбачено, як історично так і документально, - каже співорганізатор акції з висадки дерев Ігор Кідик.

Тут буде започатковано національний парк, каже голова ГО «Добро.Дій» Ігор Дулин.

- Дуже важливо, що тут влада, громадські організації, бізнес і місцеві мешканці, люди які дбають про це і розуміються у справі об'єдналися і зробили гарну справу. Зараз найголовніше за цим доглядати, і щоб це прийнялося, - говорить голова Новояворівської ОТГ Володимир Мацелюх.

Організатори наголосили, що ця акція показує наскільки важливою є тема підтримки екології не тільки на Львівщині, а й загалом в Україні. І вже зараз вони розробляють подальші плани з висадки дерев на інших територіях нашої області.

Читайте також
Дозвільних документів мешканцям не показали: у Винниківському лісництві без дозволів рубають дерева (відео) Дозвільних документів мешканцям не показали: у Винниківському лісництві без дозволів рубають дерева (відео)
Жителі хутора Коп’ятин забили на сполох. Кажуть, у їхньому лісництві третій тиждень рубають сторічні буки.
«Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео) «Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео)
Посадовці розповіли, що зараз на обліку перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях Львова. Ними опікуються з огляду на Європейський досвід.
Loading...
Load next