Відмова від хлору: у Львові перейшли на новий спосіб очистки води (відео)

Відмова від хлору: у Львові перейшли на новий спосіб очистки води (відео)
У Львові вже доволі давно планують повністю відмовитися від дезінфекції рідким хлором води, що подається в будинки мешканців. Насамперед це покращить її смакові якості.

Бо вода, яка тече в нас по трубах, запевняють у "Львівводоканалі", абсолютно придатна до пиття. Ми ж тим часом запитали в містян, чи споживають вони воду з крана.

"З крану даю в пляшки, вона відстоюється, ну часом беру таку. З джерела до речі беру часом, якщо доїзд маю", - зізнався львів'янин.

"Купляю, купляю в магазині питну звичайну, бо з крану це…", - розповів місцева мешканка. 

Замість рідкого хлору планують використовувати гіпохлорит натрію. Його виготовляють на насосній станції "Сокільники", яка вже не один рік забезпечує продезінфікованою у такий спосіб водою третину Львова. При цьому методі очистки води замість хлору використовують звичайну сіль. Це поки що єдина станція, яка має технологію для виготовлення гіпохлориту. 

"Тут ви бачите сатуратори, де ми подаємо сіль. Тут вона змішується з підготовленою водою. Потім цей розчин подається на електролізер, де під постійним струмом утворюється вже сам гіпохлорит натрію. Він потім продувається тому, що там є водень. Водень видувається до безпечної концентрації і потім вже дозується в саму воду магістраль", - зазначив начальник водопровідної насосної станції "Сокільники", Ярослав Борняк.

На трьох насосних станціях поблизу Львова вже встановили автоматичний дозатор гіпохлориту під час подачі води, роботи тривають ще на трьох. За підрахунками підприємства, вже 68% мешканців міста отримують воду без хлору.

"Коло кожної насосної станції, що ніхто не може жити там, не може бути жодної господарської діяльності якщо там зберігається хлор, бо це є отруйна речовина, а коли ми від нього, то воно звичайно полегшує оперування з дезінфектором і з водою питною", - заявив директор ЛКП "Львівводоканал", Дмитро Ванькович. 

Повністю перейти на дезінфекцію гіпохлоритом планують у вересні. На те, щоб встановити відповідні дозатори на 6 насосних станціях, виділили близько 18 мільйонів гривень. Для додаткової безпеки у Винниках переобладнають ще одну велику насосну станцію, щоб вона теж могла теж виготовляти гіпохлорит, як у Сокільниках. Але це планують зробити вже наступного року. Коштуватиме це майже 20 мільйонів гривень. 

 

Читайте також
Вже цієї осені усі львів'яни матимуть змогу отримувати воду без хлору
У Львові відмовляються від використання рідкого хлору для дезінфекції води. Так вже восени усі жителі міста матимуть змогу отримувати воду без хлору.
Придатна для пиття: якість води у Львові відповідає нормам (відео) Придатна для пиття: якість води у Львові відповідає нормам (відео)
Її якість відповідає чинним Державним санітарним правилам і нормам.
Потоп у підвалі-бомбосховищі: у Львові комунальники не змогли зупинити подачу води (відео) Потоп у підвалі-бомбосховищі: у Львові комунальники не змогли зупинити подачу води (відео)
Учорашній ранок для мешканців одного із львівських будинків став справжньою несподіванкою та водночас ледь не катастрофою. В підвалі-бомбосховищі своєї домівки вони виявили потоп та ледь не цілий водоспад.
Loading...
Load next