День міста: про Львів з часу існування і до сьогодні (відео)

День міста: про Львів з часу існування і до сьогодні (відео)
Місто з барвистою історією та цікавими традиціями – Львів відзначає день народження. Через карантинні обмеження помпезного святкування не буде, а от чим так вабить культурна столиця України – покажемо. З часу заснування і до сьогодні – Львову є чим пишатися і що розповісти про себе.

Його називають містом кави, шоколаду та дощу, когось зачаровує самобутня архітектура, декого приваблюють традиції – усе це про Львів,  одне із найгарніших міст Європи, яке впродовж століть будували архітектори зі світовим ім’ям.  

"Місто Львів фактично будували 4 нації – це є українці, вірмени, євреї і німці. Кожна нація внесла свій культурний внесок в архітектуру", - розповів львовознавець, Роман Метельський.

Щороку у травні містяни відзначають день міста помпезним дійством та низкою урочистостей. Однак не зараз, під час карантину. Але дещо ми таки вам розповімо. Традиційно засновником міста вважають галицького князя Данила Романовича, який заснував його на місці поселень для свого сина Лева.  

"Це звичайно така прагматична версія, але прагматизм у даному випадку був логічним і виправданим, син його Лев почав розбудовувати місто і перше, що він зробив – це оборонні споруди навколо цього селища, ось так почалася історія вже міста Львова", - додав львовознавець.

Разом з тим, інший знавець Львова, Петра Радковець, переконаний, що день міста потрібно відзначати не у травні, а в серпні. 

"Кожне село українське знало, колись святкувати храмовий празник, як освячений храм, тоді і святкували. Три головних християнські святині Львова, тому на успіння у Львові завжди був великий міський празник. Успіння – то кінець серпня, як на мене краще святкувати саме у ту пору", - зазначив львовознавець, Петро Радковець.

Львів стрімко розвивається як зараз, так і в минулому. Адже засноване княже місто на перетині вигідних торговельних шляхів, а на початку XX століття Львів міг взагалі стати портовим містом. У намірах Австро-Угорщини було збудувати тут два порти, які б з’єднали чотири моря. Річковий транспорт активно розвивали у той час, бо ж пересуватися з вантажем кіньми було незручно. Зараз кожна деталь, кожен будинок чи навіть стовп може розповісти цікаві факти з історії міста.   

"Вулиця Бібліотечна  - вона цікава тим, що її там не було, цю вулицю викопали австрійці, там був суцільний горб, вони викопали вулицю для того, щоб зручно було рухатися містом", - додав Роман Метельський.

А на площі біля управління юстиції взагалі міг стояти ще один театр. 

"На початку XX століття проектувався величезний театр імені Лисенка, оця всю площу мав займати театр і проект був настільки фантастичний, настільки класний, що львівська опера виглядала на його фоні прісною і нецікавою", - зазначив львовознавець.

Усім містом збирали кошти на зведення цього театру, та усьому завадила перша світова війна, яка принесла за собою економічну кризу та інфляцію, тож зібраних фінансів залишилось лише на будівництво музичного товариства імені Лисенка, яке зараз стало коледжем.

Важливим у Львові є і духовне наповнення людини, тут діють близько сотні храмів та представлено майже два десятки конфесій. Львів вважають побожним містом, тут шанують божі закони, а святині є справжнім витвором мистецтва зі своєю історією та культурним наповненням.   

"Кожен п’ятий у Львові студент. У місті налічується близько двох десятків університетів і майже 170 тисяч спудеїв, недаремно Львів отримав ще й звання молодіжної столиці України", - розповіла журналістка телеканалу ПравдаТУТ Львів, Валерія Паненко.

Розумними діячами та винаходами Львів славився давно. Саме тут вперше в історії  винайшли гасову лампу, запустили перший трамвай та повітряну кулю, започаткували перший готель та перший професійний театр. Не пасе задніх місто і зараз. Сьогодні тут добре розвинена ІТ-галузь, саме львівські ІТ-фахівці розробили додаток скайп для телефонів, і саме у Львові розробляли програмне забезпечення та спецефекти для багатьох фільмів світового рівня.

Звідси й жарти, що якби львівський лев на високому замку вмів говорити, то мовив би суто львівською говіркою, що складається із комбінації інших мов

"Львівська мова – це синтетична мова. Яка в себе увібрала багато культур, напевно найкраще Львів порівняти з Вавилоном, тільки там всі мови були переплутані, а тут 760 років знаходять спільну мову", - розповів Петро Радковець.

Львів – без перебільшень туристичне місто. Кількість мандрівників щороку зростає на 15-20%, а один іноземний турист до карантину в середньому залишав щонайменше 200 доларів, що неабияк збагачувало міський бюджет.

Львів – багатофункціональне та яскраве місто, відвідавши яке ви не зможене не залишити частинку своєї душі тут, щоб згодом повернутися знову. І містяни, і туристи щоразу відкривають у місті щось нове для себе, навіть крокуючи звичними маршрутами.  

 

Читайте також
"Сьогодні місто повернулось у 1300 рік": як під час карантину святкували День міста у Львові (відео) "Сьогодні місто повернулось у 1300 рік": як під час карантину святкували День міста у Львові (відео)
День міста відзначили стилізовано. А право підіймати прапор на штандарті надали командиру 80-ї десантно-штурмової бригади та завідувачці центру терапії лікарні швидкої .
«Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео) «Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео)
Посадовці розповіли, що зараз на обліку перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях Львова. Ними опікуються з огляду на Європейський досвід.
На Личаківському цвинтарі реставрують родинні каплиці (відео) На Личаківському цвинтарі реставрують родинні каплиці (відео)
У Львові триває реставрація родинних каплиць на Личаківському кладовищі, яка відбувається за підтримки польських колег.
Loading...
Load next