"Сьогодні місто повернулось у 1300 рік": як під час карантину святкували День міста у Львові (відео)

"Сьогодні місто повернулось у 1300 рік": як під час карантину святкували День міста у Львові (відео)
День міста відзначили стилізовано. А право підіймати прапор на штандарті надали командиру 80-ї десантно-штурмової бригади та завідувачці центру терапії лікарні швидкої .

Вершники, лицарі та сурмачі – день міста у Львові відзначають стилізовано. Спочатку під стінами ратуші залунали труби. До громадськості виносять знамено – щит із зображенням лева на блакитному тлі. А далі організували церемонію передачі його між іншими лицарями. А костюмовані король і королева передають чинному міському голові ключ від Львова. 

"765 років тому на карті світу засіяла зірка міста Львова", - заявив міський голова Львова, Андрій Садовий.

Далі на площі ринок залунав гімн України, а право підіймати прапор на штандарті надали нашим  сучасним лицарям – командиру 80-ї десантно-штурмової бригади та завідувачці центру терапії лікарні швидкої допомоги.

"Було такою несподіванкою, принесло мені позитивні емоції під час підняття прапора, якісь змішані емоції, якась відповідальність. Зараз медики на варті здоров’я, в нас своя війна, боротьба з коронавірусною хворобою і нам як ніколи стало тяжко за цей останній рік", - зізналась завідувачка центру терапії лікарні швидкої допомоги Львова, Марта Сайко.

Зазначимо, що відтепер ця церемонія 700 річної давнини стане щорічною традицією, яка свого часу була забутою. Та нині Львів повернувся назад у 1300 і організував церемонію, створену за найкращими європейськими зразками стилізованих історичних урочистих подій. Бо ж це був золотий вік середньовічної держави, столицею якої на той час був Львів. 

"Ми хочемо цим церемоніалом відродити та сподвигнути мешканців пам’ятати про те, що ми походимо із королівської держави і маємо бути гідними нащадками наших предків, які творили нашу землю. Це не є вигадане чи театралізоване дійство, це насправді воно має глибокий історичний контекст", - повідомила директорка департаменту розвитку Львівської міськради, Наталія Бунда.

Додамо, що і лицарів, які були присутніми на церемонії теж можна вважати справжніми, бо ж як і декілька століть тому в обладунках нині були безпосередні учасники бойових дій, які оберігають територіальну цілісність України від окупанта. 

"Вважаю, що данина свого міста і свого краю є досить правильною і дуже круто, що такі традиції і такий захід започатковується цього дня. Військова муштра дає про себе знати за декілька репетицій, загалом ми справилися зі своєю задачею", - розповів доброволець Сергій Іващук.

І хоча цього року з нагоди дня міста не було ні параду, ні урочистого засідання депутатів, на площі ринок ніде яблуку впасти – чимало охочих завітало подивитися на церемонію почесної варти. 

 

Читайте також
День міста: про Львів з часу існування і до сьогодні (відео) День міста: про Львів з часу існування і до сьогодні (відео)
Місто з барвистою історією та цікавими традиціями – Львів відзначає день народження. Через карантинні обмеження помпезного святкування не буде, а от чим так вабить культурна столиця України – покажемо. З часу заснування і до сьогодні – Львову є чим пишатися і що розповісти про себе.
«Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео) «Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео)
Посадовці розповіли, що зараз на обліку перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях Львова. Ними опікуються з огляду на Європейський досвід.
Святкування Дня Незалежності у Львові: план заходів на вихідні Святкування Дня Незалежності у Львові: план заходів на вихідні
На вихідні у Львові відбудеться багато концертів, культурних і спортивних заходів.
Loading...
Load next