Смертоносна рослина: які наслідки викликає борщівник та як від нього врятуватись (відео)

Смертоносна рослина: які наслідки викликає борщівник та як від нього врятуватись (відео)
Борщівник Сосновського, який в народі називають «помстою Сталіна», активно атакує Львівщину. Пилок цього бур’яну здатен потрапити на шкіру людини навіть через одяг і спричинити значну шкоду чи не всьому організму.

Спочатку це маленька непомітна рослина, а згодом отруйний багаторічник, висотою у понад 2 метри. Борщівник Сосновського продовжує розростатися Львівщиною. Біль, почервоніння, опіки чи навіть лихоманка – все це може чекати на того, хто торкнувся небезпечного бур’яну.

Може відбутися безпосередній набряк та оклюзія, зменшення просвіту дихальних шляхів – це небезпечний, загрозливий шлях для життя. Він може викликати анафілактичний шок, це вже теж треба лікувати екстрено, в умовах реанімації, - зазначає лікарка-дерматолог Катерина Петровська.

Лише на території Львівської області борщівник Сосновського займає понад 1000 гектарів. Найбільше його на Стрийщині, Сколівщині, Турківщині та Старосамбірщині.

Народну назву «Помста Сталіна» йому надали неспроста. Потрапив в Україну борщівник з Кавказу, а культивувати його та використовувати, як силос для тварин, наказав саме Йосип Сталін.

Як показала практика, сам силус має гіркуватий смак, молоко худоби після споживання стало непридатним, потім використовували його для відгодівлі худоби на м’ясо, цей метод теж не дуже прижився. Потім перестали культивувати, - пояснює заступник начальника Держекоінспекції Львівської області Василь Стрищак.

Втім заходів для знищення чужорідної для нашого краю рослини не вжили. Тож зараз власники господарств змушені боротися із борщівником самостійно.

Багаторазове викошування, боротьба з корінням, якщо ми говоримо про якісь дрібні угрупування, де можна поштучно боротися з кожною рослиною. Використання певної території під пасовище – найефективніший метод боротьби, тому що, коли листя небагато і худоба поїдає його з іншими рослинами – це не буде мати шкоди, - стверджує Василь Стрищак.

Викорчовувати борщівник екологи радять у травні та червні, поки рослина не почала активно рости. Втім, значно важче боротися з ним на негосподарних землях. 

Вся земля, яка належить територіальним громадам – це їхня земля. Якщо вона нікому не надана у власність, тоді територіальна громада має виділяти кошти комунальні з бюджету і скошувати, обробляти ті ділянки. Ми не можемо з обласного бюджету зараз виділяти кошти, тому що дуже скоротилася частка, яка залишалася в області на екологічні заходи, - розповіла заступниця директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Оксана Вітик.

Тож, ризик натрапити на борщівник є. Найважливіше, при цьому не торкатися стебла та листя рослини. Якщо ж таке сталося, уражене місце слід заховати від сонячного проміння та ретельно промити водою. У випадку печіння, набряку та свербежу – невідкладно звернутися до медиків.

 

Читайте також
Бліду поганку переплутали з сироїжкою: у Львові троє людей опинились в лікарні після отруєння грибами (відео) Бліду поганку переплутали з сироїжкою: у Львові троє людей опинились в лікарні після отруєння грибами (відео)
Через отруєння грибами двоє львів’ян перебувають у реанімації у важкому стані, ще одна жінка має задовільний. Лікування одного пацієнта з таким отруєнням обходиться до 250 тисяч гривень.
На Львівщині для осіб з інвалідністю відкрили реабілітаційний центр (відео) На Львівщині для осіб з інвалідністю відкрили реабілітаційний центр (відео)
Комплекс нової філії Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю "Галичина" будували 12 років, залучивши 95 млн грн з державного бюджету.
Loading...
Load next