Святкування Петра і Павла у Гарнізонному храмі Львова: особливості свята та майбутнє храму (відео)

Святкування Петра і Павла у Гарнізонному храмі Львова: особливості свята та майбутнє храму (відео)
У Гарнізонному храмі нині відзначали день святих апостолів Петра і Павла, а ще їхній храмовий празник.

Святкові літургії та піднесений настрій – віряни сьогодні святкують один із найважливіших днів у християнському календарі – святих верховних апостолів Петра і Павла. Цей празник, як жоден інший, пояснюють священнослужителі, дає можливість кожному зрозуміти, що шлях у кожного – особистий. Як і у святих, яких згадуємо. 

Бачимо таку ікону церкви, тому що це дві різні особистості, їхній шлях до Бога є дуже різний. І здавалося б, що інколи це було б і дуже дивно на людську логіку і неможливо, щоб ці люди так глибоко зустрілися з Богом в своїй вірі і що насправді в кінця життя своє закінчили мученицькою смертю, - розповів настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла отець Тарас Михальчук.

Гарнізонний храм нині ж має подвійне свято, адже саме 12-го липня відзначають храмовий празник. Чотирьохсотлітню історію храму в деталях можна дізнатися у підземеллі.

Гарна нагода побачити, як він виглядав до Другої світової війни, так би мовити в повному варіанті. Бо ці всі лави збережені, так, орган в повному вигляді тут, зображений, от головний вівтар. Саме у цьому місці, де ми зараз знаходимося, була каплиця, де відбувалися перші літургії ще до відкриття храму. Тобто по великому рахунку - цілий рік протягом 2011 року, - наголосив керівник музею "Підземелля Гарнізонного храму св. апп. Петра і Павла" Олег Друздєв.

Храм й справді розпочали відновлювати у 2011-му. Адже буквально років з 10 тому він іще слугував сховищем для книгодруків, яких налічувалось тут близько 3 мільйони У музеї навіть жартують: був час, коли храм врятував книги, а книги врятували його. 

 Під час 2 світової війни храм дуже постраждав і майже 20 років він мав тимчасове накриття, тобто даху як такого по великому рахунку не було. Дощі сніги, фрески, інтер'єри храму очевидно, що дуже сильно були пошкоджені і саме тому храм потребував от такої от реставрації, яка триває й досі, - додав керівник музею "Підземелля Гарнізонного храму св. апп. Петра і Павла" Олег Друздєв.

Й справді храм був зачиненим упродовж десятків років. Та уже з 2011-го тут активно взялися за його повернення до життя. Та уже цього року очікують на завершення реставрацій.

За нашими планами і за нашими сподіваннями, навіть ба більше скажу, що вже з чітко прописаними днями, коли ми маємо демонтувати риштування в середині. А це буде початок листопада. Ось ми завершуємо реставрацію фресок - це унікальні фрески 1740 року і ми маємо велику надію та очікування, що й реставрацію фасаду завершим, - зазначив настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла отець Тарас Михальчук.

Та й це не кінець, – каже настоятель легендарного храму. 

Попереду у нас такий трошки виклик, але це є велика робота над дахом храму і відповідно над святилищем. Ми плануємо на наступний рік реставрувати святилище, - розповів настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла отець Тарас Михальчук.

Та серед найзаповітнішого – реставрація легендарного органу.

 

Читайте також
Святкування Великодня у Львові: чи проводитимуть масові заходи Святкування Великодня у Львові: чи проводитимуть масові заходи
В період Великодніх свят у Львові міська влада не проводитиме жодних святкових заходів й закликає львів'ян відмовитись від масових скупчень.
Святкування Дня Незалежності у Львові: план заходів на вихідні Святкування Дня Незалежності у Львові: план заходів на вихідні
На вихідні у Львові відбудеться багато концертів, культурних і спортивних заходів.
У Львові до Дня Незалежності обмежать та змінять рух транспорту У Львові до Дня Незалежності обмежать та змінять рух транспорту
Через підготовку та святкування 30-річниці Дня Незалежності України низка вулиць у Львові буде перекрита для руху транспорту.
Loading...
Load next