До дня незалежності у Львові запрацювала виставка під назвою "Символи незалежності"

До дня незалежності у Львові запрацювала виставка під назвою "Символи незалежності"
Від справжньої стрілецької зброї до особистих речей відомих політиків. У Львівському історичному музеї запрацювала виставка під назвою "Символи незалежності". У експозиції представлені понад 200 пам’яток з 25-ти фондових збірок, серед яких чимало унікальних атрибутів.

Зразки стрілецької зброї та військового обмундирування, перші українські банкноти, раритетні відзнаки і нагороди та особисті речі відомих політиків. У Львівському історичному музеї представили понад 200 історичних пам’яток. На виставці під назвою «Символи незалежності» можна побачити культурне надбання нашої нації. У експозиції представлені партитури українських маршових пісень, старовинні листівки і марки та агітаційні плакати минулих років.

Так само в експозиції можна побачити видання Михайла Грушевського, оригінальне видання "Ілюстрована історія України". Також в нас є пам'ятки, які пов'язані із автором державного гімну, одним із авторів державного гімну, автором музики Михайлом Вербицьким, зокрема в нас є відзнака яку відкарбували в 1934 році, - розповів завідувач відділу "Музей історії Львова" Львівського історичного музею Андрій Музика

Серед експонатів і перший прапор незалежної України. Саме цей синьо-жовтий стяг замайорів над Верховною Радою 4 вересня 91 року.

Загалом хронологія експозиції бере початок з часів Першої світової війни та завершується датою проголошення незалежності України.

А ще виставка містить елемент інтерактиву: ви можете відчути себе учасником всеукраїнського референдуму 1991 року. У мене в руках копія тодішнього бюлетеню для голосування і в ньому лише одне питання: "чи підтверджуєте ви Акт проголошення Незалежності України?»" Я, звісно ж, підтверджую, - пояснює журналістка Юлія Малєєва.

Значна частина експонатів є результатом тривалої пошуково-дослідницької роботи музейників.

Це робота з живими людьми, з дисидентами, які передавали нам свої речі, зокрема речі які нам передали від Івана Геля, деякі речі нам передавали живі ще учасники підпільної боротьби, - сказала заступниця директора Львівського історичного музею Олена Роман.

Чимало пам’яток були в незадовільному стані, тож над ними чаклували реставратори. Над відновленням ось цієї мапи України Олена Дмитрів клопотала понад 2 місяці.

Дуже багато робіт було проведено: очистка, миття, нарощення, пресування, - заявила реставраторка Олена Дмитрів.

Виставка працюватиме щонайменше 2 місяці. Вартість квитка для дорослих становить 30 гривень, 10 – для школярів.

 

Читайте також
У львівському музеї народної архітектури та побуту відбулася унікальна виставка нашого краю (відео) У львівському музеї народної архітектури та побуту відбулася унікальна виставка нашого краю (відео)
Цілий культурний пласт історії нашого краю можна побачити на виставці, організованою музеєм народної архітектури й побуту у Львові.
Культурна столиця України: музеї Львова, які неодмінно варто відвідати (відео) Культурна столиця України: музеї Львова, які неодмінно варто відвідати (відео)
Культурна столиця, а відтак і місце, де зосереджено чимало пам’яток, об’єктів та різноманітних локацій. Усе це про Львів, де лише в межах міста можна відвідати десятки кардинально різних галерей, сховищ, експозицій.
Унікальна виставка «Історії сильних духом» про життя людей з інклюзивністю (відео)
У Львові представили унікальну виставку, яка розповідає про життя людей з інвалідністю.
Loading...
Load next