Крематорій у Львові: комплекс планують збудувати на території Голосківського кладовища (відео)

Крематорій у Львові: комплекс планують збудувати на території Голосківського кладовища (відео)
Архітектурна концепція комплексу передбачає створення відкритої площі в центрі ділянки, яка є об’єднуючим елементом між крематорієм та колумбарієм.

Львів стане п'ятим українським містом, в якому буде крематорій. Днями у мерії визначились який вигляд та функціонал матиме майбутня споруда. Комплекс планують збудувати на території Голосківського кладовища у найкоротші терміни, адже у місті катастрофічно бракує місць для поховання. Більше розкажемо далі.

На території Голосківського цвинтаря і приблизно за 2 роки з'явиться сучасний крематорій. Днями мерія оголосила переможців конкурсу на кращу проектну пропозицію споруди. За першість змагалися архітектори з усієї країни. Загалом на розгляд журі було подано 16 робіт. Перемогу здобув колектив з Маріуполя, - розповіла журналістка телеканалу "ПравдаТУТ Львів" Юлія Малєєва.

Комплекс складатиметься із кам’яного приміщення, зали для прощань та колумбарію, тобто сховища із урнами з прахом.

 Так само запропоновано було переможцями зробити такий внутрішній дворик, який фактично шлях від входу головного до зали прощань і відповідно кремаційних печей перетинає, там це таке місце світла, тобто люди туди рухаючись в ту зону вони перетинають таке місце скажімо абстрагування, - повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Фото: Львівська міська рада

Під будівництво крематорію мерія передбачила майже 2 гектари землі поруч із колишнім бетонним цехом на Голосківському цвинтарі. Наразі це єдине діюче кладовище у місті. На Сихівському та Янівському кладовищах дозволені лише під поховання до померлих родичів.

Потреба в крематорії є дуже нагальна і термінова, тому що землі не вистачає, ховають щодня близько 15-25 поховань, землі не вистачає, тому крематорій нам потрібен, - наголосив в. о. завідувача Голосківського кладовища Віктор Курочка.

Ще у 2020 році в мерії заявили, що землі для поховання на міських кладовищах вистачить приблизно на рік. А навесні цього року на сесії міськради депутати дозволили розширити територію Голосківського цвинтаря на понад 32 гектари за рахунок вирубки лісу.

В рік ми потребуємо гектар площі для поховань, це враховуючи те що фактично лише половина людей які помирають у Львові ховаються на цвинтарях міста Львова, решта ховаються за межами міста в інших населених пунктах, тому це є гостра потреба на сьогодні в побудові крематорію, - зауважив директор департаменту ЖКГ та інфраструктури Львівської міськради Олександр Одинець.

Фото: Львівська міська рада

Майбутня споруда матиме дві печі: одна працюватиме на постійній основі, інша залишиться резервною.

На фактично спалення, на всю процедуру в середньому десь півгодини-40 хвилин буде витрачатися на те щоби одну процесію прийняти і фактично такі печі вони працюють цілодобово, - додав головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

На спорудження такого об’єкту знадобиться приблизно півтора роки, – додають у мерії. Впродовж найближчих 5-ти місяців команда архітекторів-переможців має розробити проектно-кошторисну документацію, після чого розпочнуться будівельні роботи.

 

Читайте також
"Мені ніде людей ховати": поблизу Львова чоловік на місці садів влаштував приватне кладовище (відео) "Мені ніде людей ховати": поблизу Львова чоловік на місці садів влаштував приватне кладовище (відео)
Тепер порушнику може загрожувати штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до шести місяців арешту.
Крематорій у Львові: у місті оголосили конкурс на кращий проєкт об'єкту (відео) Крематорій у Львові: у місті оголосили конкурс на кращий проєкт об'єкту (відео)
Зареєструватися на конкурс архітектори можуть до 1 серпня, а переможця визначать уже у вересні. Призовий фонд конкурсу складає 360 000 гривень.
Голосківське кладовище: Львів сплатить 15 млн грн компенсації за зрубані дерева (відео) Голосківське кладовище: Львів сплатить 15 млн грн компенсації за зрубані дерева (відео)
За дерева, які зрубають для облаштування додаткової території Голосківського кладовища, Львів сплатить 15 мільйонів гривень компенсації.
Loading...
Load next