Масові щеплення, ковід-сертифікати та новий штам вірусу – 2021 рік медики охрестили «Роком вакцинації» (відео)

Масові щеплення, ковід-сертифікати та новий штам вірусу  – 2021 рік медики охрестили «Роком вакцинації» (відео)
Від «хвилі» до «хвилі» – додаткові ліжкомісця, регулярна зміна обмежень та обов’язкова вакцинація. Рік видався насиченим на «ковідні» новації. Торкнулися вони усіх сфер життєдіяльності львів’ян.

Обов’язковий сертифікат, проблеми вакцинації та «Омікрон» — ще один ковідний рік майже позаду. Лише на Львівщині у 2021-ому зареєстрували 150 тисяч хворих на коронавірус, а це за кількістю удвічі більше, ніж у попередньому. 6 тисяч пацієнтів померло. Тоді як понад 206 тисяч інфікованих одужали. Упродовж року рівень захворюваності почав знижуватися. І це завдяки вакцинації, — вважає керівниця Львівського лабораторного центру Наталія Іванченко. Відтак 2021-й називає роком вакцинації.

Якщо минулого року ми про це тільки мріяли, то станом на сьогодні, ми говоримо, що 1 млн 860 тис. мешканців Львівщини на сьогоднішній день вакциновані. З них понад 867 тисяч вже отримали 2 дози вакцини, 61 людина вже отримала цю бустерну дозу ревакцинації. Близько 30 людей отримали додаткову дозу, особливо в тих, у кого імунна система не виробляє достатню кількість антитіл, — зазначає керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Вакцинуватися чи ні — справа особиста та на перший погляд добровільна. Проте з початку листопада функціонувати у звичайному режимі дозволили лише тим закладам та установам, де імунізовано 100% працівників.

Деякі заклади звичайно закривалися з тим, що не дотримувались вимог, ті, які були рекомендовані комісією ТЕБ і НС і відповідно чинним законодавством. Тому що люди мали би відвідувати заклади чи масові заходи там, де перебуває більша частина людей  із сертифікатами про вакцинацію, — розповідає начальниця управління охорони здоров’я Львівської міськради Леся Кобецька.

Те ж почало стосуватися й відвідувачів. Відчиненими усі двері стали саме для щеплених осіб. Магазини, заклади громадського харчування, фітнес-центри, а ще міжобласний громадський транспорт — цими послугами можна скористатися лише за наявності ковід-сертифіката, або ж негативного експрес-тесту на антиген. Перевіряють ці документи при вході чи посадці працівники, а їх у свою чергу пильнують спеціальні моніторингові групи, до складу яких увійшли представники райадміністрацій, Держпродспоживслужби та правоохоронці.

Зовнішній туризм теж змінився. Нові правила перетину кордону: знову ж таки з сертифікатом про повну вакцинацію. Наприкінці літа «зелені берети» отримали електронні пристрої з програмним забезпеченням «SafeBorder», що дає можливість автоматизованої перевірки чинності документа. Адже кожен COVID-сертифікат має унікальний електронний ідентифікатор та QR-код. На середину осені припала нова хвиля ковіду — хворіли навіть діти. Через це 1 листопада школярі перейшли на дистанційне навчання.

В жовтні в нас такий був пік захворюваності. Найбільше дітей, власне, і вчителів були хворі в жовтні місяці. Двісті дітей і 105 вчителів були хворі, — повідомляє в.о. начальника управління освіти Львівської міськради Леся Васюта.

Проте через два тижні знову повернулися за парти. До слова, працювати у місті дозволено лише тим школам, де провакциновано  80% освітян. Станом на кінець грудня, таких у Львові майже 99%. А от 79 нещеплених працівників навчальних закладів від роботи відсторонили.

Працівники освіти і загально-середньої, і дошкільної,  і позашкільної, і проф-тех освіти і закладів вищої освіти, тобто усі наші працівники вони обов’язково повинні були бути провакцинованими, власне від ковіду 19, — зазначає Леся Васюта. 

Львів’яни ж поставилися до таких нововведень по-різному.

Спочатку було дуже важко. Нікуди не вийдеш, у магазин не підеш, тому що всюди хвороба, захворієш, помреш, а зараз якось полегшало, хоч і повсюди помаранчева, жовта зона, але усі кудись ходять.

Ми не вакцинуємся. …Категорично. Ну ми не вакциновані. Тому ми робимо плр тести і просто ходимо куди хочемо.

Люди змінили світогляд. Люди зрозуміли, що вони вічно жити не будуть.

І поки одні з нетерпінням чекали на прибуття перших партій вакцин, інші — поспішали підробити сертифікат. Особливо винахідливі навіть налагодили цілу схему підроблення ковід-документів.

До слова, наприкінці грудня у Львові зафіксували першого інфікованого штамом «Омікрон». Відомо, що він в рази заразніший, аніж Дельта. Проте, хворі, за даними медиків, переносять його легше.

Омікрон — це не еволюція Дельта штаму коронавірусу, це зміна вірусу відбулася або в організмі людини, або поки що невідомої нам тварини. Але відомо те, що він ще в 5 разів заразніший, ніж Дельта штам коронавірусу. Це означає, що якщо захворіє один учень в школі, то фактично весь клас має шанс теж від нього заразитися, — розповідає Наталія Іванченко.

Лікарі додають: нову хвилю коронавірусу варто очікувати після різдвяних свят. Водночас у Кабміні повідомляють, що тотальних локдаунів в Україні більше не буде. Проте не варто забувати таких простих і важливих правил: дотримуватися дистанції, мити руки та носити маски.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Зона — “жовта”, правила — “червоні”: у Львові посилили карантинні обмеження (відео) Зона — “жовта”, правила — “червоні”: у Львові посилили карантинні обмеження (відео)
Львівщина впродовж останніх декількох днів лідирує серед інших областей за кількістю хворих на ковід.
«Омікрон» масово вражає львів'ян (відео) «Омікрон» масово вражає львів'ян (відео)
У стаціонарі 1-го ТМО Львова перебуває 451 пацієнт з коронавірусом, 87 з них – діти.
Бустерна доза для освітян: у кількох школах Львова розгорнули пунти вакцинації (відео) Бустерна доза для освітян: у кількох школах Львова розгорнули пунти вакцинації (відео)
На тлі нової хвилі ковіду львів’ян закликають імунізуватися бустерною дозою.
Loading...
Load next