Дідух символізує врожай, багатство і добробут, а різдвяний павук – порятунок Христа від Ірода (відео)

Дідух символізує врожай, багатство і добробут, а різдвяний павук – порятунок Христа від Ірода (відео)

В давнину для дідуха зазвичай брали перший або останній зажинковий сніп. Його перев’язували перевеслом і підвішували в стодолі. Так він висів до святвечора. Опісля за звичаєм його відмолочували і отримане зерно підсівалося на полях. Та з часом змінилися як традиції, так і вигляд цього різдвяного символа. 

Взагалі 4 є форми дідухів: у формі снопа, у формі дерева. Є також такі колядники — це звичайні…І також ще є дідова борода, — розповідає народний майстер з соломоплетіння Володимир Мишолівський.

Дідух до хати повинен вносити господар. Це така поважна місія. В українському народі ще з прадавніх часів дідух символізує урожай, багатство і добробут. А тому для нього беруть лише найкраще колосся.

Спочатку потрібно по черзі зібрати кожен окремий сніпочок. Поєднуйте колоски, як вам більше до вподоби. Адже конкретної схеми немає. Тому кожен дідух по-своєму унікальний. Головне у цій справі, щоб ви майстрували такий різдвяний символ лише з хорошим настроєм і позитивними думками.

Зв’язувати сніпочки потрібно дуже міцно, щоб згодом вони не розсипалися. Прикрашати дідух можна різноманітними нитками, плетіннями, стрічками та окремими елементами. До прикладу, наш майстер спеціально підготував ще.

Змайструвавши кожен окремий елемент, можете збирати усе в композицію. Не бійтеся докладати трішки сили. Адже ваш дідух має бути міцним, а, головне, — він має впевнено простояти впродовж всіх різдвяних свят. Як тільки святкування завершаться, за традицією дідух потрібно спалити.

Та є і ще один традиційний символ — різдвяний павук. Щоб його створити, потрібно мати голку і нитку, стрічки чи інший декор і, звичайно ж, соломинки. Найкраще брати ячмені. Однак зауважте, що вони мають бути однаковими за діаметром та розміром. Для одного елементу потрібно 12 соломинок.

Далі населяємо ще по дві соломинки на кожну сторону і робимо своєрідну зірочку. Далі потрібно зв’язати два паралельні трикутничка вгорі, а потім внизу. І все — наш павучок готовий. Та це лише одна деталь. Для класичного символу потрібно один великий павук і 6 вдвічі менших павучат.

Володимир також відкрив секрети. Для виготовлення різдвяного павука найкраще брати соломинки з червневого врожаю. А перед використанням їх потрібно на 5 хвилин замочити у гарячій воді, щоб вони не були крихкими і не ламалися.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Зимова Країна мрій: у Львові тривають святкові гуляння на етнофестивалі (відео) Зимова Країна мрій: у Львові тривають святкові гуляння на етнофестивалі (відео)
На вулиці понад 10 градусів морозу, тож учасники «Миклухо Маклай» зігріваються, танцюючи аркан.
Головна зимова красуня: у Львові встановили центральну ялинку міста (відео) Головна зимова красуня: у Львові встановили центральну ялинку міста (відео)
У засніженому Львові витає дух Різдва. Та яке ж воно без головної окраси – ошатної вічнозеленої красуні. За доброю традицією, дерево місту спрезентували. Цього разу жителі Оброшина.
Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО) Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО)
Тематично задекоровані крамниці, льодова ковзанка, головна ялинка та різдвяний ярмарок – загалом зимові гуляння у Львові триватимуть до 17-го січня.
Loading...
Load next