Зимова Країна мрій: у Львові тривають святкові гуляння на етнофестивалі (відео)

Зимова Країна мрій: у Львові тривають святкові гуляння на етнофестивалі (відео)
На вулиці понад 10 градусів морозу, тож учасники «Миклухо Маклай» зігріваються, танцюючи аркан.

У Львові тривають різдвяні гуляння на етнофестивалі. На вулиці понад 10 градусів морозу, тож учасники «Миклухо Маклай» зігріваються, танцюючи аркан. Цей львівський етногурт співає колядки з Центральної України, Гуцульщини, Лемківщини та Галичини.

Все, що могли, зберегти традиційне, зберігали. Під сучасне нічого не переробляли, співаємо ми акапельно, співаємо без інструментів. Тому намагалися якомога наближено до тієї фолькової, етнічної…, до тої етніки, — розповідає учасник етногурту «Миклухо Маклай» Ярослав Федорчук.

«Миклухо Маклай» спеціально виконали народну колядку «Море».

Надворі чоловіки танцюють аркан, а всередині тим часом виступає гурт «Lemko Bluegrass Band». Традиційна українська музика у їхньому звучанні набирає нових барв. Адже міксують її з іноземними, зокрема, американськими мотивами. Виконують здебільшого емігрантську музику української діаспори.

Ми тепер бачимо, що в Канаді дуже велика збірка традиційної музики емігрантів. Це для нас дуже велике натхнення. І в тому числі інтерпретації «крісмас тайму», коляд, і з Закарпаття ми взяли, і з Галичини, і з еміграції і зібрали в такий букетик. Ми намагаємося просто відтворювати, давати життя тій музиці, щоб це не була якась архівна музейна тема, — зазначають учасники гурту «Lemko Bluegrass Band» Всеволод Садовий і Ростислав Татомир.

Та на фестивалі «Країна мрій» можна не тільки послухати виступи українських гуртів і виконавців. Але потанцювати традиційний дриґ, так, як раніше його танцювали старші люди в селах.  До речі, дриґ танцюють під узвичаєний склад інструментів: скрипка, бубон і басоля — народна віолончель.

Звичайно, наш акцент — це українські танці. В нас є і білоруські танці, і литовські, і польські. Зараз люди стали такі більш відкриті до того і хочуть. Бачать, що це, по перше, навіть стало модним серед молоді і це дуже приємно, — запевняє учасниця спільноти традиційної музики, танців і співів «Дриґ» Людмила Зборовська.

Долучитися до такої етнічної забави могли всі охочі. І для цього не потрібно бути вправним танцівником. Адже всіх рухів навчають безпосередньо  під час танцю.  Опісля зігріваючого дриґу на сцену вийшли не менш запальні Dakh Daughters. І тут зібралося чимало поціновувачів їхнього «фрік-кабаре».

З десяток різноманітних інструментів на сцені і музиканти легко ними міняються. Театральний перформанс у поєднанні з сильним вокалом, грою світла та відеоефектами створили неймовірну атмосферу. І це були не просто пісні, кожна композиція — то окреме театральне дійство з різноманітними емоціями і почуттями та загадковими героями й історіями.

Для мене завжди дуже святкові, дуже особливі концерти у Львові. Тим більше зараз свято, свята зимові — Різдво, Новий рік. І це просто прекрасний настрій, чудова атмосфера, дуже гарна публіка. І сьогодні був дуже гарний святковий різдвяний концерт, — зазначає учасниця колективу «Dakh Daughters» Тетяна Гаврилюк.

Додамо, що окрім виступів і танців, для відвідувачів «Країни мрій» також підготували невеликий ярмарок народних майстрів, де можна було придбати різноманітні сувеніри та святкові майстер-класи. Зокрема кожен охочий міг власноруч змайструвати новорічну прикрасу для своєї ялинки.  

Вхід на територію фестивалю безкоштовний. А от на концерти виконавців квитки все ж потрібно придбати. Ціни стартують від 190 грн.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Варварські дії: на Львівщині вже вдруге за місяць зруйнували декорації біля центральної ялинки міста Варварські дії: на Львівщині вже вдруге за місяць зруйнували декорації біля центральної ялинки міста
Про це повідомили в міськраді Новояворівська 30 грудня.
Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО) Львів у передчутті свята: запалення ялинки та відкриття святкових ярмарків очікують містяни (ВІДЕО)
Тематично задекоровані крамниці, льодова ковзанка, головна ялинка та різдвяний ярмарок – загалом зимові гуляння у Львові триватимуть до 17-го січня.
Loading...
Load next