Львів’яни дедалі частіше почали хворіти на застуду: як відрізнити Омікрон від простої недуги? (відео)

Львів’яни дедалі частіше почали хворіти на застуду: як відрізнити Омікрон від простої недуги? (відео)
Серед основних симптомів: біль у горлі, нежить, ломота у тілі. Та схожі прояви притаманні і новому штаму Омікрону.

Від банального нежитю — до лихоманки: симптоми коронавірусу стали настільки різноманітними, що відрізнити їх від простої застуди дуже складно. І в теперішній час, навіть вакциновані, не можуть бути впевненими без ПЛР-тесту, що вони — не інфіковані Ковідом.
 

Пішов підйом захворюваності на Covid-19, клінічними проявами якого є респіраторні захворювання. Тобто це є нежить, закладеність носа. Підвищення температури тіла, кашель і у більшості людей виявляється що це є ковід-19, — пояснює керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Іванченко.
 

Складніше розпізнати коронавірус зараз і тому, що почав циркулювати один зі штамів – Омікрон, який на відміну від попередніх перебігає в легшій формі, хоч є дуже заразним.
 

Якщо при Дельта штамі коронавірусу ми більше говорили що уражаються легені, то власне прояви Омікрона більше проявляються запаленням трахеї, запаленням бронхів. Омікрону характерні такі симптоми як температура тіла підвищена, це є головний біль, закладеність носа, нежить, біль в м’язах, біль в кістках. Можливий кашель, можлива діарея, — зазначає Наталія.
 

Проте жодна зима не минає і без застуди. Адже під час різких перепадів температури та як наслідок перехолодження, організм стає вразливішим до будь-яких вірусів.
 

Йде збільшення у нас простудних захворювань, появляються вірусні інфекції і ми як то кажуть дуже з нетерпінням, з настороженістю пильнуємо ситуацію з коронавірусом. Тому що бачимо, що грудень місяць був такий трошечки будемо казати було зниження, а починаючи з січня місяця після нового року ми бачимо збільшення простудних захворювань і безумовно серед них буде і коронавірус, — розповідає завідувачка поліклінічного відділення лікарні ім. Кн. Лева 2-го ТМО Львова Любомира Луцевич.
 

Часто саме в зимовий період людей турбують біль у горлі, пересушеність слизових тощо. Ці стани можуть виникнути навіть не виходячи з дому.
 

Де є центральне опалення, де верхні поверхи, де тепло йде в першу чергу до них, воно спускається на нижні поверхи безумовно температура міняється. Безумовно, що людина повинна слідкувати за тепловим режимом у квартирі.  Наприклад на ніч можна ставити вологий рушник на батарею, можна ставити посуду з водою, — радить Любомира.
 

Головна небезпека для здоров'я, що виникає при сухості слизової носа, полягає в тому, що вона перестає виконувати функцію фільтрації вдихуваного повітря. Таким чином, неочищений потік потрапляє відразу в легені.
 

Слизові пересушуються. Тоді мікроби зразу попадають в організм. Вражають слизисту, розмножуються. Їм там дуже комфортно, якщо вони мають пересушені будемо казати оті слизові, — пояснює завідувачка поліклінічного відділення лікарні ім. Кн. Лева 2-го ТМО Львова.
 

Саме тому потрібно слідкувати за вологістю повітря в помешканні, а також пам’ятати, що за будь-яких застудних симптомів краще не виходити в громадські місця.
 

Нам непотрібно розслаблятися, не зважаючи на те, що люди вакциновані. Є деяка частина населення, яка отримала і бустерну дозу, це невеликий відсоток, але все одно ми повинні дотримуватися санітарно-гігієнічного режиму, ми повинні дотримуватися маскового режиму, ми повинні дотримуватися дистанції. Ми повинні зрозуміти, що якщо в нас є ознаки гострого респіраторного захворювання нам не потрібно йти на роботу, — застерігає Любомира Луцевич.
 

Введення третьої бустерної дози вакцини проти коронавірусу значно збільшує захист після вакцинації для людей від штаму Омікрон. У зв’язку з тим закликають всіх в кого пройшло 6 місяців і більше ввести собі бустерну дозу. Провакцинуватись, — зауважує керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Іванченко.
 

Додамо, що втрата смаку та нюху є прямими симптомами коронавірусу, а чхання без підвищеної температури тіла скоріш за все є ознакою простої застуди.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Бустерна доза для освітян: у кількох школах Львова розгорнули пунти вакцинації (відео) Бустерна доза для освітян: у кількох школах Львова розгорнули пунти вакцинації (відео)
На тлі нової хвилі ковіду львів’ян закликають імунізуватися бустерною дозою.
«Омікрон» масово вражає львів'ян (відео) «Омікрон» масово вражає львів'ян (відео)
У стаціонарі 1-го ТМО Львова перебуває 451 пацієнт з коронавірусом, 87 з них – діти.
Зона — “жовта”, правила — “червоні”: у Львові посилили карантинні обмеження (відео) Зона — “жовта”, правила — “червоні”: у Львові посилили карантинні обмеження (відео)
Львівщина впродовж останніх декількох днів лідирує серед інших областей за кількістю хворих на ковід.
Loading...
Load next