Вперше в Україні лікарі прооперували стравохід за допомогою робота Da Vinci (фото, відео)

Вперше в Україні лікарі прооперували стравохід за допомогою робота Da Vinci (фото, відео)
У Львові виконали унікальну операцію на стравоході. Пацієнтка внаслідок недуги не могла навіть ковтнути води. Виконали втручання за допомогою робота Da Vinci.

У Львові вперше провели операцію на стравоході за допомогою робота Da Vinci. До лікарів звернулася 34-річна пацієнтка з Мостиськи, яка розповіла, що регулярні болі в області живота вона почала відчувати декілька років тому. Спочатку жінка на них не зважала. Однак потім приступи почастішали.
 

Та біль була настільки пронизлива, що вона йшла мені по стравоході. Потім було відчутно в горлі, що мене хтось хапає і такий розриваючий біль. Я на це спочатку уваги не звертала, а потім вона в мене повторювалася. Спочатку раз на пів року, потім бувало щомісяць, а потім і щоночі, — розповідає пацієнтка Мирослава Гусяк.
 

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Біль проявлявся на голодний шлунок. Тільки після того, як жінка випивала води приступ припинявся, — каже Мирослава. Зрештою вона вирішила провести медичні обстеження.
 

Мені сказали, що в мене хронічний панкреатит. Зробили гастроскопію, по ній було усе добре. Не було там нічого поганого. Тоді я пролікувалася 2 роки, але під час того були в мене такі приступи. Було осінню і навесні, воно теж мене так чекало, — зазначає Мирослава.
 

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Але і це не дало необхідних результатів, а ліки перестали допомагати. Останні півтора місяця жінка не могла нормально їсти та пити. Тоді лікарі вирішили провести додаткові процедури для виявлення проблеми. Зокрема, ендоскопічне та рентгенологічне обстеження.
 

Потім провели див діагностику між різними захворюваннями стравоходу і діагностували ахалазію стравоходу. Це є порушення моторно-евакуаційної функції стравоходу, яке в більшості випадків є відсутністю або дегенерацією так званих ауербахівських сплетень, — зауважує лікар-хірург 1-го ТМО Львова Андрій Стасишин.
 

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Після обговорень медики вирішили провести хірургічне втручання, щоб вилікувати жінку.
 

Ахалазія стравоходу зустрічається 8-12 випадків на 100 тис. населення. Зустрічається один до одного, як в чоловіків, так і в жінок. Менш як 5% хворіють на це діти. То є рідкісна патологія, виконали ми таку операцію за допомогою робота Da Vinci вперше в Україні, — додає Андрій.
 

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Медики кажуть, що під час операції з такою патологією може травмуватися грудна клітка та черевна порожнина, а використання робота мінімізує наслідки такого хірургічного втручання.
 

Так як в нас є 3-4 ступені свободи, то Da Vinci дає зробити це у 7-ми. І зокрема такі ділянки, як стравохід, яка мала миска тазу, товста кишка, простата, то це приклади, де застосовується роботизована хірургія, — запевняє лікар-хірург блоку роботизовано хірургії 1-го ТМО Львова
Андрій Дворакевич.
 

Заголовок

Операція минула успішно. І вже у доволі короткий термін до жінки повернувся апетит.
 

От тут душило, ніби здавлювало. Але зараз після операції, то все добре. Могла випити навіть цілу склянку води. Нічого мені не вставало, не турбує і спокійно вода проходить. На рахунок того, що я нічого не їла, то скинула 10 кг, — пояснює пацієнтка Мирослава Гусяк.
 

Лікарі кажуть, що за такого методу хірургічного втручання реабілітація триває в щонайменше тричі швидше. Зараз жінку вже виписали з лікарні й вона повернулася додому до своєї родини.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Операція триває 5 хвилин! У Львові почали оперувати хворобу Нотта без розрізу пальця Операція триває 5 хвилин! У Львові почали оперувати хворобу Нотта без розрізу пальця
За словами медиків, операція триває лише 5 хвилин, а позбавляє проблеми на все життя.
У Львові вперше в Україні успішно провели унікальну операцію із пересадки легень (відео) У Львові вперше в Україні успішно провели унікальну операцію із пересадки легень (відео)
Львів’янина, якому вперше в Україні успішно пересадили легені, нині виписали з міської лікарні швидкої допомоги. 56-річний Віктор Бабій хворів на бульозну емфізему легень більше ніж 10 років, три з яких він був кисневозалежним. Через це чоловік практично не виходив з дому.
У Львові врятували хлопця, якому цвях пробив легеню У Львові врятували хлопця, якому цвях пробив легеню
У львівській лікарні "ОХМАТДИТ" медики врятували 17-річного хлопця, якому цвях пробив легеню. Хлопцю в груди вистрелив пневматичний пістолет, який "стріляє" цвяхами.
Loading...
Load next