У Музеї народної архітектури та побуту з'явиться реконструкція криївки УПА (відео)

У Музеї народної архітектури та побуту з'явиться реконструкція криївки УПА (відео)
Її зведуть поряд зі старовинною ґраждою.

Реконструкція криївки: у Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького планують відтворити схованку українських повстанців. Зараз триває науково-дослідний етап робіт, щоб підготувати місце до спорудження криївки. Наразі вже викопали котлован, заготували частину лісу і будівельних матеріалів для відтворення сховку.

Минулого року почалися науково-дослідні роботи, які тривають і зараз. Тобто ми дослідили ґрунти, працюємо над робочими кресленнями. В групі ініціативній є архітектори, конструктори, які розраховують всі деталі до дрібниць, — розповідає музейний доглядач Криворівнянської ґражди у музеї Олег Кристиняк.
 

Планують з'єднати тунелем господарську прибудову у гуцульській ґражді із приміщенням криївки, де покажуть умови життя повстанців. Завершити реконструкцію планують до 14 жовтня 2022 з нагоди 80-річчя створення УПА.
 

Вона буде не дуже велика, як і справжня криївка. Її буде сполучати з ґраждою 10 метровий тунель, сама криївка буде мати 15 кв.м під землею. І ось таким чином ми хочемо вшанувати наших героїв, бо цього року є 80-річчя, 80 роковини створення УПА, — зазначає Олег Кристиняк.
 

До слова, у музеї просять допомогти з наповненням криївки речами того часу та волонтерськими роботами на проєкті. Зокрема, потрібні: упівська уніформа, старі радіо, люстерка, посуд та інше.
 

Ми в пошуках експонатів. Тому ми кинули клич в нас на сторінці на фейсбуці, щоб люди, які в когось залишилося, хтось може допомогти нам зібрати ці експонати і коли ця криївка повстане, тоді буде готова експозиція, — запевняє в. о. директора Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького Михайло Закопець.
 

Також у Музеї народної архітектури і побуту можна побачити давні хатини з різних регіонів України, у яких жили українці кілька століть тому, відтак ознайомитися із тодішнім побутом та культурою.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові реставрують давню ікону святого Вінсента, яка датована 18 століттям (відео) У Львові реставрують давню ікону святого Вінсента, яка датована 18 століттям (відео)
У Музеї Митрополита Андрея Шептицького реставрують надбрамну ікону св. Вінсента 18 століття, яку за радянських часів приховали стіною з туалетами.
Підсумки «Великого будівництва» на Львівщині (відео) Підсумки «Великого будівництва» на Львівщині (відео)
Медицина, дороги та соціальна інфраструктура – у межах державної програми на Львівщині торік завершили будівництво та реконструкцію 28 об’єктів.
Loading...
Load next