У музеї «Жива історія» готується експозиція, яка присвячена різним періодам війни в Україні (відео)

У музеї «Жива історія» готується експозиція, яка присвячена різним періодам війни в Україні (відео)

У музеї «Жива історія», який створили представники товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» готується нова експозиція, яка присвячена різним військовим періодам з історії України. На виставці буде представлено понад 500 експонатів, які члени товариства самостійно зібрали під час археологічних експедицій. Це як особисті речі бійців тих часів, так і озброєння.

Колекція гранат, це перші гранати з яких починалася Перша світова війна, вони ще дещо собою нагадували гранати 17-18 століття, бо вони наповнювалися порохом. Є пізніші вже взірці сучасніших гранат. Власне оцими речима відтворений період легіону Українських січових стрільців в складі австро-угорського війська.  

Відвідувачі музею зможуть дізнатися і про сучасну війну проти російських окупантів, які вторглися на територію України 24 лютого. Зокрема тут покажуть обладнання наших військових та зброю, яку зараз активно використовують у боротьбі з ворогом.
 

Також є фрагмент ракети «Калібр», яка була запущена москалями по нашій території, по Львівщині. Теж передали наші хлопці, які знайшли цю частину в музей. Ще є частини «Граду», якими обстрілються наші території України нашими ворогами, — розповідає керівник музею «Жива історія» Любомир Горбач.
 

А на вулиці люди можуть побачити цивільну та військову техніку тих часів. І нещодавно до автопарку прибуло поповнення у вигляді танку Т 34 – 85. Ця модель брала участь у бойових діях на фронті Другої світової війни.

Фактично це є український танк, частково. А пізніше він вже виготовлявся за межами України на території  росії та інших країн радянського союзу. Фактично, москалі досі хизуються, що це їхній танк, бо колісна база, шасі це є американська система «Крісті». Тобто вже основа танка була змодельована не в радянському союзі, — зазначає Любомир Горбач.

Ідею поповнити колекцію техніки танком підкинули керівництву музею маленькі відвідувачі. Любомир розказує, що дітям дуже подобається досліджувати старі бойові машини. І сьогодні до музею навідалася чергова група малечі, яка і всередині БТРу побувала, й дізналася про те, як воювали наші пращури.

Нещодавно сюди приходили й діти-переселенці, які покинули свої домівки через війну.
 

Так, вони ще між собою спілкувалися російською мовою, але весь час невимушено я чув від них «Слава Україні», «Путін…» знаємо куди мав би піти. Коли я їх катав на військовому позашляховику, то вони співали «Червону калину» і це все вони робили щиро, що вони нарешті відчули, що вони українці і вони це хочуть проявити, — запевняє Любомир.

Щодо нової експозиції, то Любомир Горбач зазначив, що відкриття нової зали планується до Дня незалежності України.

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  https://pravdatutnews.com/lviv/2022/02/19/13052-u-lvovi-prooperuvaly-divchynku-yaka-narodylasya-z-6-palchykamy-na

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео) Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео)
Тренували військовослужбовців ЗСУ британські інструктори.
У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк
Він пройшов Іловайський котел і 119 днів полону.
На Донбасі від кулі російського снайпера загинув 41-річний військовий зі Львова (фото) На Донбасі від кулі російського снайпера загинув 41-річний військовий зі Львова (фото)
Впродовж минулої доби, 18 серпня, російські окупанти 11 разів порушили режим припинення вогню. Один військовий ЗСУ отримав смертельне поранення - він був родом зі Львова.
Loading...
Load next