Хто, як і коли може відкликати депутатів з місцевих рад (відео)

Хто, як і коли може відкликати депутатів з місцевих рад (відео)
Віднедавна у виборців з’явилася можливість відкликати депутатів місцевих рад. Це можуть робити і політичні партії. І власне на Львівщині стався такий прецедент. Як наслідок, уже незабаром у Львівській обласній раді можуть з’явитися нові обличчя.

Якщо ви незадоволені роботою місцевих депутатів, бо вони не виправдали ваших сподівань  — попрощайтеся з ними. Віднедавна виборці та місцеві осередки політичних партій можуть відкликати депутатів місцевих рад. Для цього є 5 підстав.  

Перша — це якщо депутат порушив конституцію або закони України, але це має встановити суд. Друге — це якщо депутат протягом року пропустив більше ніж половину засідань ради або комісії. Третє — це якщо він у своїй практичній діяльності не дотримується принципів і положень політичної партії, — Тарас Радь, координатор громадянської мережі "Опора". 

Четверта причина — невиконання передвиборчої програми і не звітування перед виборцями. А п’ята — депутат не увійшов до фракції партії, від якої був обраний, або вийшов з фракції. 

І якщо вам здається, що відкликати депутатів ніхто не стане, то ви помиляєтеся. Нещодавно Українська Галицька Партія стала, так би мовити, першовідкривачем застосування цього механізму на Львівщині.  

Обласна організація політсили підтримала ініціативу позбавити мандатів 5-х свої депутатів в облраді. Політрада це рішення теж затвердила. І ось, депутатська діяльність обранців призупинена.  

Тобто станом на сьогодні, якби відбувалася сесія, депутати не мають права брати участь у голосуваннях і в принципі в засіданні пленарному. У випадку, якщо вони будуть брати участь і брати участь у голосуванні, їхні голоси можуть через рішення суду визнавати такими що недійсні, — Ростислав Коваль, голова Політради УГП. 

На їхнє місце ТВК мала би призначити 5 наступних по загальному партійному списку кандидатів на виборах, які мали би скласти присягу депутата Львівської обласної ради. Але тут є нюанс, бо законом передбачена можливість судового оскарження судового рішення, — Тарас Радь. 

Як наслідок, справа може затягнутися на місяці, а то й на рік, поки не буде кінцевого рішення Феміди. Якщо суд постановить, що ініціатива порушила закон, то депутати збережуть мандат і повернуться до своєї діяльності. Якщо ні — їх відсторонять. Та є ще один варіант розвитку подій — обійдеться взагалі без суду. У такому випадку, вже на наступному пленарному засіданні ми зможемо побачити нові обличчя.  

Очікуємо, що не буде ніякого політичного втручання ззовні для того, щоб якось впливати на цей процес. Але ми все-таки сподіваємося, що вже на найближчій сесії наступні 5 депутатів приймуть присягу і приступлять до виконання депутатських повноважень, — Ростислав Коваль, голова Політради УГП. 

Наразі ця справа є прецедентом на Львівщині. Та експерти вважають: з часом випадки відкликання депутатів будуть непоодинокими. Але скоріш за все це буде за ініціативи саме політсили, а не виборців.  

Детальніше цю тему наші спікери обговорювали у політично-аналітичному проєкті "Апріорі". Тож не пропустіть у середу о 22:00 на телеканалі ПравдаТУТ Львів. 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Підсумки діяльності фракції "ЄС" у Львівській міській раді у 2021 році (відео) Підсумки діяльності фракції "ЄС" у Львівській міській раді у 2021 році (відео)
За ініціативи депутатів фракції «ЄС» у місті вдалося реалізувати чимало проєктів у сфері містобудування та розвитку територій.
У Львові обговорили питання щодо придбання медобладнання у кредит (відео) У Львові обговорили питання щодо придбання медобладнання у кредит (відео)
Питання придбання у лізинг обладнання для львівських лікарень викликало шквал суперечок серед депутатів. Чи не найактивніше депутати обговорювали на вчорашній сесії питання придбання у лізинг обладнання для львівських лікарень.
Лінива сесія міської ради: до обіду депутатам Львова вдалося опрацювати тільки 10 питань (відео) Лінива сесія міської ради: до обіду депутатам Львова вдалося опрацювати тільки 10 питань (відео)
Нудилися у смартфонах та багато пліткували. Львівські депутати зібралися на чергове засідання сесії міськради. Працювати розпочали із півгодинним запізненням.
Loading...
Load next