До Дня спротиву окупації Криму у Львові організують низку мистецьких подій (відео)

До Дня спротиву окупації Криму у Львові організують низку мистецьких подій (відео)
Різноманітні заходи відбуватимуться упродовж 22-24 лютого.

У межах старту «Днів Криму» львів’яни висловили свою підтримку та солідарність мешканцям тимчасово анексованого півострова. До Дня кримського спротиву російській окупації, який за указом Президента України Володимира Зеленського відзначатимуть щороку 26 лютого, перед будівлею Львівської облради замайоріли український та кримськотатарський прапори.

8 років тому саме Львів став новою домівкою для багатьох біженців з окупованого півострова.
 

Львів став одним із центрів, де надавалася як термінова допомога, так і проводилися культурні різноманітні заходи, тобто частинка Криму з 2014 року дійсно жила у Львові й це дуже символічно що саме тут відзначається окрім Києва даний день, — зазначає голова правління «КРИМSOS» Денис Савченко.
 

Буремні події 2014 року змусили повернутися до рідного Львова Анну Іванцик. До анексії півострова упродовж 3 років жінка мешкала в Криму. Пригадує: операція по захопленню територій розпочалася 20 лютого. А вже за 6 днів під стінами кримського парламенту в Сімферополі відбувся масштабний мітинг на підтримку територіальної цілісності України, який супроводжувався сутичками між проросійськими провокаторами та проукраїнськими активістами, які вимагали не допустити розгляду питання про призначення референдуму.
 

Я була на території Криму коли був референдум. Сам референдум проходив так: збиралися групами люди, виходили на вулиці, говорили що вони хочуть бути з Росією, дуже багато пішло біг-бордів, плакатів, інформація подавалася дуже нагнітальна в новинах, в місцевих новинах, про те що ми маємо бути з Росією, ми маємо прагнути йти до Росії, — розповідає переселенка з Криму та громадська діячка Анна Іванцик.
 

І хоч міжнародні організації та світові лідери визнали окупацію та анексію півострова незаконною та засудили дії Росії, кримськотатарський народ продовжує потерпати від дій російських спецслужб.
 

В Криму досі відбуваються репресії, ми фіксуємо раз у місяць якісь події пов’язані з арештами, з обшуками, з арештами кримських татар, — додає голова Кримськотатарського культурного центру «Кримський дім у Львові» Халіл Халілов.
 

Колишній політв’язень Кремля Юрій Яценко проводить паралелі тодішніх подій у Криму із теперішньою загрозою вторгнення кремлівських найманців.
 

Помилкою було багатьом українцям думати що Крим це щось, що вже пройшло. Крим це був початок. Крим це те, що може відбутися з нами вже сьогодні. І як ми знаємо останніми тижнями загострюється ситуація з порушеннями прав людини у Криму. Вже понад 200 дітей залишилися без батьків, тому що батьків ув’язнили, — зауважує колишній політв’язень Кремля Юрій Яценко.
 

Експерти переконані: Україна точно зможе повернути Крим, щоправда, не у короткостроковій перспективі.
 

У середньостроковій перспективі так само скоріш за все немає шансів. Ми можемо чекати дуже довго. Нагадаю що Балтійські країни – Латвія, Литва, Естонія, вони були окуповані радянським союзом 70 років, так само може відбутися і з Кримом. Ми не маємо забувати, не маємо права давати привід забувати про Крим, що він окупований Росією і маємо постійно про це нагадувати, — пояснює політолог-міжнародник Олег Мельниченко.
 

Відтак, у межах «Кримських днів» львів’ян запрошують відвідати тематичну фотовиставку та кінопоказ і долучитися до читання листів політв’язнів.

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 
https://pravdatutnews.com/lviv/2022/02/19/13052-u-lvovi-prooperuvaly-divchynku-yaka-narodylasya-z-6-palchykamy-na

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next