Підготовка вишів до навчання: які зміни очікують студентів у новому навчальному році? (відео)

Підготовка вишів до навчання: які зміни очікують студентів у новому навчальному році? (відео)

Війна без сумніву внесла корективи у всі сфери нашого життя. В освіту зокрема. Правила вступу для абітурієнтів змінюють і досі. Сама ж вступна кампанія змістилася і розтягнулася в часі. Відтак…

Початок навчання для першокурсників ми зробили з 16 вересня. А вступ на рівень магістратури ще пізніше. Зарахування буде аж 29 вересня, тому навчання почнеться з 1 жовтня, — зазначає перший проректор НУ «Львівська політехніка» Олег Матвійків.

Натомість студенти 2,3 і 4 курсів у різних вишах розпочинатимуть навчання в різний час. Одні в серединні серпня, інші - з 1 вересня і відпрацьовуватимуть по суботах. Щодо самої форми навчання, то кожен університет напрацьовує свою особисту схему. Втім прийняти остаточне рішення поки не можуть.

Навчатися в змішаній формі, якщо це буде. А як буде можливості перейти на очне навчання, ми готові і до цього. В нас розроблені різні варіанти. Якщо покращиться загальна обстановка в нашій державі, ясно що ми будемо старатися вести заняття в традиційній формі, — зауважує перший проректор Національного лісотехнічного університету України Микола Адамовський.

Окремі курси 1, 6, 4 офлайн, інші онлайн, потім щось змінити, розбити на дві зміни. Ми стараємося пристосовуватися, стараємося максимум зусиль приділяти тому, щоб в першу чергу гарантувати безпеку нашим здобувачам. Ну і не забуваємо про якість освітнього процесу, — пояснює перша проректорка Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Ірина Солонинко.

Основна задача - це привести студентів в авдиторії і навчати в аудиторному режимі. Лекції будемо все ж таки проводити в онлайні, але лабораторні, практичні - це будуть в аудиторіях, щоб студенти могли спілкуватися, розмовляти з викладачем, бо цього зараз всім бракує, — запевняє перший проректор НУ «Львівська політехніка» Олег Матвійків.

Певні ж спеціальності будуть навчатися виключно онлайн. Усе задля безпеки всіх учасників навчального процесу. До прикладу, Львівська політехніка може забезпечити укриттями до 10 тисяч людей, лісотех - орієнтовно 3,5 тисячі осіб. У медуніверситеті ситуація складніша.

Ми організували комісію, залучили фахівців з ДСНС обласного, які повинні перевірити всі наші укриття на предмет того, що вони є в задовільному стані, — каже перший проректор НУ «Львівська політехніка» Олег Матвійків.

Там є і противогази, там є вода, там є телефони, умивальники, туалети. Все в нас готове. Аби не було тільки тої біди, — зазначає перший проректор Національного лісотехнічного університету України Микола Адамовський.

Ми маємо такі пристосовані укриття, підвали, напівпідвальні приміщення, які ми зараз перевіряємо, намагаємося доводити до ладу. Але самі розумієте, що пивниця ніколи не прийме тої кількості мешканців чи студентів, які заповнюють цілий будинок, — каже перша проректорка Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Ірина Солонинко.

Проблеми виникають і з забезпеченням студентів гуртожитками.

Політехніка має багато гуртожитків. Але в нас немає достатньо місць в укриттях в гуртожитках. І тут знову ми маєм проблему. Тому зараз аналізується хто буде вчитися онлайні повністю. Тоді ми зменшимо кількість студентів, яких потрібно забезпечити саме укриттями, — розповідає перший проректор НУ «Львівська політехніка» Олег Матвійків.

Попри все, виші активно готуються до нового навчального року. І мова не лише про облаштування укриттів. Університети  запроваджують нові освітні програми, щоб залучити до навчання більше студентів. Так, франковий виш пропонує 6 нових спеціальностей, лісотехнічний університет - 7 нових освітніх програм, а Львівська політехніка - 11.

В нас 3 кафедри готувало фахівців саме з комп’ютерних наук. Зараз ми розділили цю загальноосвітню програму на 3. Вперше будемо набирати на освітню програму по проектуванню, виробленню і експлуатації безпілотних літальних апаратів. Тобто ми започатковуємо БПЛА, роботу з такими безпілотниками у нас, — запевняє перший проректор НУ «Львівська політехніка» Олег Матвійків.

Ми впровадимо такі спеціальності як маркетинг, будівництво і цивільна інженерія, інформаційна, архівна і бібліотечна справи, туризм, готельно-ресторанна справа, публічне управління і адміністрування, — пояснює перший проректор Національного лісотехнічного університету України Микола Адамовський.

Щодо вартості навчання, то в більшості вишів порівняно з минулим роком ціни практично не змінилися. 

В нашому університеті плата за надання освітніх послуг найнижча в регіоні. Наприклад, економічні спеціальності 18 тис, механіки, лісоінженерія - 14 тис. Комп’ютерні науки, інформаційні системи і технології, інженерія програмного забезпечення там 29 тис. Ну і дизайн в нас є і архітектура, вони теж 23 тисячі, — запевняє перший проректор Національного лісотехнічного університету України Микола Адамовський.

Незважаючи на всі труднощі, університети очікують, що цього року вступників буде не менше, ніж торік. Адже подати документи для вступу можна і будучи за кордоном.

Абітурієнт може знаходитися за кордоном, подає електронну заяву в електронному кабінеті, згодом подає оригінали документів, сканкопію з накладеним цифровим електронним підписом. Пізніше у нього буде кілька місяців, щоб привезти паперові оригінали документів, — пояснює відповідальний секретар Приймальної комісії Національного лісотехнічного університету України Михайло Бурдяк.

Ще одна особливість цьогорічної вступної кампанії - мотиваційні листи, які абітурієнти повинні подати паралельно з результатами мультитесту.

Ми просимо буквально до 1 сторінки, щоб вони багато не старалися, чисто символічно описати чому вони обрали дану спеціальність, наш вуз чому обрали і т.д. І ми зразу попереджаємо, що якоїсь критичної оцінки не буде. Ми взагалі ніякі оцінки, ніякі бали за це не виставляємо, — зауважує відповідальний секретар Приймальної комісії Національного лісотехнічного університету України Михайло Бурдяк.

Нагадаємо, основна сесія національного мультипредметного тесту розпочнеться 18 липня. Натомість творчі випробування для вступу на певні спеціальності уже тривають.

Підтримай правду тут: https://www.patreon.com/pravdatutlviv  https://pravdatutnews.com/lviv/2022/02/19/13052-u-lvovi-prooperuvaly-divchynku-yaka-narodylasya-z-6-palchykamy-na

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next