У Західноукраїнському дитячому медцентрі успіх лікування дітей з лімфомами Ходжкіна становить 94% (відео)

У Західноукраїнському дитячому медцентрі успіх лікування дітей з лімфомами Ходжкіна становить 94% (відео)

Найнебезпечніші захворювання зявляються несподівано і часто ніяк себе не проявляють. Тому єдиним способом їх виявити залишається добре прислухатись до свого організму і разі незрозумілих симптомів звертатись до лікарів. Так було і в 14-річної Ніколетти. Дівчинка навіть не підозрювала, що в її організмі оселилась злоякісна пухлина, аж допоки її випадково не виявила мама.

Перед тим як появилась сама пухлина ну усталість була. Воно в один момент дуже сильно розпухло. Воно не боліло, нічого не турбувало. Чисто шо мама замітила, - рохповідає Ніколетта Штимак, пацієнтка.

Не гаячи часу, Оксана поїхала з донькою на обстеження.

Ми поздавали аналізи, направили нас у Мукачево. Там у нас взяли вже біопсію, почекали два тижні, бо відправляли її на Київ і результат прийшов невтішний.

Підтвердилось щ це є пухлина. Лімфома Ходжкіна, бо там як нам лікар пояснював могло бути два. Дві різні лімфоми могло бути. Ну наша ще така, що лікується Слава Богу, - каже Оксана Штимак, мама пацієнтки.

Злоякісне новоутворення діагностували вчасно, і Ніколетті одразу призначили відповідне лікування, яке вона проходить вже пів року.


Ми вже прийняли там в Мукачеві 4 курси хімії пройшли, а сюди ми вже приїхали на лучеву терапію, - повідомляє Оксана Штимак, мама пацієнтки.

Зараз дівчинка почувається добре і готується проходити останній етап лікування. Лікарі зазначають що ця пухлина насамперед уражає лімфатичну систему, і саме цей вид Ходжкіна найчастіше виникає саме в підлітковому віці.

У дитячому віці лімфоми, на щастя, належать до рідкісних захворювань і щорічно на Львівщині ми діагностуємо 4-8 нових випадків лімфом у дітей. Найчастіше вони зустрічаються якщо говорити про лімфоми Гочкіна, то це підлітковий вік 12-18 років. А для негочкінських лімфом в принципі дитина може захворіти в будь-якому віці і на першому році життя і до 18 років, - каже Ірина Цимбалюк-Волошин, завідувачка відділення гематології та інтенсивної хіміотерапії Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру.

Проте досвід Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру показує, що рак – не вирок. Тут майже 94% маленьких пацієнтів повністю одужує. Проте це впершу чергу залежить від ранньої діагностики.

Щорічно дитину слід показати педіатру чи сімейному лікарю. Навіть найздоровішу дитину і розгорнутий аналіз крові дитині треба зробити бодай один раз на рік, хоча зауважу , що при лімфомі аналіз крові може бути абсолютно незмінений, - пояснює Ірина Цимбалюк-Волошин, завідувачка відділення гематології та інтенсивної хіміотерапії Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру.

Але є певні специфічні симптоми, які мають насторожити батьків.

Серед симптомів то слід звернути увагу на збільшення шийних лімфатичних вузлів, чи пахових, чи акселярних. Це характерно. Є так звані симптоми загальні такі як невмотивоване підвищення температура тіла до 38 і більше градусів, це втрата маси тіла у дитини, підвищена пітливість в нічний час, свербіння шкіри. На таке завжди треба звертати увагу і насамперед звернутися до сімейного лікаря і якомога швидше відбути консультацію у дитячого гематолога, - підсумовує Ірина Цимбалюк-Волошин, завідувачка відділення гематології та інтенсивної хіміотерапії Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру.

Додамо, що лікування лімфоми є тривалим та дороговартісним. Проте в Україні діє державна програма згідно з якою ця терапія є безкоштовною.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Після хокейного матчу: на Львівщині 10 дітей отруїлися невідомою речовиною, четверо госпіталізовано Після хокейного матчу: на Львівщині 10 дітей отруїлися невідомою речовиною, четверо госпіталізовано
У Новояворівську на Львівщині 10 дітей звернулося до медиків зі скаргами на погане самопочуття.
Міська дитяча лікарня у Львові отримала нове обладнання для дітей з ЛОР-патологіями (відео) Міська дитяча лікарня у Львові отримала нове обладнання для дітей з ЛОР-патологіями (відео)
У Львівській міській дитячій лікарні з’явилося нове обладнання для діагностики та лікування дітей з ЛОР-патологіями. За більш ніж 500 тисяч гривень закупили гнучкий ендоскоп, мікроскоп та хірургічний лазер.
У Львові діти зможуть спробувати себе у ролі ведучих (відео) У Львові діти зможуть спробувати себе у ролі ведучих (відео)
Телеканал ПравдаТУТ Львів змінює формат та оголошує конкурс до Дня захисту дітей! Малеча зможе спробувати себе у ролі наших ведучих та провести самостійно увесь випуск програми.
Loading...
Load next