У «Львівській Політехніці» розробляють унікальний гемостатичний бинт (відео)

У «Львівській Політехніці» розробляють унікальний гемостатичний бинт (відео)

У «Львівській Політехніці» активно триває розробка унікального гемостатичного бинта, який не тільки ефективно зупинятиме кровотечу, а й може збільшити шанси врятувати поранену кінцівку.

Процес створення бинта доволі клопіткий. Ми підбираємо спочатку основу матриці, паралельно ми синтезуємо наш основний компонент, а саме гемостатичний ксерогель, а після цього ми проводимо кілька процедур з нанесення нашого компоненту на матрицю, приводимо до товарного виду й ось ми отримуємо свій гемостатичний бинт, - розповідає Соломія Капаціло, студентка НУ «Львівська політехніка».

При накладені медичного турнікету на рану повністю зупиняється подача крові у кінцівку, але на фронті інколи евакуація поранених до медзакладів  через ті чи інші обставини займає досить тривалий час, який у цих ситуаціях грає проти пацієнтів.

Якщо не послабити й частково не відновити кровообіг через півтори години вже починаються незворотні зміни, а якщо не послабити й не відновити кровообіг, то через 3 години формально омертвіє кінцівка.

В цей бинт закладена спроможність формувати значно сильніший тромб для того, щоб можна було походу доставки частково відновлювати кровообіг по колотералях, - каже Володимир Самарик, професор кафедри органічної хімії НУ «Львівська політехніка».

Над цим проєктом по декілька годин з понеділка по п’ятницю працюють від 4-х до 6-ти людей. Спільними зусиллями їм вдалося за кілька місяців досягти вражаючих результатів.

В нас вже розроблений й досліджений макет, виготовлені дослідні зразки гемостатичного бинта, які проходять реальні випробування на стендах й на інших засобах. Підготовлена вже домовленість про вже доклінічних випробувань цього засобу й виявлена новизна в цій розробці, яка дозволяє нам готувати патент до подачі на винахід, - повідомляє Володимир Самарик, професор кафедри органічної хімії НУ «Львівська політехніка».

Розробники кажуть, що у повноцінне виробництво бинт запустять після додаткової низки випробувань та отримання дозвільних документів. За прогнозами це відбудеться вже зовсім скоро.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 

Злата Новосельська - pravdatutnews.com
Читайте також
Благодійники з США відправили чергову партію РЕЧЕЙ та ТЕХНІКИ нашим захисникам Благодійники з США відправили чергову партію РЕЧЕЙ та ТЕХНІКИ нашим захисникам
Благодійники з США закупили та відправили ще одну партію необхідних речей та техніки нашим захисникам
У Львівській політехніці сплели 12 тисяч квадратних метрів сітки для військових (відео) У Львівській політехніці сплели 12 тисяч квадратних метрів сітки для військових (відео)
До цієї справи долучається чимало людей: як учнів вишу, так і всіх охочих. За словами волонтерів, найбільша сітка, яку доводилось плести – розміром 21 на 21 метр.
Loading...
Load next