Продукти харчування дорожчають: на що зросли ціни? (відео)

Продукти харчування дорожчають: на що зросли ціни? (відео)
У середньому кг зелені обійдеться в 50 грн. Вартість овочів зросла на 10-15 грн. Суттєво «підскочив» цінник і на свинину.

Долар, бензин, а тепер і харчі – вартість продуктів першої необхідності зростає, як на дріжджах, – занепокоєні львів’яни. Почнемо з горОдини. На одному з міських ринків в середньому кілограм зелені обійдеться у 50 грн.

Кріп, петрушка йде догори, шпинат, саме зелень дуже подорожчала. А і ще броколі, квітна капуста… 75 грн, а була 50, розповідає Віталій Смерека, продавець овочів.

На 10-15 грн в середньому зросла вартість кілограма овочів.

Хіба картопля тримається на одному рівні. Як була, так і є, бо того року її дуже багато.

Та й ті цінники, що ми бачимо зараз – далеко не кінець, – побоюються покупці.

А м’ясне – то взагалі.

Приміром, свинина зросла в ціні на 30-40%.

Зараз шинка, наприклад, м’якоть, 170-180 грн, ось, а волове так як було – ціна наразі тримається на місці. 200 грн, грудиночка – 110-100 грн може бути. 130 – спинка з кісточкою.

Пан Іван займається продажем м’яса майже 30 років. Запевняє: за минулі 6 місяців покупців стало істотно менше.

І купляють те, що дешевше. Дорожче завжди найгірше.

Може це тому, що осінь, люди заготовки роблять овочів на зиму, може дивляться як з газом буде, кожен хоче в запасі гроші мати, - каже Іван Фоловко, продавець м’яса

І справді, подекуди львів’яни змушені економити на продуктах харчування. Зокрема йдеться про пенсіонерів.

Вартість того чи іншого продукту чітко формують «попит» і «пропозиція», – переконує економіст Віктор Борщевський. Овочева група, приміром, здорожчала через погодні умови.

Ми просто бачимо, що в вересні робиться – цілий вересень дощі, збір не такий, яким міг бути. Тобто хтось, хто збирав у вересні зараз чекає, поки буде потепління і власне за рахунок того ми маємо менше постачання на цей ринок…м’ясо…дешеві харчі… там теж іде зростання, - каже Віктор Борщевський, економіст.

А поки одні харчі стають дорожчими, інші – навпаки «падають у ціні». Я от гречка. І тут спрацьовує уже згаданий механізм попиту та пропозиції.

Літом почався збір, а був ажіотажний попит, ну ж попит лишився той самий, пропозиція почала зростати за рахунок нового врожаю і там ціни трошки пішли вниз, - додає каже Віктор Борщевський, економіст.

А от давати чіткі пронози на майбутнє наразі доволі складно. За словами Віктора Борщевського, якщо ситуація у зоні бойових дій кардинально не зміниться, у період потепління і активного поступлення товарів продовольчої групи ринок зможе стабілізуватися.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові з 10 травня проїзд у маршрутках коштуватиме 10 гривень У Львові з 10 травня проїзд у маршрутках коштуватиме 10 гривень
Проїзд у львівських маршрутках подорожчає одразу після Великодня.
Вітаміни на осінній період: які ціни на львівських ринках? (відео) Вітаміни на осінній період: які ціни на львівських ринках? (відео)
Абрикоси, персики, банани, кавуни, перець і гарбуз – уже незабаром ці смаколики замінять імпортні продукти, які у свою чергу будуть дорожчими.
​​Як зростатиме середня зарплата українців ​​Як зростатиме середня зарплата українців
Попри пандемію і локдаун, в Україні у 2021 році зарплати можуть збільшитися щонайменше на 10%.
Loading...
Load next