Дари золотої пори: куди у Львові передавати опале листя і чому заборонено спалювати його самостійно?

Дари золотої пори: куди у Львові передавати опале листя і чому заборонено спалювати його самостійно?
Львів’ян закликають збирати опале листя та передавати на станцію компостування органічних відходів.

Розмаїття барв на деревах і заворожуючий шурхіт під ногами – основні асоціації осені. Тільки от часто люди доповнюють «картину» димовою завісою. Таким чином перетворюючи «золоту» пору на сезон спалювання листя.

Щороку дівчина Уляна збирає опалу листву зі своєї присадибної ділянки. Усе це скидає у пакети для сміття, окремо від побутових відходів і в подальшому передає на утилізацію.

Зараз як-не-як важкий для країни час і потрібно робити висновки з себе. Якщо починаєш виправлятися і утилізовувати, а не спалювати листя, буде і чисте довкілля, і приємно всім. – розповідає Уляна, львів’янка.

Шкода від спалювання листя – багатолика. Воно руйнує ґрунтовИй пОкрив. А ще «б’є» по здоров’ю. Адже в тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати ракові захворювання. Водночас із димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

В нас були неодноразово випадки, коли люди під час спалювання сухого листя надихалися продуктами згорання, які виділяються, а їх виділяється дуже велика кількість, і просто втрачали свідомість. Переважно це люди літнього віку.

В нас навіть були випадки, що люди навіть згорали саме під час спалювання банально листя, - каже Віталій Туровцев, речник ГУ ДСНС Львівщини.

Окрім того полум’я може перекинутися на будівлі, розташовані поруч і спричинити ще більшу пожежу, – застерігають рятувальники. Відтак проводять рейдові перевірки з протидії спалювання сухої рослинності.

Тобто наші працівники проводять роз’яснювальну роботу в місцях, де максимально часто було виявлено минулого року спалювання такого листя. Тобто ми цього року маєм певний спад саме таких пожеж, - пояснює Віталій Туровцев.

Нагадуємо, спалювання сухостою передбачає штраф – від 3-ьох до 6 тис грн для громадян, і до 21 тисячі для посадових осіб. Тож аби не вдарити ані по здоров’ю, ані по кишені Уляна агітує і своїх сусідів збирати опале листя, аби потім усе вивезти на спеціальний майданчик, де з покрову зроблять компост, утворюючи спецдобриво.

Міська станція компостування органічних відходів, куди, з-поміж іншого, можна самостійно привозити гілля, листя, сухі залишки рослинності та городини працює на вулиці Пластовій. Спочатку автівку зважують, потім відходи скидають на майданчик, після чого працівники формують з них борти.

За допомогою аератора самохідного ми перемішуємо всю цю таку компостну масу до однорідної фракції і насичуємо ці борти киснем, адже в нас є станція аеробного компостування. – каже Мирослава Білокур, провідна технологиня ЛКП «Зелене місто».

Згодом витриманий компост просіюють через спеціальне сито. А гілля, за потреби, перемелюють.Процес компостування на станції триває 3 місяці.

Весь вивіз органічних відходів у місті Львові, листя у тому числі, є безкоштовний для населення. Тобто всі люди, викидаючи як органічні відходи, так харчові відходи, як листя – це все доправляється сюди і є безоплатним для населення.

Попередньо телефонувати непотрібно тому, що населення не може привезти багато листя, це буде 1-2 максимум 3 мішечки. – пояснює Наталія Сеник, провідна спеціалістка з питань роздільного збору органічних відходів ЛКП «Зелене місто».

За цей рік, за вересень-жовтень, ми прийняли вже більше ніж 600 тонн листя самого. За 2021 рік за осінній період (це з вересня по грудень) ми прийняли більше 2 тис тонн. Поки в нас тільки почали звозити так інтенсивно листя, це орієнтовно з кінця вересня. Ми очікуємо збільшення кількості цього року в порівнянні з минулим, - каже Мирослава Білокур. провідна технологиня ЛКП «Зелене місто».

До слова, окрім спалювання опалого листя забороняється також і його складування в контейнери для твердих побутових відходів. Максимальний штраф як для фізичних, так і для юридичних осіб: 1360 та 1700 грн відповідно.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
На Донбасі від кулі російського снайпера загинув 41-річний військовий зі Львова (фото) На Донбасі від кулі російського снайпера загинув 41-річний військовий зі Львова (фото)
Впродовж минулої доби, 18 серпня, російські окупанти 11 разів порушили режим припинення вогню. Один військовий ЗСУ отримав смертельне поранення - він був родом зі Львова.
Під дію санкцій РНБО потрапили 18 компаній з Львівщини Під дію санкцій РНБО потрапили 18 компаній з Львівщини
18 львівських компаній, а також юридичні особи які мають відношення до них потрапили під дію санкцій Ради національної безпеки та оборони. Зокрема їхні активи будуть заблоковані і компанії обмежать у торговельних операціях.
Новим очільником Галицької митниці став екс-працівник СБУ
Новим керівником Галицької митниці призначили колишнього працівника Служби безпеки України - Андрія Колобродова.
Loading...
Load next