Остеопороз: хто в групі ризику та як уникнути захворювання? (відео)

Остеопороз: хто в групі ризику та як уникнути захворювання? (відео)
За темпами поширення остеопороз посідає четверте місце у світі серед недуг. При цьому жінки хворіють в 6 разів частіше, ніж чоловіки.

Коли кістки втрачають свою міцність. Так можна описати остеопороз, який призводить до частих переломів, та, навіть інвалідизації.

Остеопороз зараз займає 4 місце в світі між патологією серцево-судинною, цукровим діабетом і онкологічними захворюваннями. Якщо подивитись з точки зору світової проблеми він набуває, набув такої поширеності як пандемія остеопорозу, - повідомляє Назар Гнатейко,  лікар ортопед-травматолог лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова.

Не зважаючи на стать та вік у всіх є ризики захворіти. Та найнебезпечніше те, що запідозрити його практично неможливо, адже захворювання протікає безсимптомно.

Ми діагностуємо остеопороз при переломах і при обстеженні, тобто кожна жінка вже після 45 років повинна бути обстежена на остеопороз, - розповідає Лідія Михайлів, лікарка-ревматолог Другого медоб’єднання Львова.

Також у жінок остеопороз може виникнути через порушення вироблення естрогену. Наприклад, після гінекологічних операцій з видалення органів малого тазу та придатків, що зумовлюють зміну гормонального фону. Та найосновнішим фактором ризику є вік, адже 90% переломів стегна трапляються у людей після 50 років. Певною мірою це повязано зі зменшенням щільності кісток, тобто природньо зі старінням.

Людям похилого віку обов’язково вживати кальцій з вітаміном Д, тому що без вітаміну Д він не засвоюється, - повідомляє Лідія Михайлів, лікарка-ревматолог Другого медоб’єднання Львова.

Не малу роль відіграє і спадковість. Тому лікарі радять враховувати всі фактори ризику та займатись профілактикою вже змолоду.

Слід поміняти і позбутися шкідливих звичок, тому що дуже багато шкідливих звичок призводить все ж таки до виникнення цього ж таки патологічного стану. Знову ж таки це є часте вживання алкогольних напоїв, часте вживання кави. Це теж є абсолютно доведеним фактом. Велика кількість вживання кофеїну призводить до втрати кісткової маси і вимиванню кальцію з кісток. Зниження рухової активності, гіподинамія. То що зараз ми спостерігаємо особливо в осіб молодого віку, - каже Назар Гнатейко, лікар ортопед-травматолог лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова.

З віком потреба кальцію лише зростає, тому споживання молочних продуктів, а особливо твердих сирів, блікової їжі, мяса, риби тощо буде добре впливати на міцність кісток.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Отруєння чадним газом: у Львові за рік померло 5 людей (відео) Отруєння чадним газом: у Львові за рік померло 5 людей (відео)
Випадковість чи неуважність та безтурботність людей? Щороку лише у Львові кількість випадків отруєнь чадним газом вимірюється десятками. І хоча техніка та методи щораз осучаснюють, а фахівці невпинно застерігають про небезпеку, статистика постраждалих залишає бажати кращого.
Loading...
Load next