Війна і ВІЛ: шляхи передачі хвороби, діагностика та лікування (відео)

Війна і ВІЛ: шляхи передачі хвороби, діагностика та лікування (відео)
Кожна п’ята людина, яка могла бути діагностована, не дізналася про свій ВІЛ-статус через війну

Близько 16 років тому Аліна дізналась, що у неї ВІЛ. Сьогодні вона усміхнена, чудово почувається, працює та допомагає іншим прийняти цей діагноз і жити нормальним життям.

Дізналася під час першої вагітності. Зараз моєму сину 15 старшому, молодшому 10 і вони здорові. Чоловік теж здоровий, - розповідає Аліна Шабанова регіональна координаторка благодійної організації «Позитивні жінки»

Тоді було страшно, але розуміння того, що під серцем є дитина, не давало жінці опускати руки і вона звернулась до спеціалістів і просто дотримувалась усіх їхніх рекомендацій.

Перша ніч була сама страшна. Були такі думки про то що хоча б 15 років прожити, щоб дитина, поставити дитину на ноги, але зараз я ці 15 помножую на 4, а то і більше. Я живу як здорова людина. Єдине що мені потрібно раз на день приймати пігулку. Все. Є хвороби набагато страшніші, а це взагалі мені не заважає жити, - каже Аліна Шабанова регіональна координаторка благодійної організації «Позитивні жінки».

Саме прийняття свого статусу та ліків допомогло жінці виховати здорових дітей, а сьогодні вона абсолютно безпечна для оточуючих, адже терапія, яку вона приймає унеможливлює передачу цього вірусу.

Якщо людина лікується, отримує ліки і через пів року вірус в крові не виявляється. В такий спосіб вона не зможе більше нікого інфікувати навіть при незахищених статевих контактах, - пояснює Олена Павлишин, завідувачка центру інтегрованих медико-соціальних послуг Другого медоб’єднання Львова.

Нагадаємо, що в основному ВІЛ передається трьома шляхами: статевим, через кров та від матері до дитини.

Найбільше людей, які інфікувалися гетеросексуальним шляхом і це є інколи сімї, інколи просто чоловіки, жінки і абсолютно соціально адаптовані і ну напвено якби я могла говорити, то було би люди подивовані як багато є ВІЛ інфекції в оточенні всіх. Враховуючи 5 потискань то в кожного є знайомий який має Віл інфекцію. Зараз немає груп ризику, будь-яка людина, яка мала статеві контакти за життя вона вже є в групі ризику, - розповідає Олена Павлишин.

За прогнозами спеціалістів майже 40% людей в Україні не знають про свій ВІЛ-позитивний статус. А все через те, що захворювання протікає абсолютно безсимптомно. Тому, усім, хто коли-небудь мав статеві контакти лікарі закликають хоча б раз у рік робити профілактичне обстеження, яке триває всього 15 хвилин.

Зробити обстеження можна як у лікаря, так і вдома самостійно, купивши відповідні тести у аптеці. В період війни ця проблема стоїть ще більш гостро. Адже за даними центру громадського здоров'я кількість зареєстрованих пацієнтів за січень-жовтень зменшилось на майже 20%. Це означає, що кожна 5 людина, яка могла бути діагностована не дізналася про свій ВІЛ-статус через війну.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Знешкодили вже більше 100 вибухівок: як СОБАКИ та КІНОЛОГИ рятують сотні житів Знешкодили вже більше 100 вибухівок: як СОБАКИ та КІНОЛОГИ рятують сотні житів
Кінолог називає Барса побратимом та членом сім’ї, а рідні завжди передають вівчарці привіти з тилу.
Loading...
Load next