Львів готується до нового навчального року: як виглядає укриття у одній з шкіл міста? (відео)

Львів готується до нового навчального року: як виглядає укриття у одній з шкіл міста? (відео)

Облаштування укриттів та змішаний формат – до нового навчального року готуються освітяни Львова.

Це – міська середня загальноосвітня школа №3. Обов’язкова новація – на кожній стіні – стрілочка, що веде в укриття. Так ще донедавна виглядали тутешні напів підвальні приміщення. Нині ж усі вікна закладені мішками з піском, наявні три виходи, у кімнатах провели косметичний ремонт.

За словами директора школи Віктора Давнюка, в укритті не вистачало місць для сидіння. Тож освітяни згадали про старі парти, які вони замінили на нові на вимогу НУШ, і дали їм «друге життя».

Наші працівники просто ці парти переробили під лавки. І відповідно це не будуть просто лавки, на лавках ще будуть подушки тому, що ми маємо подушки. Оскільки в  нас в школі жили ВПО. Червоний Хрест нам надав подушки. Діти будуть сидіти на подушках.

Є тут і вогнегасники, і аптечки з мед засобами для понад пів тисячі осіб, і стаціонарний телефон, і навіть аварійне освітлення.

Батарейки нові, мають тримати до 12 годин.

Готується школа не лише до загроз ракетних ударів.

При хімічних атаках маємо зняти верхній одяг і відповідно помити дітей. Відповідно є обладнаний душ. В нас раніше його не було. Ми його обладнали, коли були ВПО для їхнього комфорту. Так само маємо бойлер, умивальники. Пральну машину для того, щоб випрати речі.

Загалом у школі – 520 учнів. Укриття ж вміщає меншу кількість осіб – 420. Відтак не всі школярі зможуть здобувати освіту очно.

Ми будемо приймати таке рішення, що 1 – 5 класи, а це є класи, що навчаються за Новою Українською Школою, будуть обов’язково перебувати в приміщенні школи 5 разів на тиждень з пн – по пт. Інші класи (з 6 по 11) для них буде організована змішана форма навчання і вони будуть навчатися згідно з графіком, — пояснює директор СЗШ №3 Віктор Давнюк.

На фінальне облаштування приміщення, яке слугуватиме як укриття залишився тиждень. Також днями у школі планують провести збори для всіх вчителів і батьків учнів.

Батьки будуть спускатися в укриття, дивитися, в яких умовах перебуватиме їхня дитина, коли буде сигнал повітряної тривоги і прийматимуть остаточні рішення – чи їм бажано обирати дистанційну форму навчання, онлайн навчання чи це буде очне навчання в межах нашої школи, — каже Віктор Давнюк.

А для школярів, які залишаться за кордоном, керівництво школи запропонує або дистанційну, або сімейну форму навчання. Загалом ж у Львівській МТГ – 127 шкіл.

Були створені комісії, які близько 2 місяців тому обстежили повністю всі навчальні заклади. До складу входили і представники ДСНС, і працівники інших структур… адже освіта сама не може визначити, чи це приміщення придатне чи ні. Кожна школа отримала рекомендації, що потрібно поправити, що потрібно доробити, — розповідає керівник управління освіти Львівської міськради Андрій Закалюк.

Лише 16 шкіл Львова не мають укриттів. Учні й працівники таких за потреби користуватимуться укриття, що є поряд з їхнім навчальним закладом.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео) Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео)
Тренували військовослужбовців ЗСУ британські інструктори.
Історії біженців, що шукають порятунок (відео) Історії біженців, що шукають порятунок (відео)
За 7 днів російсько-української війни Львівщина прийняла більш ніж 40 тисяч переселенців та понад 100 тисяч біженців виїхало до Польщі.
У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк
Він пройшов Іловайський котел і 119 днів полону.
Loading...
Load next