У Львові презентували виставку артоб'єктів, які створені з бронеплит (відео)

У Львові презентували виставку артоб'єктів, які створені з бронеплит (відео)
Уперше справжні бронеплити, що успішно виконали свою місію в бою, перетворили на арт-об’єкти. Виставка проєкту «ArtArmor» у Музеї-Арсеналі триватиме до 17 січня.

Будь-яка з цих куль – це фактично фатальна історія для бійця.

Саме вони – вберегли життя захисників України. Уперше справжні бронеплити, що успішно виконали свою місію в бою, отримали друге життя як витвори мистецтва. Проєкт «АртБроня» розпочався із цієї плити, яку ініціатори ідеї отримали в Генштабі в червні.

Передня частина цієї плити – кераміка, далі йде метал, куля прямувала в серце – чи то був снайпер, чи то випадково – не знаю. Але саме ось цей зовнішній вигляд «Strike Face», що написано стало основою для нашого логотипу. Ось летить куля, потрапляє в область серця, але не проходить.

До проєкту долучилися з десяток українських митців. Серед яких іконописець Андрій Охоцький. Його ікона «Архістратиг Михаїл» створена з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Ця «АртБроня» символізує перемогу добра над злом.

З пащі змія виходить вогонь у вигляді російського триколору. Це якби символічне зображення перемоги України, яка втілюється в образі Архістратига Божого Михаїла над підступним російським змієм, - каже Андрій Охоцький, художник-іконописець.

До цього моменту іконописець ніколи не мав справи з матеріалами такого роду. Втім на поєднання, на перший погляд, непоєданого – мистцетва та мілітарності, митець витратив близько двох тижнів.

Найскладніше було підготувати поверхню тому, що вона досить є живою і в середині від куль вона трошки посипалася і тому поверхня сама така є трішки живою, - розповів художник-іконописець.

Ідея дати «відпацьованим» бронеплитам друге життя в ініціаторів зародилася в березні. БФ «Україна для героїв» з лютого зосередив роботу на підтримці східних і південних областей України, доправляючи їм гумдопомогу різного виду.

Але паралельно ми завжди думали над тим, щоб створити такого, що потім можна буде на благодійних фондах продавати і генерувати більше коштів для допомоги Збройним силам України. і власне це була одна з ідей, - сказав Олександр Ковальчук, ініціатор проєкту «ArtArmor».

Наразі створено 12 унікальних артоб'єктів: 11 картин і 1 бронеплита з підписами керівників військових підрозділів та правоохоронних органів – очільників сил, які боронять незалежність України. Згодом ці твори рушать у мандри Європою, після чого повернеться до Києва. Наступного ж року відбудеться аукціон, на якому планують продати й інші картини, створені з близько ста таких ж бронеплит. Однак до цього етапу залучать художників зі світовими іменами. А виручені кошти БФ «Україна для Героїв» спільно з Міністерством Оборони України скерують на придбання засобів захисту для військовослужбовців.

Це бронеплити, бронежилети, шоломи, окуляри, навушники.

Виставка мистецтва, що рятує життя у Львові триватиме до 17-го січня у Музеї-Арсеналі.

Ми задоволені з того, що ми маємо можливість бути учасниками цього проекту і дати людям, львів’янам відчути цю біль, з іншої сторони – цю красу. Тому, що так ми напевно об’єднані з тими областями, де йдуть справжні бої, - розповів Максим Козицький, начальник Львівської обласної військової адміністрації.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Фестиваль архітектури та мистецтв у Львові: відкриття відбудеться у Всеукраїнський день архітектури (відео) Фестиваль архітектури та мистецтв у Львові: відкриття відбудеться у Всеукраїнський день архітектури (відео)
Атмосфера свята на різноманітних локаціях: у Всеукраїнський день архітектури у Львові урочисто відкриють третій Міжнародний фестиваль архітектури та мистецтв "ВЕЖА". Він триватиме 4 дні на різних локаціях міста, а також за межами Львова. Цьогоріч фестиваль присвятили 30 річниці незалежності України.
У Львові відбулося відкриття Міжнародного фестивалю архітектури та мистецтв (відео) У Львові відбулося відкриття Міжнародного фестивалю архітектури та мистецтв (відео)
У місті презентували мультимедійний виставковий проект "Архітектура незалежності". На експозиції представили архітектурний спадок Львова за минулі 30 років. Виставку відкрили у межах культурно-мистецького фестивалю "Вежа 3.0".
Смерть видатного українського художника Мирослава Отковича Смерть видатного українського художника Мирослава Отковича
На 75-му році життя помер художник-аквареліст, реставратор, заслужений діяч мистецтв та народний художник України Мирослав Откович.
Loading...
Load next