Дитячі отруєння: щороку до однієї з лікарень Львова потрапляє близько пів сотні дітей різного віку (відео)

Дитячі отруєння: щороку до однієї з лікарень Львова потрапляє близько пів сотні дітей різного віку (відео)
Під час святкувань у лікарнях більшає неповнолітніх пацієнтів з алкогольними та наркотичними отруєннями.

Щороку у токсикологічний центр Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру потрапляє близько пів сотні дітей різного віку. Випадки отруєння різні, серед яких присутні і алкогольні, і наркотичні і навіть отруєння ліками.

Недавно ще до Різдва була маленька дівчинка, яка потрапила у відділення інтенсивної терапії. Вона випадково взяла блістер, де була подріблена таблеточка каптопресу, який батько залишив на дивані і дівчинка, дитинка дворічна. Звичайно що вона думала, що то якась чи забавка чи хотіла покуштувати і добре що мама швидко зорієнтувалася, викликала швидку допомогу, - каже Ірина Лошак, лікарка-педіатр, гастроентеролог Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру.

Родина вчасно звернулась по допомогу, а відтак вдалося запобігти клінічним симптомам отруєння. Вже за 2 дні дівчинку виписали додому.

В першу чергу якщо помітили що дитина, можливо десь біля дитини знайшли пустий блістер від таблеток, знайшли наприклад якусь миючу рідину і дитина тим бавиться. Обов’язково якомога швидше приїхати до лікарні. Не викликати, якщо ми говоримо про отруєннями якимось речовинами тобто миючими засобами, то це не пробувати викликати блювання і рвоту тому що це може спричинити гірші наслідки. В такому випадку потрібно якомога швидше їхати в стаціонар, - розповів Тарас Борачок, лікар-анестезіолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру.

Нерідко отруєння препаратами відбувається випадково, не розрахувавши правильно дозу ліків. Відтак, лікарі радять добре читати інструкцію перед вживанням таблеток.

Останні місяці листопад-грудень  були в нас 2 випадки отруєння антипіретиками. А саме парацетамол власне при високій температурі поза 38.5-39 дітки отримували і батьки недостатньо добре витримували дозу, бо є парацетамол зазвичай, а є парацетамол форте і в мілілтрах це є зовсім різні кількості. Тому треба бути уважними батькам теж, які вдома дають діткам ті ліки при гіпертермії, - сказав Ірина Лошак.

Також у період свят частіше потрапляють підлітки з алкогольними та наркотичними отруєннями. І стани бувають настільки складні, що становлять навіть загрозу для життя.

Важкий стан зумовлений власне алкогольною інтоксикацією та загальною гіпертермією і враховуючи те, що ці діти можуть бути без свідомості і інший загрозливий чинник те, що вони можуть цей надлишок алкоголю, отруєнням цим алкоголем вони можуть провокувати блювотний рефлекс, діти можуть рвати і внаслідок цього можуть відбуватись аспіраційні пневмонії, які для життя дуже загрозливі, - розказав Тарас Борачок, лікар-анестезіолог Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру.

Зловживання етиловим алкоголем і алкогольними напоями нерідко призводить до важких гострих отруєнь, які потребують проведення реанімаційних заходів. 

Небезпечно тим, що власне етанол окислюється в організмі і розпадається на альцет альдегід і оцтову кислоту, яка безпосередньо власне впливає і є токсичною на дію молодого організму.  Вони навіть можуть призвести до сліпоти, вони уражають сітківку ока і зоровий нерв і навіть може настати сліпота, - каже лікарка-педіатр, гастроентеролог Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру.

Будь-яке отруєння в тій чи іншій мірі несе загрозу для організму. Тому батьки повинні розмовляти зі своїми дітьми про небезпеку вживання алкогольних напоїв. А також ховати від малюків ліки та інші небезпечні речі.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Ймовірна причина отруєння дітей на Львівщині - викиди льодоочисної машини Ймовірна причина отруєння дітей на Львівщині - викиди льодоочисної машини
Деталі щодо отруєння дітей під час матчу розповіли у ТСН, також точні причини вивчають відповідні органи.
Футболіст Зінченко оплатив приїзд німецького хірурга у Львів для лікування дітей Футболіст Зінченко оплатив приїзд німецького хірурга у Львів для лікування дітей
Гравець збірної України Олександр Зінченко відзначився черговим гідним вчинком. З призових на Євро-2020 футболіст оплатив тиждень роботи німецького фахівця, який оперуватиме дітей із вадами.
Після хокейного матчу: на Львівщині 10 дітей отруїлися невідомою речовиною, четверо госпіталізовано Після хокейного матчу: на Львівщині 10 дітей отруїлися невідомою речовиною, четверо госпіталізовано
У Новояворівську на Львівщині 10 дітей звернулося до медиків зі скаргами на погане самопочуття.
Loading...
Load next