Тестування на ВІЛ: у Львові проводять тренінги для сімейних лікарів

Тестування на ВІЛ: у Львові проводять тренінги для сімейних лікарів
У місті тривають тренінги сімейних лікарів з консультування та тестування на ВІЛ. Що дозволятиме вчасно й швидко виявляти це захворювання

У Львові тривають тренінги сімейних лікарів з консультування та тестування на ВІЛ. Що дозволятиме вчасно й швидко виявляти це захворювання. На своєму прикладі переваги своєчасно встановленого діагнозу розповідає Жанетта, яка вже понад 12 років живе з ВІЛ. Вона розповіда, що в неї такого шансу не було.
 

Все зупинилося, жити нема сенсу, я збиралася з дому йти. Не знала як себе поводити, бо у мене діти і я їх можу наразити на небезпеку. А якби в той час вже була підготовка сімейних лікарів, оточення близьких, де я б могла прийти як до священника, до психолога, до свого сімейного. То я би відкривалася, бо вони б мене знали й вже на ранішній стадії виявлення мені б допомогли, - розповідає свою історію ВІЛ-інфікована Жанетта Матвейко.



Завдяки тому, що зараз лікарі первинної ланки розширюють свої професійні можливості дозволяють краще працювати зі своїми пацієнтам. Це підтверджують й цифри. За весь минулий рік загалом провели 3700 тестів на ВІЛ. А від початку цього року після того, як перші 100 сімейних лікарів пройшли тренінг, ця цифра зросла майже вдвічі.

Здоров’я кожного з нас є в наших руках і які б ми послуги не запропонували, як би ми усі не організувалися, але без свідомого відношення до свого здоров’я нічого не вийде. Відповідно закликаю кожного мешканця хоча би раз в рік, чи хоча б раз в два роки здати аналіз на ВІЛ й гепатити, бо будь-який незахищений статевий контакт він є небезпекою, - зазначає експертка з профілактики ВІЛ/СНІДу управління охорони здоров'я Львівської міськради Олена Павлишин.

До того ж зараз є багато можливостей, як люди можуть пройти тестування у зручний для них спосіб.


На чому ми акцентуємо, то перш за все це не боляче, це безкоштовно, це абсолютно не страшно й це треба робити усім, бо кожен з нас є в групі ризику й насправді сьогодні завдяки діяльності нашої благодійної організації, наших міжнародних партнерів доступ до тестування є максимально спрощеним. Тести можна отримати поштою додому, якщо ви боїтеся йти до лікаря, тести можна отримати в лікаря й зробити його вдома самому, тест вам може зробити й ваш сімейний лікар. Тобто поле для творчості тут абсолютно величезне, - розповідає керівниця проєктів БО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» у м. Львів Софія Кушнір.

Як заявляє заступник начальника управління охорони здоров’я Львівської міськради, саме таким чином можна досягти глобальної цілі ВООЗ та подолати епідемію ВІЛ у світі.

Саме так ми можемо, я думаю, ми досягнемо цього до 2030 року, а саме досягнемо глобальної цілі ВООЗ по подоланню епідемії ВІЛ у світі. Це цілком можливо, якщо ми відтестуємо людей, виявимо випадки, ті люди отримають належне лікування. Це нормальний процес, це здоровий глузд, - підсумовує Назарій Колачинський.

Додамо, що Львові та області загалом мають пройти тренінг орієнтовно 560 сімейних лікарів.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові попри "жовту" зону школи працюватимуть у звичному режимі: вчителі мають мати довідку чи тест (відео) У Львові попри "жовту" зону школи працюватимуть у звичному режимі: вчителі мають мати довідку чи тест (відео)
Львів завжди можемо перейти на онлайн-навчання, але, оскільки дистанційна освіта не дає ефекту, тому наразі варто використовувати кожен день очного навчання.
У Львові доступ до ресторанів нададуть лише вакцинованим або за ПЛР-тестом (відео) У Львові доступ до ресторанів нададуть лише вакцинованим або за ПЛР-тестом (відео)
Міська комісія ТЕБ і НС вирішила все ж таки посилити карантинні обмеження у Львові внаслідок стрімкого поширення коронавірусу серед населення. Зокрема, учні 5-11 класів переходять на дистанційне навчання, а також призупиняють планові госпіталізації та операції у лікарнях.
Loading...
Load next