Як ліс відновить економіку? Відповіді шукали на V всеукраїнському лісопромисловому форумі

Як ліс відновить економіку? Відповіді шукали на V всеукраїнському лісопромисловому форумі

Непрості умови воєнного часу, рух до Європи та непереборне прагнення відбудовувати економіку України. Сьогодні перед нами стоять надскладні завдання, і вирішувати їх слід вже і негайно. На V всеукраїнському лісопромисловому форумі, який присвячено 150 річниці національного лісотехнічного університету, об’єдналися науковці, лісівники та виробники, і схоже, що ці люди точно знають, як розвивати державу, залишилося лише достукатися до влади.

 

Звичайно, час важкий. Але ми всі повинні розуміти, зрештою: наші європейські, закордонні, міжнародні партнери схиляють нас до того, що незважаючи на війну – економіка має працювати. Ми не можемо весь час сподіватися на допомогу інших країн. Рано чи пізно, вона або закінчиться, або зменшиться 5 лісопромисловий форум – це місце, де можуть зустрітися ці люди, які зараз працюють, в яких є певні нагальні проблеми. Обговорити їх, спробувати вирішити, спробувати донести свою думку до влади, і показати, що підприємства лісопромислового сектору – вони є надзвичайно важливими для економіки, - розповідає Володимир Маєвський – директор ННІ деревообробних технологій та дизайну НЛТУ України.

Ми постаралися максимально об’єднати три такі тематичні блоки - це деревообробна галузь, це законодавча база, це експерти в галузі ДТ 18, зазначив Микола Когут – голова асоціації деревообробників України.

Знищення лісів, брак сировини, нестача кадрів та застаріла, а іноді навіть «драконівська» законодавча база – це основні проблеми, які обговорили учасники форуму. Виробники вимагають прозорих аукціонів з продажу деревини та чесних правил експорту. Адже бізнес неабияк стурбований тим, що коли купує ліс на біржі, то не отримує гарантій, легітимності документів на деревину. І якщо уряд дослухається до цих вимог, то вливання до бюджету будуть, дійсно, вражаючі. А зараз нашій країні це вкрай необхідно.

Основною проблемою на сьогодні для деревообробників. Я рахую – це закінчення мораторію на вивіз деревини за кордон, який, наступить у 25 році. Головне – це сьогодні добитися того положення, що український деревообробник повинен мати впевненість в забезпеченні сировиною - це основне. Забезпеченість в достатній кількості і по адекватних цінах, - підкреслює Вадим Шеманаєв – голова наглядової ради ТОВ «ОДЕК Україна». 

У 15 році був прийнятий закон про заборону вивозу за кордон круглого лісу. Надзвичайно хороший закон, який би мав посприяти розвитку деревообробної галузі. Але не були зроблені інші кроки, скажімо: зняти податки на ввезення деревини, щоб сприяти деревообробникам, щоб вони могли більш вільно працювати. Закон про ринок деревини до сьогоднішнього дня лежить в Верховній Раді, і колеги кажуть, що він вже застарів і його треба переробляти, - розповідає Петро Лакида – голова ГР ДА Лісових ресурсів України.

Науковці б’ють на сполох: з одного боку - ворог нищить наші ліси, з іншого – чорні лісоруби. А відновлення – це справа не років, а десятиліть. У Лісотехнічному університеті вже вирішують проблему та навчають студентів новітнім європейським підходам, і полягають вони у впроваджені так званої  зеленої економіки

Якщо ми садимо-рубаємо, і висаджуємо ліс, то він виросте через 30 років, через 30 років він виросте і буде поглинати вуглекислий газ. Ці ж діти, внуки будуть жити, а якщо ми все вирубаємо, то буде вуглекислий газ, і підуть парникові ефекти, про які ми говорили на конференції, задавлять все живе, - розповідає Володимир Загорський – ректор НЛТУ України. 

Ми би мали будувати дуже багато житла: для переселенців, для ветеранів. Чому б частина того житла не була б зеленою, тобто дерев’яною? Ми мали б перебудувати усю інфраструктуру транспорту. Чому б цей транспорт не міг бути зеленим, електричним? З точки зору енергії, то в нас тут, взагалі проблема
сільське господарство, лісовий сектор має дуже потужний потенціал з точки зору зеленої енергетики, - зазначає Орест Кійко – завідувач кафедри технологій меблів НЛТУ України.


Найважчим зараз є утримання балансу між збереженням лісів та забезпеченням сировиною деревообробників. Лісівники це розуміють та запропонували на V всеукраїнському лісопромисловому форумі дуже цікаве вирішення проблеми

Я переконаний, що такі шляхи є. ми можемо збалансувати інтереси і екології, і економіки. І добрим прикладом для нас є країни ЄС. Вихід ми бачимо в провадженні засад наближеного до природи лісівництва, - розповідає Анатолій Дейнека – керівник західного регіонального управління лісового та мисливського господарства.

Гострі питання, запеклі дискусії, але основне – це пошук спільного рішення: як відновити Україну у час війни та стати частиною європейської сім’ї. Учасники V всеукраїнського лісопромислового форуму одностайні у тому, що цей захід – крок до перемоги на економічному фронті. Адже саме на ньому прийнято дуже важливі резолюції, які покладуть на стіл урядовців, аби вільно рухатись вперед.

У нас є домовленість, що протягом 5-10 днів ми сформулюємо резолюцію цього форума, направимо на Кабінет Міністрів, ми направимо в Верховну Раду, ми направимо в виконавчі органи, для того щоб нас почули, - зазначив Микола Когут – голова асоціації деревообробників України. 


Всі ці форуми – це є своєрідна платформа, яка об’єднує науку, промисловість, і так само об’єднує владу. Тому що часом це дає змогу проблеми, які виникають у науковців, які є в бізнесі, донести також до влади, - розповіла Галина Ортинська – модератор V всеукраїнського лісопромислового форуму .


Завершення V всеукраїнського форуму стало не менш важливим, аніж вирішення проблем лісопереробної галузі. Благодійний проект «Пташки перемоги» провели аукціон, на якому протягом кількох хвилин зібрали аж 90 тисяч гривень на 6 дронів для наших військових.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Бізнес під час війни: іноземна компанія не побоялася інвестувати в економіку міста Бізнес під час війни: іноземна компанія не побоялася інвестувати в економіку міста
У Львові з’явився перша черга нового індустріального парку площею у 14 400 квадратних метрів
В Україні прогнозують чергове зростання цін на паливо (відео) В Україні прогнозують чергове зростання цін на паливо (відео)
Водії вже почали готуватися до нового коливання цін на ринку паливно-мастильних матеріалів.
Директор БЕБ зустрівся з представниками бізнес-асоціацій у Львові (відео) Директор БЕБ зустрівся з представниками бізнес-асоціацій у Львові (відео)
«Якщо бізнес діє у межах закону, до них не прийде БЕБ!», – директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник.
Loading...
Load next