Місяць після обстрілу Львова: як місто відновлює будинки та що говорять мешканці

Місяць після обстрілу Львова: як місто відновлює будинки та що говорять мешканці

Місяць тому, 4 вересня, Росія масово обстріляла Львів, це була одна з найбільших атак. Внаслідок цинічного удару загинули 8 осіб. Загалом у лікарні досі залишаються 4 постраждалих: двоє у стані середньої важкості, ще двоє поки у важкому. Окупанти пошкодили понад 200 будинків у двох районах міста, серед яких 19 — пам’ятки архітектури.

Що говорять мешканці

Станом на сьогодні фахівці продовжують відновлювати будівлі, проте мешканці кажуть, що процес триває достатньо повільно. Зокрема львів'янка Олеся, яка мешкає на вулиці Олени Степанівни, 20, розповіла, що їхній будинок було дуже сильно пошкоджено 4 вересня, наразі він ще перебуває у критичному стані.

У нас будинок йде буквою “Г” і всередині він увесь розтрощений, тобто зовні цього не видно…проте якщо зайти в будинок, то там все сиплеться, ‒ розповідає мешканка постраждалого будинку.

Також її сусіди розповідають, що у будівлі повисовувалась цегла, дах піднятий, тріщини по всьому будинку.

Ми писали всюди, дзвонили на гарячу лінію, наразі десь має прийти певна комісія. Деяким пенсіонерам поставили вікна, але процес ще триває, ‒ додає вона.

Скоро зима, тож Олеся говорить - у них немає брами, її під час обстрілу зірвало. В будинок залітає усе: дощ, пісок, бруд. Пережити зиму так буде нелегко.

У нас дерев’яні перекриття, жахливо дує, адже погода погіршується. Дверей між поверхами, які ведуть на балкон, теж немає. Загалом усе просто вилітає. Мій сусід двері підставляв, такі старі, які люди кидали, щоб не падало каміння різне, і через це почала сипатись стіна, ‒ розповідає Олеся.

Загалом мешканці просять місцеву владу інформувати про ремонт будинку, адже дуже хвилюються, як зазначає Олеся: “у будинку складно жити, ми хочемо, аби були хоч якісь зрушення, адже минув місяць… а результату майже немає. Нам ніхто нічого не каже”.

Наразі у будинку багато квартир закриті, адже молоді люди, студенти - одразу після обстрілу повиїжджали.

У помешканні живуть лише старші люди, десь 6 жителів і все. Будинок в небезпечному стані, цегла в будь-який момент може впасти на голову, тому ми хочемо розуміти, що нам робити далі, ‒ говорить Олеся.

Що каже місто

На гарячій лінії міста кажуть, що тримають ситуацію на контролі. Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що наразі:

  • 53 сім’ї отримують компенсацію за оренду житла.
  • 102 сім’ї отримали виплати за пошкоджені вікна, двері та затоплення.
  • Благодійна організація GEM вже встановила 119 вікон, ще 254 — в роботі.
  • Відновлено 12 будинків, роботи тривають на інших.
  • 35 організацій допомагають у відбудові, загальна сума підтримки — близько ₴100 млн, роботи вже розпочались, однак додатковий час займають спеціальні експертизи та проведення тендерів на роботи.

Також під час брифінгу заступник міського голови Львова Андрій Москаленко розповів, що зараз тривають перемовини із мешканцями будинків, які не вдасться відновити, щодо виду компенсації. Місто може або компенсувати втрачене житло фінансово, або ж надати квартиру.

53 сімʼї, котрі залишились без даху над головою, отримують від міста компенсацію на оренду житла. Ця сума максимально сягає 15 тисяч гривень.

Куди звертатись по допомогу

Мешканці міста, які постраждали від обстрілів, можуть переглянути інформацію щодо компенсацій тут.

Якщо помешкання вціліли, але є вибиті вікна чи вхідні двері – люди отримають кошти на їх заміну: до 12 тис. грн за одне вибите вікно та до 8 тис. грн за пошкоджені вхідні двері.

Якщо ж через гасіння пожеж квартиру залили, власник отримає компенсацію у розмірі 15 тис. грн. 

Нагадаємо, «Мої мрії прості: посадити дерево, збудувати дім та виростити сина»: українські військові про плани на життя після протезування

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Історії біженців, що шукають порятунок (відео) Історії біженців, що шукають порятунок (відео)
За 7 днів російсько-української війни Львівщина прийняла більш ніж 40 тисяч переселенців та понад 100 тисяч біженців виїхало до Польщі.
Loading...
Load next