Система «Розумний дім»: як вона працює і скільки коштує? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #18

Система «Розумний дім»: як вона працює і скільки коштує? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #18

У вісімнадцятому випуску програми «Квартира на фініші» продовжуємо говорити про систему «розумний дім». У окремій програмі розповімо всі деталі системи та відповімо на найбільш поширені питання

Про все це розкаже гість програми – експерт зі встановлення вентиляції та кондиціонування Роман Колобич.

Що таке система «розумний дім» та що саме вона в себе включає?

Система «розумний дім» це цілий комплекс дій і заходів, аби зробити життя комфортнішим і зручнішим. В цілому, я б систему «розумний будинок» поділив на 2 види: провідні системи і безпровідні. Також кожна з них має свої переваги та недоліки.

Провідні системи функціонують за класичним методом, тобто через певні провідники всі компоненти та елементи системи з'єднані між собою. Безпровідні таких провідників не мають, а зв’язок всередині системи відбувається по вай-фай чи блютус, - зазначає Роман Колобич.

Безпровідна чи провідна системи? Яка і коли краще?

Безпровідну систему можна застосовувати тоді, коли вже ремонт зроблений, та є бажання щось автоматизувати. Можна додати певні елементи і зробити таку структуру, яка була нам потрібна. Безпровідна система є умовно простішою, але її важче застосовувати на великі площі, так як зв'язок передається все таки не кабелем, не провідником, а передається безпровідним методом. Тут певно є в тому складність. Крім того, на цей зв'язок можна впливати, наприклад, мікрохвильовою піччю.

Провідна система в цьому плані буде більш стійкою та безпечнішою у подібних ситуаціях. Проте, аби організувати провідну систему, її варто закладати ще на стадії ремонту. Однозначно потрібно робити проект пропрацьовувати всі елементи, чим ви хочете керувати, як ви хочете керувати, що вам потрібно автоматизувати, складати цілу таку структуру, погоджувати і поступово робити, - розповідає Роман Колобич.

Які функції виконує система «розумний будинок»?

Я би виділив би 3 функції. Перша – це функція безпеки. Тут може бути анти затоплення, сигналізація, пожежна безпека і все, що можна віднести до безпеки.

Друга функція -  це економія та енергоефективність, тому що з допомогою такої системи можна правильно керувати чи кондиціонуванням, чи опаленням, мікрокліматом у приміщенні та раціонально використовувати ресурси.

Ну і основна функція – комфорт. Система «розумний будинок» дає можливість керувати процесами в приміщенні на відстані та є змога автоматизувати 70-80% процесів, - підкреслює Роман Колобич.

Чим та як керує система «розумний будинок»?

Система має ряд датчиків, якими вона збирає дані. Тобто це датчики температури, освітленості, вологості та інші. Ця інформація передається у «мозок», який приймає рішення та управляє системою. Далі інформація передається на виконавчі елементи, які можуть щось закривати, відкривати, або виконувати інші функції.

Керувати кліматом. Це є температура, вологість, вентиляція. Безпекою. Система може бути пов’язана з поліцією охорони, системою яка відповідає за пожежну безпеку тощо, - зазначає Роман Колобич.


Найдорожчі та найдешевші системи: яка різниця?

Це дуже широке питання, дешевими варіантами, в цьому випадку, будуть якісь елементи автоматизації, куплені десь там в Китаї. Автоматизовані певні фрагменти - це буде дешево, але це і не завжди надійно. Скажімо, можна купити за 200 гривень якусь розумну лампочку і вона вже буде змінювати кольори від додатка в телефоні.

Про таку систему, яка об'єднує в собі елементи в один додаток чи в один планшет чи в один комп'ютер, де можна керувати дистанційно -  це вже буде зовсім інший порядок чисел. Тобто тут буде мова від 2000 доларів на обладнання і до верхньої межі цінника ми не дійдемо, - розповідає Роман Колобич.

Коли потрібно встановлювати систему «розумний дім», на стадії ремонту (закласти комунікації) чи потім?

Можна зробити ремонт, а потім функції додати. Але я б цього не радив. У нас є гарна така українська приказка 7 раз відміряй один раз відріж їй потрібно користуватися в процесі ремонту. Є такі виконавчі пристрої і такі вимірювальні пристрої системи розумний будинок, які можуть бути безпровідними, а є такі, які в принципі безпровідними бути не можуть навіть без провідній системі. Наприклад кран для перекривання води в разі затоплення, його буде приводити в рух електропривід.

Навіть з безпровідною системою «розумний будинок», однозначно потрібно на стадії ремонту проговорити всі ці моменти зі спеціалістами і запланувати все, - зазначив Роман Колобич.

Помилки у роботі системи «розумний будинок»

Такого майже не трапляється. Кожна система себе страхує декілька разів, тобто є алгоритми. Зрозуміло, що чим складніша система, тим важче нею керувати і про якісь небезпеки я б тут говорив в плані певних незручностей. Як з автомобілем, чим дорожче тим довше і краще прослужить. Купуючи дешеві системи нема гарантії, що вони прослужать довго, - підкреслив Роман Колобич.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску! 

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next