Все про оподаткування первинного ринку нерухомості: які витрати чекають інвесторів

Все про оподаткування первинного ринку нерухомості: які витрати чекають інвесторів
Все про оподаткування первинного ринку нерухомості: які витрати чекають інвесторів

Для чого ми купуємо квадратні метри на первинному ринку? Тому що це вигідно: по-перше, відтепер закон захищає майбутнього власника від нечесних забудовників, по-друге, це вигідна інвестиція, адже нерухомість лиш зростає у ціні. Але кожен, хто купує або продає житло повинен знати, які саме забов’язання він має перед державою, в яких випадках та чому це так важливо. І без допомоги експертів у нюансах податкових нововведень розібратися складно. Отже, які витрати тепер матиме людина, яка щойно придбала житло. 

Набрав чинності закон про гарантування речових прав на нерухоме майно, яке буде збудоване в майбутньому. І при купівлі об’єкту, одразу оплачують послуги нотаріуса, зараз по Львову середня ціна 5-6 тисяч гривень, плюс 1% держмита, - зазначає юрист у галузі нерухомості Оксана Яринич.

Тепер варто розібратися, з якою саме метою, ви купуєте житло. Якщо для проживання, то експерти радять двічі подумати про площу, адже за кожен зайвий квадратний метр доведеться заплатити податок у 100 гривень. Але ця норма не стосується паркоміць, які не оподатковуються

Протягом 60 днів після отримання повідомлення рішення, він забов’язаний сплатити це податкове забов’язання. Кількість квадратних метрів загальної площі, за мінусом «пільги». Для квартир – це 60 метрів квадратних, для будинку 120, - розповіла головний бухгалтер компанії «LEV Development» Ірина Янюк.

Якщо ви вирішили продати свою квартиру, то податкове навантаження тут напряму залежить від часових меж. А саме, скільки часу ви були власником житла, і чи це перший ваш продаж протягом року. 

Якщо це перший продаж, але перебуває у власності менше 3 років – 5%, якщо це другий і більше – це 18% + 1,5%, - зазначила Ірина Янюк.

Наступний варіант – це придбання квартир заради інвестиції. Бізнес-план тут простий: купуємо кватиру, яку лиш мають збудувати, чекаємо на введення в експлуатацію, і продаємо у рази дорожче новому власнику. Раніше, податок з такої прибуткової справи був на рівні 5%, але тепер  його підвищили до 18.

Перепродаж такого об’єкту, завжди оподатковується (перепродаж, переуступка) 18 % податку і 1,5 військового. Але різниця вся є в тому, що це є 18 і 1,5 від різниці, за яку особа купила це майно, - розповів нотаріус Олександр Моргун. 

Такі податкові нововведення можуть здатися невигідними інвесторам, але насправді це виводить з тіні бізнес з перепродажем квартир. А якщо підприємець чесний та відповідальний, то він допомагає розвивати компанії-забудовники, а це напряму впливає на наповнення бюджету та відновлення економіки України  

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Новий проєкт «Central Hills» від компанії «Lev Development» (відео) Новий проєкт «Central Hills» від компанії «Lev Development» (відео)
Вперше в Україні девелоперська компанія співпрацює з арт-агенцією задля створення мистецької родзинки у житловому кварталі
LEV Development & Design Tour: інтерв’ю з Василем Варгою про готельну та житлову нерухомість (відео) LEV Development & Design Tour: інтерв’ю з Василем Варгою про готельну та житлову нерухомість (відео)
Про проєкти, плани та принципи проєктів LEV Development.
Нова програма лояльності Live&Ride від LEV Development (відео) Нова програма лояльності Live&Ride від LEV Development (відео)
Програма лояльності LEV Live&Ride поширюється на 5 житлових комплексів: SILENT PARK, PERFECT LIFE, FEEL HOUSE, HYGGE та OBRIY 3.
Loading...
Load next