Податок на розкіш: хто його має сплачувати? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #26

Податок на розкіш: хто його має сплачувати? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #26

У двадцять п’ятому випуску програми «Квартира на фініші» говоримо про Квартири та будинки великої площі, а також нові та люксові автомобілі підпадають під окремий податок «на розкіш». Скільки та коли доводиться платити за «зайві» квадратні метри, а також як це відбувається розʼяснить адвокат Петро Кравчук.

Що таке «податок на розкіш» та кого він стосується?

Це така загальна назва в побуті «податок на розкіш». Він стосується здебільшого двох аспектів: це є податок на нерухоме майно понад певну площу і податок на певний перелік транспортних засобів, - зазначає Петро Кравчук.

І скільки цей податок складає?

Податок на нерухоме майно розраховується органами місцевого самоврядування, тобто відповідними сільськими, селищними, міськими радами, на території яких знаходиться ця нерухомість.  Податковий кодекс встановлює межу від 0 до 1,5% мінімальної заробітної плати у  році, який передує року сплати, коли говорити про нерухоме майно. На сьогодні, в 2024 році, відповідна максимальна ставка буде становити 100 гривень 50 копійок за 1 м² нерухомості, якою ви володіли у 2023 році, оскільки на 2023 рік мінімальна заробітна плата була 6700 гривень. Цей податок може варіюватися за рішенням відповідних органів місцевого самоврядування. Доволі часто траплялися випадки, коли місцеві ради, особливо сільські селищні, встановлювали цей податок на рівні нульової сталки, тобто фактично звільняли від складу такого податку. Податковий кодекс це дозволяє.  

В місті Львові, для прикладу, цей податок нещодавно було зменшено з 1,5% максимальної ставки до 1%. При цьому ці кошти сплачуються за різницю між фактичною площою квартири або будинку, і пільговою так званою площою, тобто відповідно 60 метрів за квартиру і 120 за будинок. Відповідно, якщо ви володієте квартирою площею 65 м², то вам буде необхідно доплатити, залежно від території, де розташована будинок чи квартира, не більше, ніж за відповідних оцих 5 м²  і не більше, ніж по 100 гривень 50 копійок за метр квадратних.

Стосовно автомобілів, то цей податок на відміну від нерухомості є фіксований, і він складає 25 тисяч гривень, незалежно від того, яка марка автомобіля, але цей ваш автомобіль має бути віднесений до конкретного вичерпного переліку, який формується Міністерством економіки, кожного року станом  на 1 лютого. 
Відповідно, якщо вашого автомобіля в цьому переліку немає, то ви цього податку не сплачуєте, - розповів Петро Кравчук .

Більше 60 м² квартира та 120 м² будинок – виплачуємо податок. Все вірно?

За загальним правилом так, якщо не встановлено інше пільгами органу місцевого самоврядування. Це залежить, я думаю, від кількості таких будинків, які перевищують відповідну площу в місцевості, від потреби органів місцевого самоврядування в такого розміру податку. Є величезна кількість податків місцевих, розмір яких встановлюється відповідними радами. З одного боку це можуть бути якісь популістські рішення, з іншого боку можуть бути раціональні рішення.  Хтось ризикує наступними виборами, хтось рахує бюджет. Тобто це і компетенція саме місцевої влади встановити і стягувати такий податок, - підкреслив Петро Кравчук.

А чи може хтось його не платити? Чи є пільгові категорії?

Скажімо так, як таких пільгових категорій немає, є категорії осіб, які звільняються взагалі від сплати такого податку, або є категорії майна відповідного, яке навіть перевищує площі, за які ви не сплачуєте цей податок.

До осіб, які не сплачують цей податок, відносяться діти сироти, які мають у власності відповідну нерухомість, діти з інвалідністю, які утримуються лише одинокими матерями або батьками.

А якщо говорити про самі будівлі, які не оподатковуються, то це є будівлі, які розташовані в зонах відчуження. Будівлі, які визнані непридатними для проживання за рішенням відповідної громади. Тобто внаслідок аварійної конструкції ви можете бути хоча і власником цієї будівлі, але не будете сплачувати з неї податок, оскільки вона є непридатною для проживання. Це також стосується деяких нежитлових приміщень, оскільки цей податок стягується не лише з квартир і будинків, а й з нежитлових приміщень.  Зокрема, тимчасові споруди і малі архітектурні форми, в яких проводиться підприємницька діяльність, не обкладаються таким податком. Також промислові і складські будівлі для певних видів діяльності економічної, якщо вони тільки не здаються в оренду, приміщення сільськогосподарських виробників, релігійних організацій, громадських об'єднань, осіб з інвалідністю і приміщення, яке належить багатодітним сім'ям, але у складі яких проживає не менше, як п'ятеро дітей. Адже багатодітними визнаються сім'ї вже від трьох дітей, але пільги в даному випадку мають лише за наявності п'яти і більше дітей, - зазначив Петро Кравчук.

Що робити у випадку, коли будинок сам по собі не розкішний, але це спадок і має велику площу. Чи власники мають сплачувати податок, хоч і, припустим, не мають можливості оплатити.  Чи потрібно продавати будинок і купувати з меншої площі?

Вартість будівлі, на відміну від транспортного засобу, її стан не має ніякого значення для обчислення і сплати цього податку. Тобто немає ані пільги, ані диференціації ніякої. Лише якщо цей будинок не є аварійним за рішенням сесії, то ви зобов'язані будете сплачувати цей податок, розмір якого встановив орган місцевого самоврядування, незалежно від його року побудови, стану, наповнення, вартості і так далі, - розповів Петро Кравчук.

А от щодо тих, хто прописаний, наприклад, в квартирі. Чи цей податок розділяється, чи не важливо? Податок є один і все?

Платниками цього податку є лише власники квартир. Особа, яка має лише зареєстроване місце проживання в відповідному будинку чи квартирі, але не є власником чи співвласником, якщо декілька осіб цього об'єкту, вона не є таким платником. У випадку, якщо квартира або будинок належить на праві спільної часткової власності декільком особам, тобто з визначенням їхніх часток, то платниками податків є кожна з цих осіб відповідно до розміру своєї частки пропорційно. А у випадку, якщо будинок належить на праві спільної сумісної власності декільком особам, тобто без визначення часток співвласників, то платником такого податку може бути одна особа за вибором із співвласників, - зазначив Петро Кравчук.

Деякі люди, які мають квартири більші за 60 м² ще не платили цей податок. Коли вони мають оплатити податок?

Обов'язок зі сплати такого податку у вас виникає лише з моменту, коли ви отримали спеціальне податкове повідомлення-рішення від відповідного податкового органу. У разі не отримання такого спеціального податкового повідомлення-рішення обов'язок зі сплати такого податку у вас не настає і відповідальність за це ви не несете. Щороку до 1 липня наступного року за звітним періодом, тобто до 1 липня 2024 року, податковий орган повинен розіслати в письмовій або в деяких випадках в електронній формі податкові повідомлення-рішення, які спеціально друкуються, підписуються, скріплюються печаткою і кореспонденцією поштовою з повідомленням про вручення надсилається платнику податків. І лише з моменту отримання такого податкового рішення у вас є час і обов'язок для сплати цього податку. Тобто, усі податки, які ви начебто мали би сплатити за податковим кодексом за період до 2023 року, якщо ви тоді, до 1 липня, не отримали податкове повідомлене рішення, вони не сплачуються і стягнуті бути не можуть вже, - зазначив Петро Кравчук.

Тобто нарахування умовного боргу по несплаті з великою сумою за декілька років не буде?

У відповідному році ви можете отримати нарахування лише за попередній звітній рік, - підкреслив Петро Кравчук.

Що буде, якщо не заплатити цей податок?

Отже, з моменту отримання повідомлення у вас є 60-денний строк для оплати відповідного податку. У випадку прострочення цієї оплати до 30-ти календарних днів ви сплачуєте штраф у розмірі 5% від розміру податку. У випадку просрочення більше 30-ти календарних днів ви сплачуєте штраф у розмірі 10% від вартості несплаченого податку. Крім цього, податковим кодексом передбачено нарахування пені  у розмірі 120% від облікової ставки НБУ. Якщо спростити, на сьогоднішній день це складає 16,2% річних за кожен день просрочення. Впродовж 1095 днів, впродовж фактично трьох років, податковий орган вправі вам нараховувати пеню у розмірі 16,2% річних. Це в цьому році за несвоєчасну сплату цього податкового боргу, - зазначив Петро Кравчук.

А якщо навіть не сплатити цю пеню, тоді що?

У випадку, якщо податкове повдомлення-рішення платником податків не оскаржується, а він має таке право, податкове зобов'язання вважається так званим узгодженим і в такому випадку податковий орган вправі звернутися до суду із позовом про стягнення боргу платника податків. І адміністративний суд розглядає справу, виносить відповідне рішення, яке підлягає виконанню в загальному порядку, тобто державної виконавчої служби, - розповів Петро Кравчук.

А як щодо воєнного часу? Чи змінюється цей податок, наприклад, для тих, де території окуповані? Як тоді він їм надходить?

З запровадженням воєнного стану до прикінцевих і перехідних положень податкового кодексу було внесено доповнення, яке стосується того, що не підлягають оподаткуванню податком на нерухомість, об'єкти, які знаходяться на територіях в активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях, перелік яких визначається спеціально, за об'єкти, які знищені внаслідок бойових дій і об'єкти, які пошкоджені внаслідок бойових дій. Знову ж таки, їх перелік є визначений відповідним центральним органом виконавчої влади. Самої по собі пільги для інших категорій громадян, якщо їхні об'єкти не знаходяться на цих територіях або не є знищені і пошкоджені, немає. Єдине, що запроваджено норму стосовно стягнення пені, про те, що не підлягає нарахуванню пеня внаслідок прострочення особи податкового зобов'язання, але, якщо таке прострочення, здійснення внаслідок ведення саме воєнного або надзвичайного стану. Тобто, саме по собі прострочення сплати податку у зв'язку з воєнним станом вас не звільняє від нарахування пені. Однак, якщо ви доведете те, що ви не здійснили вчасно цей платіж саме внаслідок воєнного стану, і це безпосередньо була для вас перешкода, тоді ви будете звільнятися лише від нарахування штрафу і пені, але не від сплати самого боргу, - розповів Петро Кравчук.

Пенсіонери теж зобов'язані платити цей податок в повному розмірі?

Так, пенсіонери, як такі, не відносяться до категорії осіб, які звільняються від сплати цього податку. Причому пенсіонери будь-яких видів пенсії - за віком, спеціальність пенсії і так далі. Усі вони є платниками цього податку, - підсумував Петро Кравчук.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Нова програма лояльності Live&Ride від LEV Development (відео) Нова програма лояльності Live&Ride від LEV Development (відео)
Програма лояльності LEV Live&Ride поширюється на 5 житлових комплексів: SILENT PARK, PERFECT LIFE, FEEL HOUSE, HYGGE та OBRIY 3.
Loading...
Load next