Парковки у новобудовах: ціни, оренда, інвестиція | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #29

Парковки у новобудовах: ціни, оренда, інвестиція | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #29

У двадцять дев'ятому випуску програми «Квартира на фініші» говоримо про паркомісця у новобудовах. На цю тему детально відповість на питання експертка у сфері нерухомості ріелторка з 12-річним досвідом Руслана Артим.

Деколи суми на паркомісця можуть сягати чи не половину вартості квартири. Яка середня ціна на паркомісця?

Існує багато нюансів, а перший з них це локація. Якщо говоримо про центральну частину міста, то ціна дуже висока, а кількість паркомісць мало. Якщо ж говорити про спальні райони, або околиці міста то цінник значно менше. На сьогоднішній день у Львові вартість паркомісця коштує від 8000 доларів і до 15 в деяких забудовників до 18 000 доларів, - розповідає Руслана Артим.

Що впливає на утворення ціни?

У першу чергу впливає висотність забудови та кількість квартир у будівлі. Якщо новобудова розміщена на великій площі, там можливо є навіть гостьовий паркінг і паркомісця для мешканців. Відповідно в такому випадку ціна буде лояльна та вар’юватись близько 10-12 тисяч доларів. А чим більше комплекс і більше можливості для паркування то ціна може бути і 8 тисяч доларів, - розповіла Руслана Артим.

Як клас будинку вливає на ціну паркомісця?

По стандартах, будинки поділяються на Економ, Стандарт, ВІП і Преміум класи. Також паркомісця можуть бути різні – як просто розмітка на асфальті так і окремі місця, які закриваються на ключ. Загалом все залежить від можливостей забудовника, адже паркінг це не дешеве задоволення ані для забудовника ані для мешканців будинку, - зазначає Руслана Артим.

Які нюанси потрібно враховувати, купуючи паркомісце?

Потрібно враховувати легкість та комфорт заїзду і виїзду паркомісця. Також звернути увагу потрібно на площу і форму паркінгу та обирати комфортні паркомісця з розумною площею, - підкреслила Руслана Артим.

То що впливає на вартість? Чи залежить це від того, в кого купити і коли купити?

Найкраще купляти паркомісця у забудовника на стадії котловану, коли тільки заплановане будівництво. Адже коли частина будинку вже побудована, то і ціна на паркомісця збільшується, а їх кількість значно зменшується. У зданому варіанті будинку, паркомісць може вже і не бути, - зазначає Руслана Артим.

Розтермінування. Чи є воно на парко місця так само, як і на квартири?

Так у всіх забудовників знову ж таки, якщо це є стадія котловану, якщо це тільки старт продажу є і розтермінування на паркомісце ви так само їх комфортно можете розтягнути до 2 років як квартири, так і паркомісця, - розповіла Руслана Артим.

Гостьовий паркінг. Як розраховують ці паркомісця та чи вистачить всім місця?

Все залежить від забудовника та території, де розміщується житловий комплекс. Якщо це спальні райони, то паркінг забезпечує близько 60% потреби. Україна ще до цього не дійшла, але закордоном, як приклад, у Іспанії майже у всіх будинках ми спускаємось на паркінг на -2 поверх. На стільки там продумана ситуація з паркінгом, - розповіла Руслана Артим.

Чи заробляють забудовники на паркомісцях, адже чула таку думку, що в них вони по собі вартості.

У забудовників по собівартості не продається нічого. Це розумні менеджери, які все порахували. У них є комірки, паркінг. Не може він бути ні в 0, нині в мінус. Паркінг це також хороший заробіток, - зазначає Руслана Артим.

Яка сьогодні ціна на оренду паркомісць, та чи є можливість орендувати такі місця?

В залежності від забудовника та заселеності комплексу оренда може бути від 1500 грн до 100 доларів, - підкреслила Руслана Артим.

Узагальнимо. Яка зараз ситуація з паркінгами у Львові? Чи ситуація критична та на скільки часто купують?

Можу сказати, що дійсно у Львові є критична проблема з паркінгами це, звичайно, є центральна частина міста. Будинки на 15 квартир, низька забудова – все це проблема, адже паркуються на проїжджій частині. У будинках преміум класу також бракує паркінгів. Територіально, скажу в районі Чорновола критично важко придбати парковочне місце, тим паче там побудували багато гарних багатоповерхівок, проте паркінгу бракує. Там придбання парковки може сягати і 20 тисяч доларів, - зазначає Руслана Артим.

Підтоплення підземного паркінгу. Чи взагалі можна передбачити таку ситуацію? Чи можуть гарантувати забудовники, що таких ситуацій не трапиться?

Паркінг для забудовника це недешеве задоволення. Звичайно, там має бути гідроізоляція. Але все це залежить від забудовника, як було продумано і не зекономили на таких підготовчих процесах. Якщо якісно проведена діагностика то і проблеми не буде. У дорожчих будинках мешканці не дозволять забудовнику просто оминути цю ситуацію і будуть юридично вимагати вирішення проблеми, - підкреслила Руслана Артим.

Чи регулюється питання паркомісць десь на державному рівні, чи є певні вимоги до забудовників?

Це закладено в статусу будинку, статус забудови. Цей процес регулюється. Є вимоги до забудовника по висотності і комфорту, тому питання паркомісць регулюється, але є погрішності. Ідеальний квартир, машин, людей немає, так само як і ідеального регулювання у питаннях паркомісць, - підсумувала Руслана Артим.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Старт продажу 4-ї секції ЖК «PERFECT LIFE» від LEV Development (відео) Старт продажу 4-ї секції ЖК «PERFECT LIFE» від LEV Development (відео)
На території ЖК передбачені ігрові майданчики, офіси, BBQ зони, ресторани. Також для покупців діє програма лояльності LEV Live&Ride.
Loading...
Load next