Ілон Маск представив прогрес в роботі Neuralink

Ілон Маск представив прогрес в роботі Neuralink
Лікування захворювання мозку, травми спинного мозку та неврологічні розлади: Neuralink почне випробування мозкових імплантатів на людях.

Компанія Neuralink, співзасновником якої є Ілон Маск, розробляє чип, призначений для імплантації в мозок людини. Мета — лікувати захворювання мозку, травми спинного мозку та неврологічні розлади.

Під час інтерв’ю 6 грудня 2021 року на саміті ради генеральних директорів представник видання The Wall Street Journal запитав у Маска про плани Neuralink на 2022 рік. Підприємець відповів на нього так.

Neuralink добре працює на мавпах, і насправді ми проводимо багато тестів, щоб підтвердити, що чип дуже безпечний і надійний і те, що цей чип можна безпечно вилучити.

Він додав: "Ми сподіваємося імплантувати чип першим людям із серйозними травмами хребта (параліч) до схвалення FDA (Управління продовольства та медикаментів США – ЕП)".

Маск сказав, що "стандарти Neuralink щодо імплантації пристрою значно вищі, ніж вимагає FDA".

Нагадаємо, у квітні Neuralink випустила відео, на якому мавпа грає у відеоігри за допомогою пристрою Neuralink.

Після отримання 205 млн доларів інвестицій у липні 2021 року представник Neuralink сказав, що компанія направить кошти на розробку чипа, який дозволить паралізованим людям керувати цифровими пристроями силою думки.

У липні 2021 року американська біотехнологічна фірма Synchron з 20 співробітниками отримала дозвіл FDA на початок тестування на людях аналогічної технології.

Своєю чергою в коментарі Укрінформу генеральний директор компанії Innolytics Group, фахівець з досліджень технологій, технологічної конкуренції та прогнозування їх розвитку Володимир Бандура розповів, що наступні «фантастичні» плани — транслювати музику прямо в мозок, підвищувати розумові здібності та навіть давати можливість телепатичного спілкування за наявності чипу в кожного співрозмовника.

Наприклад, для суперзору. Хочете — можете бачити зі збільшенням, хочете — в інших спектрах. В майбутньому ця технологія зможе допомогти людині повністю відновити зір, навіть якщо вона втратила зоровий нерв. Або для творчості – безпосередньо зчитувати вигадану вами музику, сенси та образи... Більше не виникне потреби роками вчитися тому, як записувати свої музичні фантазії нотами. Завантажите все прямо з мозку. Навіть просто уві сні, — каже він.

Проте це лише квіточки. Напевно, багато хто з вас дивився голлівудський фільм «Матриця»? Пам'ятаєте сцену, де головний герой Нео (якого грає Кіану Рівз) вивчає бойові мистецтва, просто завантажуючи комп'ютерну програму у свій мозок? Так ось, у планах Маска надати людям можливість вивчати різні навички за допомогою встановлення спеціальної програми на смартфон.

Фото з відкритих джерел

Набагато цікавішими є неозвучені та недокументовані можливості чипу Neuralink. Давно мріяли прогулятися у вовчій шкурі нічним лісом, відчути все, що відчувають, бачать, нюхають наші брати менші та повити на місяць? Не питання. Завантажуєте спеціальний додаток, обираєте відповідний режим «вурдалак» або «володар звірів» і… — переконує пан Бандура. — А, ледь не забув — один чип вам, інший вовку, і ви вже ковзаєте сірою тінню в блідому світлі повного місяця в самій хащі».

Але є й інша сторона медалі. Одне з найбільших занепокоєнь викликає потенційний злив особистих даних через такі мікропристрої. Штучний інтелект, тим часом, може бути здатен «зламати» таку систему, наслідки чого можуть бути непередбачуваними. На це, власне, звернули увагу експерти в науковому журналі Nature:

Такі технології можуть революціонізувати лікування багатьох хвороб, від травми головного мозку та паралічу до епілепсії та шизофренії, та суттєво покращити людське життя. Але ця технологія може також посилити соціальну нерівність і запропонувати корпораціям, хакерам, урядам чи іншим особам нові способи експлуатації та маніпулювання людьми. І це могло б глибоко змінити деякі основні людські характеристики: приватне психічне життя, індивідуальність та розуміння окремих осіб як суб’єктів, пов’язаних їхніми тілами.

Науковці переконані: компанії, які сьогодні займаються розробкою таких девайсів, повинні детально звітувати про свою діяльність та діяти виключно в рамках стандартів.

Щоразу, коли йдеться про «покращення» людей, виникають моральні питання — особливо щодо того, де саме закінчується людина і починається машина, — пише The Guardian.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Комп'ютер, натхненний мозком — учені створюють чип із функціями штучного інтелекту Комп'ютер, натхненний мозком — учені створюють чип із функціями штучного інтелекту
Пристрій пройшов більше мільйона циклів перепрограмування, але все ще показує високу надійність і може бути використаний у напівпровідниковій промисловості.
Вимагав 50 тисяч доларів: підліток, який шантажував Ілона Маска, стежитиме за іншими мільярдерами Вимагав 50 тисяч доларів: підліток, який шантажував Ілона Маска, стежитиме за іншими мільярдерами
Раніше повідомлялося, що компанія Ілона Маска SpaceX розраховує здійснити рекордну кількість запусків у 2022 році.
Новий вид 3D-друку ультразвуком дозволяє створювати об'єкти всередині об'єктів (відео) Новий вид 3D-друку ультразвуком дозволяє створювати об'єкти всередині об'єктів (відео)
Полагодити внутрішні компоненти літака, не розкриваючи фюзеляж - тепер можливо.
Loading...
Load next