У дитини кришаться зуби: в чому причина і що робити?

У дитини кришаться зуби: в чому причина і що робити?

Як молочні, так і постійні зуби закладаються ще в період виношування дитини. Однак нерідко батьківська радість від появи перших різців затьмарюється стоматологічними проблемами. Одна з найчастіших — крихкість дитячих зубів. Розглянемо основні причини цього явища, способи профілактики та боротьби.

Чому виникає крихкість зубів у дітей?

Спочатку про важливе. Якщо ви помітили, що в дитини кришаться зуби, виявити причину й обрати найкращу стратегію лікування допоможе стоматолог дитячий у Львові! Пам’ятайте, що самостійне вживання медичних препаратів чи використання народних методів може зашкодити здоров’ю малюка.

  • Нестача вітамінів

Щоб дитячі зуби залишалися міцними, організму потрібні вітамін D, кальцій, фтор і фосфор. Нестача цих речовин призводить до бажання їсти крейду, а згодом — до крихкості емалі. Попередити чи вирішити проблему нестачі вітамінів можна зміною раціону: збільшити кількість молочних продуктів, морепродуктів, бобових, горіхів, риби, цвітної капусти. Окрім того, дитина має достатньо часу проводити на вулиці у сонячну погоду.

  • Вроджені дефекти емалі

Іноді проблеми з зубами виникають ще на етапі їх формування. Наприклад, дефекти емалі можуть передаватися в спадок від родичів. Також причиною може бути випадковий генетичний збій. У деяких випадках до слабкості емалі призводить неправильне харчування матері під час вагітності. Генетичні вади виправити неможливо — стоматологу доведеться виправляти лише їх наслідки. А от за збалансованим харчуванням молода мама має стежити.

  • Порушення обміну речовин

На тлі системного порушення необхідні вітаміни і мікроелементи можуть не засвоюватися в повному обсязі. Крім того, деякі захворювання призводять до зростання кислотності слини, що також послаблює емаль. В цьому випадку виправити ситуацію може тільки лікування основної патології.

  • Надлишок фтору

Фтор робить емаль твердішою, тому загалом корисний. Проте надлишок цього мікроелементу призводить до крихкості зубів. Саме тому не треба використовувати пасти та ополіскувачі, які не відповідають віку дитини. Додатково варто перевірити склад вживаної води і за необхідності вжити заходів для її очищення.

  • Карієс

Недостатня чи просто неправильна гігієна, патології прикусу, тривале смоктання пустушки, зловживання солодощами — усе це провокує розвиток карієсу. У результаті виникають вогнищеві ураження емалі і загалом зуби стають крихкими. Виправити ситуацію, в залежності від причини, в змозі тільки батьки.

  • Вживання твердих продуктів

Звичка гризти льодяники, горіхи в шкарлупі чи сторонні предмети призводить до виникнення мікротріщин емалі, які згодом призводять до руйнування зубів. Зарадити проблемі стоматолог може тільки на її ранній стадії. Як профілактику батькам радять запропонувати дитині натуральні смаколики: овочі та фрукти.

РЕКЛАМА

Читайте також
Медики Львівського ОХМАТДИТу врятували хлопчика із масою всього 650 грамів (відео) Медики Львівського ОХМАТДИТу врятували хлопчика із масою всього 650 грамів (відео)
За його життя боролися майже 2 місяці.
У Львові знову спільно з нашими медиками оперує відомий пластичний хірург Хакан Агір У Львові знову спільно з нашими медиками оперує відомий пластичний хірург Хакан Агір
У Львові знову спільно з нашими медиками оперує відомий пластичний хірург Хакан Агір. Цього візиту лікарі виконали близько 20 складних оперативних втручань
У дитячій лікарні Святого Миколая відкрили освітній центр «школа супергероїв» У дитячій лікарні Святого Миколая відкрили освітній центр «школа супергероїв»
У дитячій лікарні Святого Миколая відкрили освітній центр «школа супергероїв», де дітки, які тривалий час лікуються у медзакладі можуть навчатися та відвідувати уроки
Loading...
Load next