Конфлікт митця із тоталітарним режимом: у Львові знімають біографічний фільм про Грицька Чубая

Конфлікт митця із тоталітарним режимом: у Львові знімають біографічний фільм про Грицька Чубая
3 тисячі книжок та цінні родинні речі: на сцені театру Лесі змайстрували прототип майстерні, у якій працював Грицько Чубай.

3 тисячі книжок та цінні родинні речі: на сцені театру Лесі змайстрували прототип майстерні, у якій працював Грицько Чубай. Пивниця, у якій так любив творити видатний український поет - нині основна локація під час знімання фільму «Чубай. Говорити знову».

Син поета Тарас Чубай розповідає: "У декораціях використано декілька автентичних речей і перш за все – це древня ікона, яку Грицько Чубай колись врятував з-під уламків церкви, яку зруйнувала радянська влада".

Створити щось між документальною стрічкою і телевиставою зініціювала донька поета, Соломія Чубай. У такий спосіб хотіла популяризувати його творчість та вкотре нагадати українцям, яким він був і крізь що йому довелося пройти.

"Для мене було дуже важливим зняти нарешті Грицька Чубая так, щоб він не був пам’ятником. Я його знала 2 з половиною роки й все життя хотілося його пізнати більше, а саме його звички, чим він дихав, як переживав це все", - пояснює вона.

Локацій у фільмі буде чимало: і центр, і університет, де вперше Грицько познайомився зі своєю дружиною. А от розповідатимуть про поета його друзі та члени родини, які були свідками його життя і творчості. Своєрідним викликом стали такі спогади для вдови мистецтвознавця.

Вдова поета Галина Чубай зазначає: "Я не думала, що колись мені доведеться його побачити перед собою знову. Це зовсім інші переживання, ніж у 20 років. Йому вдалося в тому світі творити, вижити й залишити нам той скарб, який ми маємо зараз. Він поклав на мене велику відповідальність теж, бо я намагалася зберегти те, що він залишив".

Особлива роль у стрічці дістанеться Сергієві Жадану. Сучасний поет виконуватиме роль провідника життєвими шляхами Грицька Чубая.

"Більшість його речей створені у дуже молодому віці. Ми говоримо сьогодні про Чубая як про класика, про те, що вже є невіднятною частиною культурного і літературного простору. Мені страшенно приємно, що Чубай  - фактично, живий поет, якого читають, в нас не так багато таких митців і серед класиків, і серед тих, хто пише сьогодні", - стверджує Сергій Жадан.

Спогади про поета доповнюватимуть театральними епізодами.

Режисер фільму Михайло Крупієвський зазначає: "Я думаю, що всі ми постійно маємо виборювати свою свободу і розуміти, що в нас її постійно відбирають. І в той момент, коли ми знімаємо цей фільм і розповідаємо про 70-ті роки, наші діти абсолютно просто ходять на роботу і для них це нормальна процедура, коли вони складають тести на поліграфі. Про це варто подумати".

Щоб реалізувати задумане і зняти стрічку, виграли грант від Українського Культурного Фонду. Представити глядачам готову роботу планують 23 січня, у день народження Грицька Чубая.

https://www.youtube.com/watch?v=QjOkerOWeC8&t=1s

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next