Україна попередила Білорусь про наслідки підписання угод із окупаційною «владою» Криму

Україна попередила Білорусь про наслідки підписання угод із окупаційною «владою» Криму

Підписання білоруськими регіонами та містами договорів з окупаційними органами «влади» Криму є демонстрацією визнання російської окупації Республікою Білорусь. Ці злочинні дії проти Української держави матимуть наслідки для суб’єктів, які нехтують міжнародним правом.

Про це повідомив перший заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга.

Дипломат зазначив, що Росія свідомо спонукає інші держави налагоджувати зв’язки з тимчасово окупованими територіями України. При цьому РФ зацікавлена саме у підписанні таких документів, які фіксують опосередковане визнання «легітимності» російської окупації.

Нам відомо щонайменше про сім договорів, які підписані регіонами та містами Білорусі з окупаційними органами влади на ТОТ АР Крим, - акцентував Сибіга.

Зокрема, він поінформував, що лише у червні місто Вітебськ та Вітебська область Білорусі, нехтуючи нормами міжнародного права, уклали «угоди» з окупаційною владою міст українського Криму – Сімферополя та Феодосії, а також «радою міністрів» і «міністерством культури та туризму» АР Крим та Сакським районом півострова. До цього переліку можна також віднести й протокол про наміри щодо створення вільної економічної зони Вітебськ – ТОТ Крим. Окрім того, голови Мінської міськради та виконкому підписали угоди про співпрацю з окупаційною владою Севастополя,

Немає сумніву, що такі дії не могли відбутися без дозволу вищого керівництва держави, тобто усі ці «угоди» є відвертою та задокументованою демонстрацією визнання російської окупації Республікою Білорусь, - наголосив перший заступник міністра.

Сибіга повідомив, що всі факти протиправних дій, які становлять загрозу суверенітету і територіальній цілісності України, чітко фіксуються правоохоронними органами нашої держави, проводиться відповідне розслідування, за результатами якого причетні не залишаться безкарними і будуть притягнені до правової відповідальності.

Україна вже здійснила відповідні заходи для реагування на згадані протиправні дії. Посадовці, які беруть участь у підготовці та підписанні таких «документів», стануть предметом розгляду для застосування санкційних обмежень нашими партнерами по санкційній коаліції, - зауважив дипломат.

Він також заявив, що неприйнятним є й збереження дії угод про побратимські зв’язки білоруських міст-порушників з партнерами за кордоном.

Кожна злочинна дія проти Української держави та її територіальної цілісності матиме наслідки для суб’єктів, які нехтують міжнародним правом, - застеріг перший заступник глави МЗС.

Нагадаємо, У Великій Британії українські біженці ризикують залишитися безхатьками

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Росія провела в окупованому Криму навчання з протиповітряної оборони Росія провела в окупованому Криму навчання з протиповітряної оборони
Російські військовослужбовці здійснили згортання пускових і радіолокаційних установок і здійснили марш в нові позиційні райони в окупованому Криму.
Збільшення окупантів: Росія продовжує переміщувати свої бойові літаки до Криму (фото) Збільшення окупантів: Росія продовжує переміщувати свої бойові літаки до Криму (фото)
Російська Федерація й надалі продовжує збільшувати свою військову силу поблизу українсько-російських кордонів. Зокрема збільшується кількість авіації, яка була помічена у Криму та поблизу України.
Україна посилює контроль на кордоні із Білоруссю Україна посилює контроль на кордоні із Білоруссю
Україна ввела додаткові обмеження на кордоні з Білоруссю у Рівненські області. Зокрема запроваджено додаткові тимчасові обмеження.
Loading...
Load next