Держінспекція перевірила застосування графіків відключень світла у шести областях

Держінспекція перевірила застосування графіків відключень світла у шести областях

Державна інспекція енергетичного нагляду провела перевірки застосування графіків погодинних відключень (ГПВ) у шести областях.

Про це повідомляє пресслужба інспекції.

Вже відбулися перевірки у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській та Одеській областях. У ході перевірок встановлено, що в усіх областях не забезпечено максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами. Зокрема, виявлено, що не всіх споживачів, які не належать до обʼєктів категорії критичної інфраструктури, залучено до графіків погодинних відключень, - йдеться в повідомленні.

За кількістю виявлених порушень лідирують Дніпропетровщина та Житомирщина. При цьому Держенергонагляд заявив про перешкоджання зі сторони Житомиробленерго роботі інспекторів у вигляді недопуску до диспетчерських пунктів деяких структурних підрозділів обленерго.

Інспектори зафіксували збільшення у декілька разів термінів застосування графіків відключень та кількості черг, що застосовуються не за розробленим планом, у Дніпропетровській області. Заживлення деяких споживачів може відбуватись пізніше встановленого графіками терміну, тому знеструмлення тривають понад 7 годин.

У містах Дніпро, Кам’янське та Кривий Ріг затверджені графіки погодинного відключення виконуються не в повному обсязі, не всіх споживачів залучено до графіків.

Крім того, велика кількість споживачів віднесена до категорії об’єктів критичної інфраструктури, що разом із супутнім навантаженням призвело до завищеної величини потужності, яка не підлягає відключенню. Відповідно, на інших споживачів припадає надмірний тягар відключень, порушуючи справедливість розподілу електричної енергії.

На Житомирщині зафіксовані численні випадки невиконання команд диспетчерів НЕК "Укренерго" про запровадження ГПВ. Черговими диспетчерами на підстанціях систематично не в повному обсязі відключалися всі черги та приєднання черг, заведених до ГПВ. За окремими населеними пунктами необхідні відключення приєднань розпочались диспетчером після прибуття на диспетчерський пункт інспектора Держенергонагляду.

Виявлено також, що на сайті Житомиробленерго постійно наводиться недостовірна інформація щодо періодичності та тривалості застосування кожної черги ГПВ, строки перерви постачання електричної енергії населеним пунктам, окремим житловим масивам та вулицям. У цілому це призводило до систематичної неучасті обласного центру та інших міст області у застосуванні ГПВ, порушуючи принцип справедливості розподілу електроенергії між регіонами України.

За результатами перевірок надано приписи щодо усунення порушень у тижневий термін. Після цього будуть проведені повторні перевірки вказаних обленерго. При невиконанні виданих приписів до обленерго будуть застосовані штрафи.

Із 22 липня Держенергонагляд проводитиме перевірки обленерго у Києві, Київській, Полтавській, Львівській, Закарпатській і Запорізькій областях.

Нагадаємо, В Україні запустять гарячу лінію з питань енергетики

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії
Росія хоче спровокувати Україну та її міжнародних партнерів на агресію. Однак, український політик та секретар РНБО заявив, що українська армія готова дати відсіч російській агресії.
Loading...
Load next