В НБУ розповіли, що буде з курсом гривні після переговорів із МВФ

В НБУ розповіли, що буде з курсом гривні після переговорів із МВФ

За результатами п'ятого перегляду програми розширеного фінансування Україна досягла угоди на рівні персоналу з місією МВФ щодо виділення $1,1 млрд, на черзі - розгляд цих домовленостей Радою директорів Фонду. Нацбанк України працюватиме над більшою гнучкістю курсу гривні до долара.

Про це повідомив голова Національного банку Андрій Пишний.

Обмінний курс і надалі виконуватиме функцію поглинача шоків та допомагатиме економіці пристосовуватися до внутрішніх та зовнішніх змін, - заявив він.

За словами Пишного, політика Нацбанку в поєднанні з керованою гнучкістю мають і надалі запобігати надмірним коливанням і втраті контролю за інфляційними та курсовими очікуваннями. Глава НБУ зауважив, що Україна продовжує валютну лібералізацію відповідно до Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більш гнучкого обмінного курсу.

Рухаємося в напрямі валютної лібералізації відповідно до Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування, - зазначив Пишний.

Підсумовуючи результати переговорів з МВФ очільник Нацбанку сказав, що місія відзначила високі показники України у виконанні програми розширеного фінансування (EFF).

Ми досягли домовленостей щодо параметрів політики і реформ, спрямованих на підтримку макроекономічної стабільності в умовах триваючої війни, на наступний період програми. Важливими залишаються ефективна взаємодія фіскальної та монетарної влади. Подальше виважене урядування має зберегти належну основу для економічного зростання, - додав Пишний.

Глава НБУ зазначив, що під час переговорів з МВФ значну увагу було приділено джерелам фінансування бюджету України в 2025 році та забезпечення своєчасної та передбачуваної допомоги від міжнародних партнерів.

МВФ підкреслив, що це стосується як податків – йдеться про критичну важливість системних заходів податкової політики, а не надзвичайних і ситуативних рішень, яким було виключне оподаткування прибутків банків. Так і роботи на внутрішньому борговому ринку. НБУ, зокрема, активно долучатиметься до максимізації можливостей ринку ОВДП, - повідомив він.

Загалом, за словами Пишного, експерти Фонду підтверджують стабільність фінансового сектору та суттєвий прогрес у впровадженні реформ, спрямованих на вступ України до ЄС: «За цим напрямом ми інтенсифікуємо роботу. Банківська система поступово повертається до виконання вимог, що діяли до повномасштабного вторгнення, щоб стати ще стійкішою».

Нагадаємо, Додаткові обмеження на рахунках банківських карток: НБУ спростував фейк

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Економічна ситуація в Україні:  економічні прогнози на майбутнє та зростання курсу долара (відео) Економічна ситуація в Україні: економічні прогнози на майбутнє та зростання курсу долара (відео)
Фахівці передбачають, що з початком осені можливе підвищення вартості долара та євро на українському валютному ринку.
Loading...
Load next