Після того, як НАТО послало Путіна, інвестори повірили, що Росія не почне війну прямо зараз, — Фурса

Після того, як НАТО послало Путіна, інвестори повірили, що Росія не почне війну прямо зараз, — Фурса

Інфляція дісталася і ЄС. Правильніше, інфляція тут уже давно й зросла вже кілька поколінь європейців, які не бачили такого зростання цін і звикли переживати лише щодо зміни клімату. Але тепер проблему змушені були публічно визнати в ЄЦБ, де вже не можуть бути впевнені, що не доведеться підвищувати ставки у 2022 році. Про це пише колумніст, інвестиційний банкір Сергій Фурса на своїй сторінці у Facebook, передаємо в оригіналі.

Останній форпост нульових ставок у такий спосіб викинув білий прапор. Поки що лише на словах, але цього вже вистачило для того, щоб курс Євро став рости як на дріжджах, відігравши всі свої останні втрати перед доларом. І якщо тиждень тому пара євро долар торгувалася десь на рівні 1,11, то вже до кінця поточного тижня ми бачимо цифри 1,145. Ех, не знають вони у цьому цивілізованому світі, як боротися з інфляцією правильно.

Ось турецький президент Ердоган взяв та звільнив голову місцевого статистичного відомства після публікацій даних щодо турецької інфляції. Тому що правильно говорив колись кумир усіх вусатих диктаторів товариш Сталін: «Головне, як рахують».

Може, під час візиту в Україну, коли Ердоган та Зеленський спільно скаржилися один одному на цих західних шайтанів та фінансових спекулянтів, турецький лідер поділився з українським президентом передовим досвідом. Подивимося, чи буде його застосовано в Україні на практиці. Хтозна, може наступного разу в Туреччині доведеться скасовувати вже саму математику. Але коли виходять дані стамбульського індексу інфляції й показують цифру близько 50% зростання цін (в Україні – 10%), зрозуміло стає всім, що треба вживати екстраординарних заходів. І не підіймати ж ставку, як роблять усі Центральні Банки у світі. Ставку підіймати Ердоган не велить. Отже, залишається боротися з математикою.

Фото: Офіс президента


 

Ринки в США цього тижня спробували відіграти втрати січня, який став найгіршим місяцем на біржах з березня 2020 року (а це місяць, коли з'явився коронавірус у всій красі), але наприкінці тижня статистику зіпсував Фейсбук або як тепер він хоче, щоб його називали, — Мета. Загалом акції цієї Мети повторили трюк акцій Netflix тижневої давності. А все тому, що вперше не зросла кількість користувачів Фейсбуку. Проклятий ТікТок та невміння людей фокусуватися довше, ніж на 10 секунд, вдарили по акціях компанії. А технологічний сектор продовжив зазнавати втрат. В результаті ранок п'ятниці індекс S&P500 зустріне на позначці 4477 пунктів.
 

В українському сегменті панує позитив ось уже майже тиждень. Ринки перебувають у настрої деескалації. Після того, як НАТО послало Путіна, і той тихо відповз до себе в бункер, а зустріч у нормандському форматі зафіксувала, що сторони не почали битися за столом переговорів, інвестори повірили, що Росія не почне війну прямо зараз. Тим більше, що в суботу починається Олімпіада, а друг Сі не вибачить друга Путіна, якщо той йому другу Олімпіаду зіпсує своєю війною.

Зустріч Путіна й Цзіньпіня в Пекіні 4 лютого 2022 року. Фото: GETTY IMAGES


 

Тим більше китайці дуже-дуже намагалися, навіть європейський ринок газу поставити в позу, і, хто знає, можливо, в таємниці десятиліттями готували китайських супер хокеїстів або фігуристів, які зараз усі виграють. І їм дуже важливо, щоб увесь світ стежив за успіхами китайських спортсменів та захоплювався успіхами китайських комуністів, а не спостерігав за успіхами та невдачами російських десантників.
 

В результаті, лише за останній тиждень український суверенний сегмент додав пару пунктів. Щоправда, треба розуміти, що це не є повернення до нормальності. З початку року загалом українські державні єврооблігації впали на 6-7 пунктів, а первинний ринок залишається закритим і буде таким, зважаючи на все, ще довго. Хто не гаяв часу, так це український Мінфін. У грудні Україна викупила варантів ще на 170 млн доларів. І, не виключено, що продовжила робити це у січні, коли ціна на них опустилася до зовсім солодких рівнів — трохи вище за 70% від номіналу. І якщо колись український реальний ВВП раптом і зросте на 5% або 6%, що визначить високий рівень виплат за варантами, якими нас лякають уже останні 5 років, то на той момент виплачувати уряду доведеться здебільшого самому собі.

Фото: minfin.com.ua



Шкода, що всі ті адепти супер високих виплат по варантам тільки говорили, а не купили ті самі варанти, коли вони коштували 110% від номіналу. А поки що виглядає, що Україна провела вкрай вигідну угоду, позбавивши себе обслуговування 20% свого боргу на такий тривалий період і поступово викуповуючи його тепер з ринку нижче номіналу.

Продовжує зміцнюватися й українська гривня, відчуваючи ту саму хвилю деескалації й не відчуваючи поки що на собі подих турецького досвіду боротьби з інфляцією. Який, можливо, ментально дуже близький українським правителям, але проклятий МВФ не дає скористатися передовими практиками Ердогана в монетарній політиці. Цього тижня гривня, відштовхнувшись від позначки 29 гривень за долар, дісталася вже рівня 28,2-28,3 гривні за долар. А Нацбанк навіть зміг трохи відкупити валюти, поповнивши резерви, які довелося витратити на суму близько 1,5 млрд доларів, стримуючи коливання ринку під час максимального переляку.

Фото: сайт НБУ



Що ж, резерви НБУ ще знадобляться, адже Путін ще не сказав свого останнього слова і збирається з думками. І перед тим, як розбомбити Воронеж або попросити бородатих чоловіків відрізати голову комусь у Воронежі, він явно ще зробить ряд рухів, щоб показати, що не боїться проклятого блоку НАТО і тримає руку на горлі проклятих українських фашистів. Можливо, ця думка може гріти тепер українців, які не встигли купити єврооблігації за високим рівнем прибутковості, змарнувавши момент ставок у 20% і тепер сподівається на наступний переляк іноземних інвесторів.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

 

Читайте також
Путін шантажував Туреччину через підтримку України Путін шантажував Туреччину через підтримку України
Президент Туреччини сказав президенту України Володимиру Зеленському під час квітневої зустрічі в Туреччині, що президент Росії Володимир Путін пригрозив продовжити заборону на польоти, якщо Туреччина не відмовиться від своїх продажів безпілотних літальних апаратів і підтримки України.
Loading...
Load next