Подолання нав‘язаної меншовартості: українці знову люблять українське

Подолання нав‘язаної меншовартості: українці знову люблять українське

Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, українська культура відіграла важливу роль у збереженні національної ідентичності та вираженні протесту проти агресії.

Відбувся процес виходу українців з російського медіапростору і перехід на українські або міжнародні соцмережі. Насправді він розпочався ще після початку війни на сході України в 2014 році та збільшення антиукраїнської пропаганди з боку російських медіа. Але особливо актуальним він став вже після початку повномасштабного вторгнення. У будь-якому разі, дерусифікація соцмереж в Україні стала важливим процесом для зміцнення національної самосвідомості та відновлення українського інформаційного простору.

Від 24 лютого переважна більшість українців відмовилася від споживання росконтенту, що спричинило стрімкий розвиток різних українських проєктів.

Музика

Перші місяці війни були часом патріотичних пісень на воєнну тематику і це тягнулося від «Ой у лузі червона калина» до «Фортеці Бахмут». За цей час український слухач пройшов всі стадії пізнавання української музики і таким чином відкрив для себе дуже багато нових виконавців це і SadSvit, Sad Novelist, Adam, Thekomakoma,  Діти інженерів, хейтспіч і безліч інших.

Також відкрилося друге дихання у виконавців, що творять ще з дев`яностих та нульових. Тепер молодь мріє потрапити на  концерти  Степана Гіги, Тараса Чубая, «Жадана і Собак», «Океан Ельзи», «Бумбоксу» та «Vivienne Mort» не менше ніж на новіші гурти.  

З-поміж усього, особливе значення має те, що музика зірок української естради Назарія Яремчука, Володимира Івасюка, Василя Зінкевича, Софії Ротару та багато народних пісень знову на слуху. Українці мають величезне культурне надбання у вигляді музичного мистецтва і нарешті згадують і популяризують його після багатьох років перебування у музичному просторі ворога.

Кіноіндустрія

Усі види контенту потребують українізації і без кіно теж не обійшлося. За рік повномасштабної війни виникли сотні проєктів які займаються дубляжем і озвучкою фільмів, серіалів, дорам та аніме українською. Безперечно відбувається і розвиток вітчизняного кіно. Неабиякої популярності набули фільми «Я працюю на цвинтарі», «Білий ворон», «Щедрик», також знову почали набирати перегляди «Кіборги», «Зима у вогні», «Мої думки тихі», «Заборонений».

Знову ж таки ми повертаємося до джерел українського кіномистецтва і згадуємо про такі шедеври як «Тіні забутих предків», «Земля», «Пропала грамота» і багато інших.

Ютуб

Також розважальний і пізнавальний контент потрібен і в соцмережах і на ютубі, тому ось декілька хороших ютуб-каналів українською: «STERNENKO», «Подкаст терапія», «Клятий раціоналіст», «Загін кіноманів», «Леви на джипі», «Телебачення Торонто». Тут ви можете знайти якісний контент дізнатися щось нове або просто відпочити.

Зміни в сфері книговидавництва

Загальновідомим фактом є те, що українці мало читають. Так склалося ще до війни, але проблема не лише у читачах, а й в відсутності якісної продукції, яка могла б приваблювати нових покупців різноманіттям вибору, якістю друку і своєчасністю видання книг українською, адже ринок не розвивався через те, що книги російських видавництв були доступніші за вітчизняні. «За майже 30 років незалежності в Україні не зміг постати власний книжковий ринок, що впродовж років був ринком збуту російської книжкової продукції» - пишуть у Стратегії розвитку читання. Але попри це не можна ігнорувати  теперішні анонси новинок та багато хороших українських письменників та поетів, що знову ж таки набирають заслужену популярність завдяки дерусифікації. Дуже багато українських авторів цього року здивували світ своїми творами і отримали відзнаки міжнародного рівня за прозу, поезію і дитячу літературу.   Зокрема, Сергій Жадан отримав за 2022 рік 11 нагород як письменник, 5 нагород отримав Андрій Курков та Оксана Забужко здобула 3 відзнаки за свою творчість.

Сподіваємося, що розвиток українського контенту тільки починається і якісні зміни в культурній сфері ще не раз нас приємно здивують.

Loading...
Load next