Оренда житла: що потрібно знати орендарю та орендодавцю

Оренда житла: що потрібно знати орендарю та орендодавцю
Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну багато хто зіткнувся з необхідністю переїзду та оренди житла.

На перший погляд, це може здаватися простим процесом, але навіть під час оренди квартири варто знати юридичні особливості, які допоможуть захиститися від шахрайства як орендарям, так і орендодавцям.

Основним документом, який сприяє обом сторонам та їхній юридичній захищеності, є договір оренди. Він дозволяє визначити ключові умови та наслідки їхнього порушення. Розглянемо процес оренди з точки зору обох сторін.

Поради для орендодавця

Для власника житла основне завдання – знайти орендарів. Однак розміщення оголошення та погодження вартості – це лише початок. Важливо здійснити перевірку орендаря ще до огляду квартири, щоб не витрачати час на недобросовісних кандидатів.

Що варто запитати у потенційного орендаря?

- Ім'я та прізвище;

- Номер телефону;

- Посилання на соціальні мережі.

За допомогою цих даних зможна перевірити, як записали його інші люди в додатку "GetContact", переглянути сторінки у соцмережах та переглянути його/її публікації, які можуть викликати сумніви. Також можна дізнатися, чи є судові справи або борги через державні ресурси (наприклад, https://court.gov.ua/fair/  та https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors).

Лише після такої перевірки варто проводити огляд житла. Якщо всі умови влаштовують обидві сторони, необхідно укласти договір оренди. Бажано мати свій власний договір, щоб диктувати вигідні для себе умови. Основні моменти, які потрібно включити: точні характеристики житла (адреса, площа), орендна плата та строки оренди, а також підстави для розірвання договору, відповідальність за порушення договору.

Поради для орендаря

Знайшовши бажане житло, перш ніж погодитись і перевозити речі, варто переконатися, що особа, яка представляється власником, насправді є ним. Інколи замість власників орендою займаються їхні родичі/знайомі (у гіршому разі - шахраї), тому для вашого юридичного захисту договір має бути укладений саме з власником.

Як перевірити власника квартири? 

Скористайтеся Державним реєстром речових прав на нерухоме майно (https://diia.gov.ua/services/informaciya-z-derzhavnogo-reyestru-rechovih-prav-na-neruhome-majno). Якщо особа, яка представляється власником, не є таким за реєстром або не має довіреності, така оренда несе значний ризик. Ви можете стати жертвою шахрайства, наприклад, коли оплачуєте за декілька місяців оренду, починаєте заселятись, а приходить особа, яка є власником (за реєстром) і вимагає покинути приміщення, може навіть викликати поліцію. У результаті - залишаєтесь без грошей і без орендованого житла.

Ключові моменти договору для орендаря: умови розірвання договору, терміни попередження про розірвання, а також фіксація всіх платежів (навіть якщо оплата здійснюється готівкою, бажано мати розписку про отримання коштів).

Оренда житла в Україні – звичайне явище, проте для обох сторін важливо знати юридичні тонкощі процесу. Укладення договору, фіксація платежів та ретельна взаємна перевірка допоможуть уникнути шахрайства та захистити свої права.

Читайте також
Нардеп-втікач Козак заплатив 1,3 мільйона за оренду житла у Білорусі Нардеп-втікач Козак заплатив 1,3 мільйона за оренду житла у Білорусі
Проросійський нардеп Тарас Козак, який підозрюється в держзраді, 31 травня заплатив у Білорусі за оренду житла 1,3 мільйона гривень.
Loading...
Load next